VIDEO Cum serbează „căluşarii“ britanici echinocţiul de toamnă
0Pe 23 septembrie se trece oficial în anotimpul toamnei, odată cu echinocţiul care marchează acest moment. În Anglia, această sărbătoare este marcată printr-o serie de dansuri ale unor localnici care uneori se costumează precum căluşarii din România, cu staroste, toiege, pălării împodobite şi chiar şi cu zurgălăi ataşaţi încălţărilor.
În mitologia păgână, echinocţiul de toamnă se numeşte Mabon, sau a doua recoltă. Este o perioadă în care se mulţumeşte verii care a trecut şi se plăteşte tribut întunericului care vine. Este, de asemenea, o perioadă în care se pregăteşte Samhain (31 octombrie - 1 noiembrie), cel mai mare festival păgân, care anunţă sosirea iernii.
În această perioadă, unele ritualuri Wicca pentru Mabon presupun construirea unor altaruri din fructe şi legume, meditând asupra echilibrului, culegerea merelor şi organizarea unui ospăţ, dar şi oferirea de ofrande din acestea către zeitate.
În Anglia secolelor trecute, aceasta era perioada unor tranziţii, în care servitorii erau plătiţi pentru munca lor de după recoltare, în timp ce muncitorii se luptau pentru noi contracte de muncă. Tot în această perioadă se culeg murele, care sunt serbate pe 10 octombrie în "Old Day Michaelmas".
Iată cum arată colindătorii englezi care cutreieră oraşele cu dansurile lor tradiţionale, asemănătoare cumva cu celebrul dans românesc al căluşarilor.