INTERVIURILE FNT Actriţa Ana Ularu, la Adevărul Live: „O lună am trăit într-o valiză, când lucram la spectacol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actriţa Ana Ularu, în studioul Adevărul Live                          FOTO: Eduard Enea
Actriţa Ana Ularu, în studioul Adevărul Live                          FOTO: Eduard Enea

Ana Ularu a fost prezentă de la ora 13.00, în studioul Adevărul Live, la Interviurile FNT.  Actriţa joacă pe 20 şi 21 octombrie în spectacolul „O intervenţie“ de Mike Bartlett, pus în scenă de Radu Iacoban la Teatrul Act.  Adevărul, prin Intervirule FNT de la Adevărul Live, este principalul parteneri editorial al Festivalului Naţional de Teatru, în perioada 20-30 octombrie.

„Ce-i aia o prietenie? E treaba aia când doi oameni se intâlnesc de mai multe ori şi vorbesc între ei? E genul ăla de intimitate împărţită in doi? Ar trebui să mă simt altfel dacă am prieteni? Mai reponsabil, mai fericit, mai împlinit? Câţi prieteni am cu adevărat? Mai ştiu eu ce-i aia o prietenie? Amic sau camarad, sau coleg, sau cum?

Spectacolul „O intervenţie“, scris de Mike Bartlett şi regizat de Radu Iacoban, spune povestea tumultoasă a doi prieteni, jucaţi de Ana Ularu şi Lucian Iftime.   Spectacolul, o producţie a Teatrului Act, a avut două reprezentaţii vineri şi sâmbătă, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

 Actriţa a povestit că spectacolul s-a născut în urma unei discuţii pe care a avut-o cu Alexandru Iureş, managerul cultural al teatrului, care a întrebat-o într-o zi dacă are un text pentru un nou spectacol. Ana Ularu a răspuns că nu, însă şi-a amintit că în urmă cu doi ani, l din Londra mai multe piese. Odată ajunsă acastă, a luat textul şi a început să traducă, activitate care îi provoacă bucurie, după cum a explicat chiar ea. 

„Mi-am dat seama că aveam ceva foarte puternic pe mâinile noastre”, a spus Ana Ularu.

Un act egoist

Ana Ularu - FOTO Eduard Enea

 L-a sunat rapid pe Iureş. Ea avea să joace rolul feminin, Radu Iacoban avea să regizeze piesa, le mai rămânea doar să îl aleagă pe partenerul ei.

 „Am stat să ne gândim puţin la partener. Noi toţi îl iubim pe Lucian şi ne-a plăcut dintotdeauna ca actor, dar eu nu am mai avut ocazia să joc cu el”, a spus actriţa. 

Deşi nu jucaseră împreună nici măcar în facultate, după ce i-a propus lui Lucian Iftime rolul, după ce acesta a citit şi a acceptat, spectacolul a prins imediat contur. 

„Spectacolul a născut de fapt prietenia noastră, şi chimia pe care o avem pe scenă, şi încrederea pe careo avem unul în celălalt, respectul reciproc”, a explicat actriţa. „E o bucurie de fiecare dată. Când mergem să jucăm piesa asta, e aproape un act egoist. O fac pentru mine, o facem pentru noi. Evident, pentru public. Ne bucurăm că e sold out de fiecare dată şi ne bucurăm enorm de reacţiile bune, dar în continuare trăim cu bucuria de a repeta”, a adăugat Ularu.

Între zboruri şi repetiţii

În aceeaşi perioadă în care au început să lucreze pentru spectacol, Ana Ularu trebuia să filmeze pentru un film. Iniţial renunţase la acesta pentru că premiera spectacolului era deja stabilită, a povestit actriţa, dar, pentru că a întâlnit oameni înţelegători a acceptat şi filmul. I s-a spus că „ne descurcăm noi cumva“.

Acest lucru a însemnat, şi-a amintit actriţa, că zbura la Dublin, apoi se întorcea, de la aeroport venea la repetiţii, iar de la repetiţii, mergea înapoi la aeroport. Pe lângă toate acestea, tot în această perioadă avea şi repetiţii pentru spectacolul de la Teatrul Bulandra, „Omul cel bun din Seciuan“.

„Practic, o lună am trăit într-o valiză. Eram un subiect de miştouri crunt. Trăiam cu aceeaşi valijoară, doar cât apucam să-mi schimb câteva haine în ea şi tot aşa“, a mai spus actriţa.
Ana Ularu - FOTO Eduard Enea

Filma în Irlanda şi Belgia pentru filmul „Muse“, în regia lui Jaume Balagueró, în care aceasta interpretează un rol cheie, fiind personajul principal feminin. Joacă alături de Elliot Cowan care interpretează un scriitor, un profesor de literatură care ajunge în lumea unor personaje mitice, a muzelor, moment în care realizează imensa forţă pe care o poate avea poezia. „Poezia are forţa de a muta lumea şi de a o amesteca literalmente“, a mai spus Ana Ularu.

Tema centrală, prietenia

Întrebată ce înseamnă prietenia pentru ea, Ana Ularu a explicat că este cel mai important sentiment pe care îl putem trăi în epoca în care ne aflăm, care implică lucruri care merg mai departe chiar decât dragostea de cuplu.

Ana Ularu - FOTO Eduard Enea
„... Pentru că implică o dragoste nu neapărat pătimaşă, o capacitate de obiectivare mult mai bună şi, în acelaşi timp, un tip de loialitate care merge mai departe decât dragostea de cuplu sau decât ura sau decât orice altceva. Să ai grijă de un prieten sau să iubeşti un prieten înseamnă să îi vezi în mod egal defectele şi calităţile şi să îţi doreşti în mod aprig să îl ridici, să îl faci să fie bine“, a explicat actriţa.

„O intervenţie“ s-a născut din dragostea actorilor pentru spectacol şi din prietenie şi înţeleger. Ana Ularu nu înţelege invidiile interpersonale dintre artişti, mărturisind că ea se bucură să dea peste artişti buni. „Pe mine mă interesează să lucrez, să fiu pe scenă, să joc, atunci sunt fericită. Atunci îmi funcţionează toate motoarele la maxim“, a mai spus actriţa.

O intervenţie de Mike Bartlett

Traducerea: Ionuţ Grama

20 octombrie | 20:00 – Teatrul ACT
21 octombrie | 22:00 – Teatrul ACT

Undeva în adâncul sufletului îmi amintesc că imi eşti prieten pentru că pot să râd cu tine, pentru că pot să te cert, să te înjur şi, cel mai important, îmi eşti prieten pentru că ştiu că vei fi disponibil la orice oră din zi şi din noapte, atunci când voi avea nevoie de tine. Asta se întâmplă în spectacolul O intervenţie. Se operează pe viu şi fără anestezie o relaţie umana, cu toate implicaţiile ei. Cu haz, cu ură, cu sfaturi, cu emoţie, cu disponibilitate şi, cel mai important, cu prezenţa.

Mike Bartlett scrie pentru un public ancorat în realitate. Textele sale stârnesc atât emoţia, cât şi inteligenţa publicului, iar O Intervenţie nu face excepţie. Replicile sale au zvâc, incisivitate, umor şi emoţie. Eu, ca tânăr regizor, am avut grijă să nu distrug coordonatele unei reţete cu succes aşteptat. Atunci când ai pe mână un spaţiu atât de special cum e Teatrul ACT, doi actori mega talentaţi şi un text fenomenal, treaba mea a fost să ajut, asemenea unui monteur de film, ca ritmul textului şi talentul actorilor să ajungă în ochii şi simţurile spectatorului la cel mai ridicat nivel posibil.” (Radu Iacoban)
 

Distribuţia:

A: Ana Ularu

B: Lucian Iftime

Regia: Radu Iacoban

Scenografia: Cezarina Iulia Popescu

Light Design: Bogdan Gheorghiu

Durata: 1 h 30 min (fără pauză)

Spectacol cu traducere în limba engleză

Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

Teatrul ACT, Bucureşti

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite