Construirea primei biserici româneşti din Europa de Nord, un proiect greu realizabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Alin-Ioan Popa, în timpul slujbei de sfinţire a terenului din Solvesborg, pe care ar urma să fie construită prima biserică românească din Europa de Nord. FOTO Arhiva Personală
Părintele Alin-Ioan Popa, în timpul slujbei de sfinţire a terenului din Solvesborg, pe care ar urma să fie construită prima biserică românească din Europa de Nord. FOTO Arhiva Personală

Părintele Alin-Ioan Popa, stabilit în Suedia, încearcă, de câţiva ani, să construiască în oraşul Sölvesborg prima biserică românească din Europa de Nord. Reglementările stricte ale statului suedez şi insuficienţa fondurilor pentru edificarea bisericii amână, însă, finalizarea proiectului.

Demersurile pentru construirea bisericii, în stil maramureşean, din lem, au început încă din anul înfiinţării parohiei ortodoxe Sölvesborg din sudul Suediei, în 2009, de care părintele Alin-Ioan Popa este răspunzator. Strădaniile mai multor preoţi români stabiliţi în Scandinavia de a avea o primă biserică românească au început, însă, după cum susţine preotul, încă din anii’70. Motivele eşecului – explică părintele – sunt pe cât de pragmatice, pe atat de puţin cunoscute în România: sistemul de aprobări foarte strict impus de statul suedez, dificultatea de a obţine în concesiune terenuri pentru un obiectiv spiritual non-scandinav, greutăţile financiare ale comunităţii românilor din Suedia care, deşi locuiesc într-un stat modern, se confruntă cu cele mai mari taxe din lume.

Totuşi, în ciuda acestor bariere, parohia ortodoxă din Sölvesborg a progresat în acest proiect, primul pas important fiind cumpărarea terenului pe care ar urma să se construiască biserica. Pentru a respecta, însă, toţi parametrii solicitaţi de autorităţile suedeze şi pentru ducerea la bun sfârşit a construcţiei, parohia mai are nevoie de suma de 100.000 de euro. În incinta bisericii se va ridica şi Centrul pastoral-cultural „Dumitru Stăniloae“, pentru desfăşurarea activităţilor misionare, culturale şi sociale ale bisericii.

Parohia, cu hramul Sfinţii Martiri Năsăudeni: Atanasie din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigorie din Zagra şi Vasile din Telciu şi care se află sub jurisdicţia canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, funcţionează, în prezent, într-un sediu închiriat, ca toate parohiile româneşti din Scandinavia (14 în Suedia, 8 în Danemarca şi 5 în Norvegia). Cu ajutorul unei donaţii oferite de o româncă stabilită în Suedia, în 2010, parohia a cumpărat, de la Primăria oraşului Sölvesborg, un teritoriu de 2.498 de metri pătraţi.

De atunci, părintele Alin-Ioan Popa a început pregătirile pentru construirea bisericii: „Avem proiectul de construcţie pregătit voluntar de doi arhitecţi, din Sighetul Marmaţiei, respectiv Salzburg, autorizaţiile de construcţie au fost obţinute, lemnul din care se va realiza construcţia a fost donat de autorităţile locale din judeţul Bistriţa-Năsăud  şi am vorbit cu o echipă de meşteri din Maramureş, care va veni să lucreze aici“, explică preotul.
 

Problema finală rămâne lipsa celor 100.000 de euro pentru a începe lucrările. În ciuda scrisorilor către Patriarhia Română sau la oameni de afaceri, suma necesară nu a putut fi, încă, acoperită.

 Suntem gata să începem construcţia unei biserici româneşti simple, cu arhitectură tradiţională maramureşeană, în întregime din lemn, care va aduce unitate spirituală pentru românii risipiţi pe meleagurile scandinave şi o atât de necesară promovare culturală a României, a tradiţiilor şi a valorilor naţionale. părintele Alin-Ioan Popa 

Mărţişoare pentru construirea primei biserici româneşti din Stockholm

În 2010, români stabiliţi în Suedia au susţinut, prin donaţii, construirea primei biserici româneşti în capitala Stockholm. Liliana Ocheană, o româncă ce locuia în Suedia, şi-a exprimat dorinţa ca, din suma obţinută prin vânzarea a 300 de mărţişoare, menite să păstreze tradiţia românească în Europa de Nord, să facă o donaţie în sprijinul construirii bisericii româneşti. Proiectul, din păcate, nu a fost finalizat încă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite