Haruki Murakami condamnă „discursul urii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haruki Murakami a raspuns unor întrebări adresate de cititorii săi
Haruki Murakami a raspuns unor întrebări adresate de cititorii săi

Celebrul scriitor Haruki Murakami, autorul scrierilor „Kafka pe malul mării”, „Underground. Atacul cu gaz din Tokio şi sufletul japonez” şi „Pădurea norvegiană”, cunoscut pentru discreţia sa, a acceptat să răspundă câtorva întrebări adresate pe internet, condamnând „discursul urii”, dar evitând subiectul Charlie Hebdo.

Scriitorul Haruki Murakami a răspuns vineri pe site-ul Murakami-san non tokoro („Spaţiul domnului Murakami”), un site temporar de comunicare în limba japoneză, lansat de editura care îi publică operele în Japonia, pentru ca scriitorul să poată discuta cu admiratorii săi, întrebărilor lansate de cititori, informează AFP, citată de Mediafax.

Haruki Murakami, cel mai popular scriitor nipon contemporan, este foarte discret, nu apare niciodată la TV sau la radio şi acordă foarte rar interviuri presei scrise. De data asta romancierul a ales să vorbească, refuzând însă să răspundă la cea de-a patra întrebare ce i-a fost adresată de utilizatorul Gege (pseudonimul unui student în vârstă de 23 de ani): „Chiar dacă acţiunile teroriste sunt, bineînţeles, oribile, credeţi că trebuie să apărăm libertatea de exprimare aşa cum au făcut-o caricaturile din Charlie Hebdo?”.

Luarea de poziţie în faţa fanatismului distrugător este, totuşi, o temă bine cunoscută şi deja îndelung abordată de Haruki Murakami, care, în „Underground. Atacul cu gaz din Tokio şi sufletul japonez”, a realizat un veritabil studiu al vieţilor şi motivaţiilor membrilor sectei Aum, autorii atentatului cu gaz sarin din metroul din Tokyo în urmă cu 20 de ani. Romancierul descrie în acest volum, cu minuţiozitate, după o anchetă detaliată, destinele victimelor acelui atac care a făcut 13 morţi şi aproape 6.300 de persoane intoxicate.

„Intenţionaţi să scrieţi un nou eseu-documentar precum «Underground»?”, a întrebat utilizatorul Mimi, în vârstă de 43 de ani. „Mă gândesc la asta, dar nu am trecut încă la faza de realizare. Pregătirile sunt dificile”.

Yurikoko, o studentă în vârstă de 22 de ani, l-a întrebat pe scriitor dacă ştie cum „să oprească discursul urii”.

„În calitate de scriitor, sunt adeseori ţinta discursurilor urii”. a răspuns el. „Mulţi oameni spun lucruri oribile. Dar asta e, îmi iubesc meseria şi altceva nu contează. Într-o anumită măsură, le las să treacă. Acestea fiind spuse, este nedrept ca cineva să audă lucruri rele despre el din cauza rasei sale, a locului său de naştere sau să i se reproşeze lucruri contra cărora acea persoană nu poate să facă nimic. Trebuie să acţionăm contra acestei tendinţe”, a mai adăugat el.

Apoi, răspunzându-i unei femei casnice, în vârstă de 49 de ani, Murakami spunea că se bucură că are aceeaşi zi de naştere cu scriitorul american Jack London, romancierul nipon mărturiseşte că resimte „o anumită indispoziţie după ce a descoperit recent că mâna dreaptă a lui Hitler, Hermann Goering, era născut şi el tot pe 12 ianuarie”.

Şi a continuat, cu umor şi ironie: „Această dată explică, poate, motivul pentru care el a obţinut cel mai mare scor la testele de inteligenţă efectuate de Aliaţi asupra naziştilor arestaţi”.

Evitând un răspuns despre artă şi despre felul în care îşi educă copilul pentru ca acesta să iubească şi cărţile, romancierul nipon, în vârstă de 66 de ani, a dezvăluit că nu mai reuşeşte să citească prea mult, din cauza vederii sale slăbite.

Alte confidenţe ale discretului romancier nipon ar putea să apară în zilele viitoare pe site-ul în limba japoneză www.welluneednt.com, în care întrebările adresate lui Haruki Murakami sunt acceptate doar până la sfârşitul lunii ianuarie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite