Târgul de carte „Gaudeamus“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca oricare altă instituţie, şi „Târgul de carte GAUDEAMUS“ are o geneză şi un parcurs. În anul 1995 am fost numit Preşedinte-Director General (PDG) al „Societăţii Române de Radiodifuziune“ (S.R.R). În anul anterior apăruse „Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea“ celor două servicii mass-media publice, Televiziunea şi Radiodifuziunea.

Din 1989 până la apariţia noii Legi, Radioul public a fost în mare măsură reorganizat, prin efortul calificat al predecesorului meu, domnul Eugen Preda. Târgul de carte GAUDEAMUS a fost înfiinţat de dânsul, ideea fiind una excelentă. Dar, Legea nr.41/1944 îmi oferea prilejul unei noi restructurări şi/sau reorganizări pe toate planurile sau la toate nivelurile Postului public de Radio. Ceea ce am şi făcut, de câteva ori chiar în dialog cu domnul Eugen Preda, care a rămas pe postul de Consilier, până la plecarea definitivă a dânsului dintre noi.

„Târgul de carte GAUDEAMUS“ a fost conceput iniţial exclusiv ca un târg pentru cartea şcolară. Este vorba de un diapazon complet al acesteia, care mergea de la Abecedar până la Tratatul universitar. Aşa se explică şi numele târgului, unul foarte bine ales, întrucât imnul-cântec „Gaudeamus“ este unul al studenţilor, al învăţăceilor, în general. Apoi, ca spaţiu sau locaţie, Târgul era organizat toamna, exclusiv  în incinta S.R.R. Încă de la începuturile lui, Directorul acestei noi instituţii a fost şi a rămas până la capăt (adică până la pensionare) domnul Vlad Epstein. Dânsul a fost unul dintre cei mai competenţi, sub raport profesional, şi devotaţi, sub raport moral, membri ai S.R.R. Cu ajutorul dânsului am recurs la trei mari modificări în strategia generală a Târgului.

1) Mai întâi, Târgul nu s-a mai limitat la cartea şcolară, ci şi-a extins tematica, cuprinzând orice fel de carte, din oricare domeniu. În acelaşi sens, s-a recurs şi la vânzarea-cumpărarea altor valori, cum ar fi albumele sau dischetele, ca şi cărţile- audio. Cu această extensie, numărul editurilor participante a crescut, dar a crescut şi numărul cumpărătorilor. Spaţiul Târgului a început să fie neîncăpător.

2) De aceea, Târgul a ieşit din spaţiul S.R.R., a ieşit „extra muros“, cum ar zice străbunii noştri latini. El a început să fie organizat, mai întâi, tot în Bucureşti, dar în Pavilionul de expoziţii. Apoi, a ieşit din capitala patriei în diverse alte oraşe ale ţării, el fiind organizat în funcţie de anumiţi parametri, sub numele de „Caravana GAUDEAMUS“. În sfârşit, ca limită maximă a extensiei, în anul 2000, a fost inclus, în urma unui Audit, în „Catalogul internaţional al târgurilor de carte“, de la Frankfurt, fiind astfel abilitat ca Târg Internaţional. Aflat la ediţia sa cu numărul 104, Târgul de carte GAUDEAMUS este organizat în aceste zile (18-22 Aprilie) în oraşul Cluj-Napoca, în Piaţa Unirii. În acelaşi sens al extensiei, ca şi al lui „extra muros“, Târgul a fost organizat de câteva ori şi în afara ţării, având o deschidere europeană (internaţională).

3) A fost regândit şi timpul sau perioada de organizare. În forma lui primă, Târgul era organizat doar toamna, atunci când elevii şi studenţii se întorceau din vacanţă la şcoală. Aici, am putea zice că „Toamna se numără bobocii şi Abecedarele (cărţile) lor“. Diapazonul lui fiind lărgit, Târgul poate fi organizat în oricare anotimp, de primăvara până iarna.

Ca un corolar la această schiţă sintetică, aş vrea să dau publicităţii o scrisoare pe care i-am trimis-o domnului Vlad Epstein, cu ocazia zilei pensionării dânsului (2014), oferindu-i cu acea ocazie şi o carte. O altă carte, adică volumul meu de poezii „Trădarea Rimelor“, îi va fi oferit chiar cu ocazia ediţiei actuale a Târgului, de la Cluj-Napoca. Dânsul este în continuare angajat, în calitate de coordonator al Târgului, şi va fi prezent la ediţia din Cluj-Napoca, inclusiv în calitate de comentator.

Dragă domnule Vlad Epstein,

Vă urez din suflet ca azi, ziua pensionării dumneavoastră, să fie o zi de Sărbătoare!

Să fie, cum spunea un enunţ profetic, ziua trecerii din Imperiul Necesităţii în Imperiul Libertăţii. Găsesc prilejul acum să vă mulţumesc pentru efortul calificat şi constant pe care l-aţi făcut pentru ca "Târgul Gaudeamus", pornit de la o locaţie punctuală în holul S.R.R, să ajungă un Târg cu o deschidere şi un parcurs efectiv extins, naţional şi internaţional. Prin acest efort, un Proiect profesional a devenit şi unul personal-personalizat, fapt benefic recunoscut de toţi cei care au avut legătură cu „Târgul Gaudeamus“

Cu aceleaşi gânduri şi sentimente bune, rămân lângă dumneavoastră şi al dumneavoastră

Tudor Cătineanu

P.S. În amintirea colaborării noastre exemplare, vă trimit, ca pe un cadou, ultima mea carte.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite