Artistul basarabean Ion Paladi: Mi-aş dori să fiu un atribut al Unirii...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Mi-aş dori să fiu considerat un atribut al unirii, dar noi avem mai mari simboluri, cum sunt Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Nicolae Botgros, etc...” - ne-a declarat artistul Ion Paladi, cel care prin muzica sa a reuşit să aducă mai aproape cele două maluri ale Prutului şi care a reuşit deja să îi uneacă pe românii din diaspora.

LMD: Bună ziua şi, în primul rând, vreau să vă mulţumesc pentru faptul că aţi fost de acord cu acest interviu. Ştiu că sunteţi foarte prins în această perioadă cu un turneu european de promovare a Albumului Dorul Basarabiei. În ce ţări urmează să mergeţi?

Ion Paladi: Turneul „Dorul Basarabiei” a început la Chişinău pe 24 martie, apoi a continuat la Iaşi pe 27 martie şi Paris, 1 aprilie 2013. În 2014 se pare că am „păşit cu dreptul” şi realizăm un turneu extraordinar în Europa. De câteva zile ne-am întors de la concertele ce au avut loc la Lisabona, Paris, Madrid şi Londra, iar în februarie urmează să ajungem şi în Atena.

 LMD: Cum de aţi ales tocmai aceste locaţii? Au ele o simbolistică sau o importanţă mai deosebită?

Ion Paladi: Am ţinut neapărat să ajungem în Europa, în ţările care au cele mai numeroase comunităţi româneşti, şi să transmitem mesajul nostru de  dor faţă de fraţii noştri şi faţă de tot ce este românesc.

image

 LMD: Aţi avut deja parte de 4 concerte din cadrul acestui turneu. Cum a reacţionat publicul?

Ion Paladi:Publicul a fost foarte receptiv şi primitor, a cântat şi dansat cu noi la toate spectacolele. I-am văzut „însetaţi” de cântecul de acasă şi bucuroşi că le-am adus o particică din folclorul si tradiţiile noastre, la ei în ţară.

A fost un turneu de vis, care va rămâne pentru mine cel mai frumos turneu alături de marele Maestru Nicolae Botgros şi Ioana Căpraru. Vreau să mulţumesc pe această cale lui Vlad Costandoi, iniţiatorul şi producătorul turneului „Dorul Basarabiei” .

LMD: Pe cine speraţi să aduceţi la aceste concerte, toţi românii sau doar pe cei din Basarabia? La concertul pe care l-aţi susţinut de unde credeţi că erau cei din sală?

Ion Paladi: Noi ne-am dorit sa avem la spectacole români, de pe ambele maluri ale Prutului şi ne bucurăm că aşa a fost. Amavut parte de un public minunat, atât din Basarabia cât şi din restul României, iar alături de confraţii nostri, au venit portughezi, francezi, spanioli şi englezi. Aceştia din urmă s-au prins în horă cu ei, chiar dacă pentru unii era prima dată.

LMD: La Lisabona aţi reuşit să aduceţi alături cele două ambasade ale celor două state româneşti? Cum aţi reuşit să faceţi acest lucru?

Ion Paladi: Pot spune că Ambasadorii Republicii Moldova au fost foarte receptivi şi am avut parte de o primire calduroasă. La concertul de la Lisabona ne-am bucurat să îl vedem în sală şi pe Ambasadorul României din Portugalia. Am simtit o „unire” frumoasă, aşa cum o facem noi prin cântec şi ne-am bucurat foarte mult. La final am făcut poze şi am împărtăşit impresiile şi bucuriile de la acest spectacol. La acest concert, Ambasadorul RM, Valeriu Turea dar şi Ambasadorul României, împreună cu maestrul N. Botgros au promis că în luna mai ne vom întoarce la Lisabona în formula completă a Orchestrei Naţionale “Lăutarii” şi cu solişti atât din Basarabia cât şi din restul României.

image

 LMD: Pe 1 decembrie, în capitala Unirii românilor, Alba Iulia, aţi susţinut un concert extraordinar. Deja românii vă consideră un simbol al unionismului. Vă asumaţi acest lucru?

Ion Paladi: Într-adevar s-a realizat şi acest vis: să cântăm „Dorul Basarabiei” la Alba Iulia. Noi ne-am dorit să lansăm această piesă şi videoclip la Alba Iulia pe 1 decembrie 2012, dar, din păcate, nu a fost posibil şi ne-am propus ca măcar în 2013 să fim alături de toţi românii, acolo unde a avut loc Marea Unire. Mi-aş dori să fiu considerat un atribut al unirii, dar noi avem mai mari simboluri, cum este Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, Grigore Vieru, Nicolae Botgros etc.

LMD: Melodia „Dorul Basarabiei” a adunat sute de mii de afişări pe Youtube, fiind un adevărat succes pentru tipul de muzică pe care îl promovaţi. Ne puteţi spune care este povestea acestei melodii?

Ion Paladi: Mă bucur ca acest videoclip, într-un timp foarte scurt are aproape un million de vizualizări şi că acesta a ajuns la inimile oamenilor, deoarece este dedicat tuturor romanilor. Este vorba de o poveste trăită de românii din Basarabia, care au trecut prin aceste momente tragice. O poveste dintre doi copii de o parte şi de alta a Prutului între care s-a infiripat o poveste de dragoste, dar pe care i-a despărţit circumstanţele istorice şi deportările care au avut loc in Basarabia.

LMD: Versurile acesteia sunt mai mult decât elocvente, promovând practic mesajul de unitate a poporului român de pe cele două maluri ale Prutului. Nu credeţi că aţi atins prea direct un subiect aparent sensibil, mai ales la Chişinău?

Ion Paladi: Într-adevar are niste versuri cu un mesaj profund şi mult adevar în ele, şi pe aceasta cale vreau să mulţumesc textierei Domanei Mariana Honceru şi lui Razvan Mitoceanu pentru muzica scrisă. Ştiu că e un subiect sensibil pentru unii, dar adevarul trebuie spus, cântat, pentru că este o parte din noi şi este ceea ce suntem astăzi. Generaţiile care urmează trebuie să fie la curent cu cele întâmplate, pentru că doar atunci când îţi cunoşti trecutul, poţi construi viitorul.

LMD: Aţi ajuns deja foarte cunoscut atât în România cât şi în Republica Moldova. Acum veţi deveni la fel de cunoscut şi în Europa, unde oricum cred că activitatea dumneavoastră este ştiută. Practic prin concertul acesta promovaţi un mesaj de a devenit deja politic la Bucureşti. Nu vă e frică că o spuneţi atât de direct?

Ion Paladi: Este o reală împlinire faptul că devin cunoscut, deoarece muncesc foarte mult şi depun suflet în ceea ce fac. Prin cântec încerc să ajung la inima românilor.

Nu am nimic cu politica, eu cânt pentru popor, dragostea de mamă, ţară şi neam. Nu pot să pun pe acelaşi cântar folclorul nostru, cu politica murdară şi nedreaptă care se face la ora actuala. Voi fi bucuros daca mai multi colegi de-ai mei mi-ar urma exemplul.

LMD: Aveţi o frumoasă colaborare cu maestrul Botgros, cel care mai ieri spunea că el a început să facă deja Unirea prin cântec. Unde l-aţi cunoscut şi cum de aţi pornit împreună pe acest drum?

image

Ion Paladi: Este o colaborare dată de Dumnezeu, o întâlnire cu un maestru desăvârşit, la care nici nu am sperat. Maestrul Nicolae Botgros pentru mine este ca un tata, mă îndeamnă pe drumul cel corect şi frumos al cântecului popular, la fel ca si naşul meu Corneliu Botgros. Legăturile frumoase între noi s-au creat datorită lui Corneliu Botgros.

LMD: Maestrul Botgros a spus că el face Unirea în fiecare zi prin cântec. Dumneavoastră consideraţi că faceţi acelaşi lucru?

Ion Paladi: Într-adevar maestrul face unirea demult prin cintec, şi mă bucur că încerc să merg şi eu pe acelaşi drum, chiar dacă sunt doar un tânăr interpret. Sper ca paşii care îi facem să fie corecţi şi vor duce spre unirea cea Mare pe care ni-o dorim cu toţi.

LMD: Sunteţi de la Est de Prut. Vă consideraţi român sau moldovean? Mai are rost să vă întreb ce limbă vorbiţi?

Ion Paladi: Întodeauna am spus că am simţit şi simt româneşte, întodeauna am cântat şi voi cânta româneşte, întodeauna am vorbit şi voi vorbi româneşte, pentru că sunt Român.

LMD: Mai doriţi să transmiteţi un mesaj românilor din cele două state şi un gând pentru cei plecaţi departe?

Ion Paladi: Doar gânduri bune şi urări de sănătate pentru toţi românii şi de o parte şi de alta a Prutului. Şi să le transmit că atât cât voi trăi voi cânta cu drag neamul meu. În 2014 pregătesc mai multe piese şi videoclipuri noi.

LMD: Vă mulţumesc foarte mult pentru interviu şi mult succes în turneu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite