Premiile UNITER pentru 2013 se înmânează astă-seară la Târgu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Răileanu din „Ce mai nemaipomenită aiureală“, de la Teatrul Naţional din Cluj, este nominalizat la Cel mai bun actor
Cornel Răileanu din „Ce mai nemaipomenită aiureală“, de la Teatrul Naţional din Cluj, este nominalizat la Cel mai bun actor

Spectacolul „Ce nemaipomenită aiureală“, în regia lui Silviu Purcărete, de la  Teatrului Naţional Cluj-Napoca, are două nominalizări la Premiile Uniter. Regizorul Mihai Măniuţiu, managerul teatrului, va fi onorat, pe 28 aprilie, în acest an la Gala UNITER cu Premiul pentru întreaga activitate regizorală.

Spectacolul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, „Ce nemaipomenită aiureală“, în regia lui Silviu Purcărete (cu premiera pe data de 3 octombrie 2013, în cadrul celei de-a treia ediţii a Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj, dedicate lui George Banu), a primit două nominalizări pentru ediţia din acest an a Premiilor: actorul Teatrului Naţional, Cornel Răileanu, a fost nominalizat pentru Cel mai bun actor în rol principal, cu rolul „Personajul”, iar Dragoş Buhagiar a fost nominalizat la Categoria Cel mai bun scenograf.

 Cea de-a XXII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER va avea loc luni, 28 aprilie, la Palatul Culturii din Târgu-Mureş.

Citiţi lista completă a nominalizărilor la Premiile Uniter.

Citiţi cronica: „Ce nemaipomenită harababură"

Cornel Răileanu este absolvent de actorie la Institutul de Teatru „Szentgyörgyi István“, Târgu-Mureş, promoţia 1981, clasa profesor Constantin Codrescu. Din anul 1994 face parte din trupa Teatrului Naţional Cluj-Napoca şi a jucat în spectacole regizate de Mona Marian, Gábor Tompa, Mihai Măniuţiu, Mircea Cornişteanu, Andrei Şerban, Victor Ioan Frunză, Theodor Cristian Popescu. Cariera actoricească a fost dublată de activitatea pedagogică, vreme de doisprezece ani, în învăţământul teatral universitar. De asemenea, alături de actriţa Cristina Pardanschi, sub egida „Teatrul educă. Teatrul corectează. Teatrul vindecă.” a dezvoltat un proiect unic în România, „Personact”, în care, implementând tehnici şi metode teatrale în viaţa socială sau în mediul de afaceri, acestea pot asigura echilibrul în dezvoltarea individuală, în plan personal şi profesional. În anul 2007 a obţinut Premiul „Ştefan Braborescu“, acordat de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, pentru rolul titular din Don Juan în Soho de Patrick Marber.

Distincţie pentru regizorul Mihai Măniuţiu

Regizorul Mihai Măniuţiu

Foto: Mediafax

Mihai Măniuţiu, care  va primi premiul pentru întreaga activitate, este managerul Teatrului Naţional Cluj-Napoca din octombrie 2010. Şi-a început cariera de regizor la acest teatru, în anul 1978, imediat după terminarea studiilor de la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti.

De atunci şi până în momentul în care a devenit manager al teatrului, a regizat aici aproape 30 de spectacole. Pe lângă acestea, Mihai Măniuţiu a mai regizat peste 50 de spectacole la teatre importante din ţară şi din străinătate, precum Teatrul „Bulandra”, Odeon, Act sau Teatrul Naţional din Bucureşti, Teatrul Naţional din Sibiu, Teatrul Naţional din Timişoara, Teatrul Naţional din Iaşi, Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, Teatrul „Tony Bulandra“ din Târgovişte sau Teatrul Maghiar din Cluj, dar şi la Théâtre de l'Ancre din Charleroi, Belgia, sau la UCI Irvine, California, SUA.

A obţinut numeroase premii, precum Premiul pentru cea mai bună dramaturgie şi Premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul de Teatru Antic de la Merida, Spania, cu spectacolul Electra (2008); - Premiul pentru cel mai bun spectacol, Festivalul Shakespeare Gdansk cu Timon din Atena de W. Shakespeare (1999);

Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol la Festivalul de Dramaturgie Contemporană, ediţia a XXI-a, Braşov, pentru Noaptea Walpurgiei de Venedikt Erofeev (2009); şi Premii UNITER: Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol pentru Woyzeck de G. Büchner (2006) şi Richard al III-lea de W. Shakespeare (1993); Premiul pentru cel bun regizor pentru Experimentul Iov (2004) şi Exact în acelaşi timp de Gellu Naum (2003); Richard al II-lea de W. Shakespeare (1997); Premiul criticii UNITER pentru regie pentru Afară în faţa uşii de W. Borchert (1991).

Dragoş Buhagiar a absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, în anul 1992. Cariera sa de scenograf a început la Teatrul Mic din Bucureşti, unde a lucrat până în anul 2000. Între anii 1994-1998 a lucrat ca scenograf şi la Teatrul Naţional Bucureşti. Între anii 1997-1999 a fost lector la Academia de Teatru şi Film, secţia Scenografie. A lucrat în decursul carierei sale artistice cu importanţi regizori din ţară şi străinătate, dintre care îi amintim pe Silviu Purcărete, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu, Andrei Şerban, Felix Alexa, Yury Kordonsky. Până în prezent a obţinut un număr impresionant de premii, dintre care amintim premiul AICT pentru „Cel mai bun scenograf al anului“ în 1996 şi 2008;  Premii UNITER în anii: 1996, 2003, 2004 şi 2007 pentru cea mai bună scenografie şi costume, cu spectacolele Elisaveta Bam şi Oblomov, la Teatrul „L.S. Bulandra”, Alchimistul la Teatrul Odeon şi Baal la Teatrul Mic Bucureşti, Roberto Zucco la Teatrul Naţional Bucureşti şi Zhao, Orfanul la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ. Dragoş Buhagiar a realizat numeroase decoruri pentru televiziune şi evenimente publice, videoclipuri, afişe şi coperţi de disc.

image
image
image
image

Citiţi şi:

Maestrul şi Margareta, de la Sibiu, cele mai multe nominalizări

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a fost nominalizat, cu spectacolul "Maestrul şi Margareta", la cinci categorii: Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor: Zoltán Balász, Cel mai bun scenograf: Velica Panduru şi Zoltán Balász, Cel mai bun actor în rol principal: Marius Turdeanu, Cea mai bună actriţă în rol principal: Mariana Mihu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite