Marin Moraru a părăsit discret scena. Ultimele aplauze de la Teatrul Naţional Bucureşti  FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Priveghi la căpătâiul actorului Marin Moraru, la TNB. FOTO Dorin Constanda
Priveghi la căpătâiul actorului Marin Moraru, la TNB. FOTO Dorin Constanda

Trupul neînsufleţit al actorului Marin Moraru a fost depus, miercuri-dimineaţă, în foaierul Teatrului Naţional, iar colegii şi admiratorii au venit să îşi ia rămas bun, mai înainte ca drumul său lumesc să se oprească la Cimitirul Bellu.


Trupul neînsufletit a fost depus în seara zilei de marti, la biserica Sfantul Gheorghe Nou şi miercuri, intre orele 10.00 – 13.00, in foaierul Salii Mari a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Înmormântarea are loc de la ora 14.00 la Cimitirul Bellu ortodox.

Discret, rând pe rând, colegii actori şi regizori au trecut pe la căpătâiul celui dispărut, într-un ultim rămas bun: Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, Ion Caramitru, Marcel Iureş, Mitică Popescu, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Florin Zamfirescu, Marian Râlea, Dana Dogaru, Eugen Cristea, Cristina Deleanu, Tora Vasilescu.

"A fost o natură cu totul specială.

Implicat şi impulsiv, se străduia să rămână distant, cu vorba, aparent, scurtă şi  tăioasă.

De fapt, era un suflet tandru şi copilăros, ce iubea la nebunie lumea asta aşa cum era ea. Îl plăcea diversitatea, pe care o exprima scurt si concis în două vorbe.Numai ochii lui spuneau câte vorbe nerostite se certau prin lăuntrul lui Marinuş Moraru!", aşa povestesc colegii despre marele dispărut.

"Căci adevarata lui natura nu tinea deloc de un echilibru natural. Era un extremist. A facut teatru si film in exces si-apoi s-a retras de tot. A fost un prieten care a testat limitele prieteniei. Făcea totul pâna la capăt, mai ales daca acest tot era undeva in zona ideală pe care o visa cu toata candoarea ochilor.

L-am avut alaturi de noi la Galele UNITER, fie cand a primit Premiul pentru intreaga activitate pentru cel mai bun actor (1995), fie cand a facut laudatio, fie, pur si simplu, prezent in sala pentru prietenii lui. A participat la spectacolele noastre din cadrul Campaniei „Artistii pentru artisti”, tot pentru prietenii lui, si sala l-a aplaudat din plin", au transmis reprezentanţii UNITER.

Absolvent al IATC în anul 1961 la clasa eminentei profesoare Dina Cocea,  Marin Moraru a  interpretat zeci de roluri de neuitat, adevărate bijuterii, în teatru, film şi televiziune. Lasă în urma lui o mare lecţie de iubire. Pentru artă. Pentru oameni.

Priveghi Marin Moraru TNB FOTO Dorin Constanda

Lucica Moraru, soţia actorului, a vegheat sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului depus în foaierul Teatrului Naţional, unde au fost aduse mai multe coroane de flori şi au fost aprinse candele, potrivit news.ro.

Priveghi Marin Moraru TNB FOTO Dorin Constanda

Imagini din spectacolele în care a jucat Marin Moraru au rulat pe un ecran amplasat în foaier, iar printre instituţiile care au depus coroane de flori s-au numărat Uniunea Cineaştilor din România, Guvernul şi Primăria Municipiului Bucureşti.

”Nici acum, când îl văd nu vred că a plecat. Nu pot să cred, pentru că, în primul rând, a plecat prea devreme”, a spus actorul Florin Zamfirescu. ”Era un om discret, bolnav şi nu spunea, oricum, ne-a surprins prin dispariţie. Eu cred că i s-a şi scurtat viaţa. Nu face parte dintre oamenii care au plecat fericiţi, el doar a dăruit. Nu i s-a răspuns pe măsură. Nici ca pensie. E un om care a muncit până acum un an, dar parcă era învinovăţit că muncea. Aşa se poartă guvernanţii noştri cu noi”, a completat el.
Actorul, regizorul şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a ţinut un scurt discurs, după o slujbă oficiată de un sobor de trei preoţi.

Priveghi Marin Moraru TNB FOTO Dorin Constanda
”Asistăm la un moment trist al unui mare actor comic. Comedia şi tragedia sunt cele două măşti ale teatrului. Pentru unii este imposibil să treacă de la una la cealaltă. Sunt genii ale artei noastre care ştiu cum să o facă. Simt că pot să o facă cu talent şi dăruire. Acesta a fost Marin Moraru”, a spus Ion Caramitru, care a adăugat: ”Acum, echipa Take, Yanke şi Cadîr s-a refăcut”, refând referire la distribuţia ”de aur” a spectacolului - Gheorghe Dinică, Radu Beligan şi Marin Moraru.

Actorul Eugen Cristea îl numeşte pe Marin Moraru o ”călăuză” şi speră ca el să îl vegheze şi de sus, din cer.

”Dispare o lume, dispare un univers, o mare personalitate, dar dincolo de marea personalitate, dispare un om, scris cu majuscule. Un titan, un erou. Un exemplu demn de urmat. Eu am văzut întotdeauna în maestrul Marin Moraru un model. Mi-a fost şi sper să îmi fie în continuare de acolo, de sus, din cer, călăuză, în această meserie atât de grea şi atât de lipsită de satisfacţie, mai ales în aceşti ultimi, blestemaţi 27 de ani”, a afirmat Eugen Cristea, citat de news.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe prin consilierul Sergiu Nistor, care a depus şi o coroană de flori la căpătâiul marelui actor.

”A plecat dintre noi un om dedicat pe deplin vocaţiei sale de actor, o prezenţă inconfundabilă pe scenă şi pe marile ecrane: Marin Moraru. El a câştigat admiraţia colegilor de breaslă şi a tinerilor pe care i-a îndrumat în profesia de actor. Şi-a încântat de fiecare dată publicul prin interpretări memorabile. Prin francheţea şi prin modestia sa, ca om şi actor, prin naturaleţea şi bucuria sa de a găsi în interpretările sale omul, Marin Moraru ne-a dăruit căldura şi speranţa libertăţii în anii grei ai cenzurii”, a fost mesajul de condioleanţe transmis de preşedinte.

În jurul orei 13.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Marin Moraru a părăsit Teatrul Naţional Bucureşti în aplauzele îndelungate ale celor veniţi să-şi ia rămas bun. Cortegiul s-a îndreptat spre Cimitirul Belu Ortodox.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite