VIDEO Scriitorul şi editorul Valentin Nicolau va fi vineri înmormântat, în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura Nemira anunţă cu profund regret şi tristeţe încetarea din viaţă mult prea devreme a fondatorului său,  Valentin Nicolau, la vârsta de 54 de ani. Decesul s-a produs marţi seară, pe 13 ianuarie, în urma unui stop cardio-respirator, la Spitalul Universitar. Slujba de înmormântare va avea loc vineri,16 ianuarie, de la ora 13.00, la Biserica Sf. Maria de pe strada Iani Buzoiani, iar înmormântarea va fi la Cimitirul Domneşti Ghencea 2.

 Scriitor şi fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, Valentin Nicolau s-a născut pe 22 iunie 1960, la Bucureşti şi era de formaţie geofizician.

După Revoluţie, în aprilie 1990, Valentin Nicolau fonda Ziarul Ştiinţelor şi Călătoriilor.

Editura Nemira s-a născut în 1991, pe 22 iulie, şi a însemnat împlinirea unui vis, dându-i şansa de a transforma pasiunea în profesie. În scurt timp, Nemira a devenit una dintre cele mai importante edituri din România şi nu numai, în 2001 fiind desemnată cea mai bună editură europeană de science-fiction la Convenţia Europeană de Science-Fiction.


Federaţia Editorilor din România (FER) deplânge dispariţia fulgerătoare a lui Valentin Nicolau, fondatorul editurii Nemira şi unul dintre cei mai importanţi editori ai României post-decembriste.

Susţinător pasionat al adevăratelor valori ale culturii, în slujba cărora s-a pus încă din tinereţe, Valentin Nicolau rămâne în memoria celor care l-au cunoscut ca o personalitate puternică şi un spirit enciclopedic prin excelenţă.  

Fost preşedinte al Televiziunii Române, scriitor şi dramaturg cu realizări incontestabile, Valentin Nicolau şi-a adus o contribuţie semnificativă la consolidarea unui mediu cultural autentic şi rămâne una dintre personalităţile de referinţă ale lumii editoriale româneşti.

Angajamentul sincer al lui Valentin Nicolau pentru susţinerea prin orice mijloace a culturii scrise a fost probat inclusiv prin activitatea pe care a depus-o în cadrul Asociaţiei Editorilor din România, ca membru al Consiliului Director al AER şi coordonator al activităţilor antipiraterie ale Asociaţiei. 

Suntem alături de familia îndurerată în aceste momente extrem de grele şi transmitem cele mai sincere condoleanţe tuturor celor care i-au fost apropiaţi!, transmist Grigore Arsene şi Mihail Penescu, copreşedinţi FER.

Începând din iulie 2001, Valentin Nicolau a devenit consilier al prim-ministrului pe probleme de cultură, educaţie, cercetare şi turism, dar în iunie 2002 a demisionat.
Între 2002 şi 2005 a fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune, funcţie din care a demisionat în iunie 2005, motivându-şi decizia prin presiunile politice exercitate asupra sa şi asupra TVR. În timpul mandatului la TVR, a fost membru în Consiliul de administraţie al  EBU (European Broadcasting Union - Asociaţia Televiziunilor Europene).
În august 2007 începe să emită postul de radio Smart FM, "primul post cultural privat din România" pe care-l fondase la începutul aceluiaşi an.
În octombrie 2007 a devenit profesor asociat la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, în februarie 2010, profesor asociat la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării, în 2011, profesor asociat la Universitatea "Transilvania" din Braşov, iar în noiembrie 2012, profesor asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală  şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti.
În 2009 susţine un doctorat în Ştiinţele Comunicării la Universitatea din Bucureşti şi publică lucrarea  TVR - mărire şi decădere, iar între 2010 şi 2011 urmează cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Universitatea Bucureşti.
Aventura lui Valentin Nicolau în lumea literară a început însă cu mult mai devreme. În 1994 îi apărea prima carte de literatură pentru copii, Bronto, un dinozaur încă mic, urmată în 1995 de Bronto, un dinozaur neastâmpărat şi, ceva mai târziu, în 2008, Zina Benzina.
Dar în atenţia lumii teatrale a intrat relativ târziu. În 1998, pe scena Teatrului "Victor Ion Popa" din Bârlad i se juca prima piesă,  Vi s-a furat un pat. Abia în 1999 şi 2000 talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele două nominalizări succesive la premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului şi apoi prin câştigarea, în anul 2000, a Marelui Premiu "Camil Petrescu" pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru Albă ca zăpada şi cei doi, preşedintele juriului fiind criticul literar Nicolae Manolescu.
La Teatrul Nottara, piesa Ca zăpada şi cei doi se joacă din 2002 fără oprire, sub titlul Uzina de plăceri S.A. Piese de teatru i-au fost jucate pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, din Satu Mare, Târgu Jiu, şi adaptate pentru Televiziunea Română şi Teatrul Radiofonic.
A publicat mai multe volume de teatru şi de poezie, printre care amintim: Dacă aş fi un înger, Ultimul împărat, Mai jos de Figueras, antologia Taina îngerilor, Poveşti din al nouălea cer, Păstrează copia şi nu uita originalul, Crapă lemnul şi ridică piatra. Multe alte piese au fost traduse şi publicate în antologii colective.

Ultima lui carte, romanul Basmania. Răspântia gândurilor, este un îndemn adresat nouă, tuturor, de a nu înceta să visăm şi să credem că poveştile încă ne mai pot salva. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite