Volumul „De la Junimea la Noica: Studii de cultură românească“, de Marta Petreu, a apărut în limba italiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „De la Junimea la Noica: Studii de cultură românească“, de Marta Petreu, a apărut la finele anului 2016 în limba italiană, la editura Orthotes, ediţie îngrijită de Giovanni Rotiroti, cu o postfaţă de Irma Carannante.

„Volumul „De la Junimea la Noica: Studii de cultură românească“ a apărut la Polirom în anul 2011, în seria de autor dedicată Martei Petreu, şi a obţinut Premiul revistei Observator cultural în anul 2012“, anunţă  Editura Polirom.



Studiile  reunite în acest volum acoperă o perioadă istorică de aproximativ 150 de ani, de la mijlocul secolului al XIX-lea şi până astăzi şi abordează probleme spinoase ale istoriei şi ale istoriei ideilor - de pildă, problema evreiască, aşa cum a fost văzută în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, felul cum a fost văzut Nae Ionescu de către contemporanii lui, ideile şi atitudinile generaţiei ’27, complicatele relaţii ale lui Eliade cu legionarii şi de modul simbolic în care s-a despărţit de ei, pentru a-şi începe visată „viaţa nouă“, atitudinea lui Noica faţă de Securitate.

Bazată pe analiza minuţioasă a surselor de primă mână şi pe contextualizarea românească şi europeană a fiecărui subiect, „De la Junimea la Noica“ este rezultatul unei viziuni filosofice şi morale unitare: una care ne învaţă că trebuie să ne asumăm în mod lucid întregul trecut, pentru că numai astfel mai este cu putinţă viitorul.

„Secolul al XX-lea a produs şi a trăit două mari tragedii, Gulagul şi Holocaustul… Poate că va veni o vreme când, asumându-ne evreii noştri ca ai noştri, vom vorbi despre ei, despre cei pieriţi în Holocaust - nu în nume personal, ci în nume colectiv -, ca despre o ireparabilă pierdere: aşa cum vorbim despre morţii noştri de la Canal“, spune Marta Petreu.



Marta Petreu este scriitor şi profesor. Face parte din gruparea literara „Echinox“; este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Fundaţiei Culturale „Apostrof“. Este profesor de istoria filosofiei româneşti la Universitatea „Babeş-Bolyai“ şi redactor-şef al revistei Apostrof, mensual editat de Uniunea Scriitorilor din România. Doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, a debu¬tat editorial în 1981, cu volumul de poeme „Aduceţi ver¬bele“.

image

În 2011, editura Polirom a iniţiat seria de autor „Marta Petreu“, în care au apărut până în prezent: romanul „Acasă, pe Câmpia Armaghedonului“, „Apocalipsa după Marta“ „Cioran sau un trecut deocheat“; „De la Junimea la Noica. Studii de cultură românească“; „Filosofia lui Caragiale“; „O zi din viaţa mea fără durere“; „Ionescu În ţara tatălui“; „Jocurile manierismului logic”; ”Filosofii paralele”; „Biblioteci în aer liber”; „Asta nu este viaţa mea” (poezie); „Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu - Mihail Sebastian”.

Pentru cărţile ei, Marta Petreu a primit numeroase premii naţionale şi internaţionale. Mai multe volume ale sale (poezie, romanul „Acasă, pe Câmpia Armaghedonului“, studii asupra culturii româneşti) au fost traduse şi publicate în Franţa, S.U.A., Italia, Ungaria, Serbia şi Elveţia.
 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite