Gabriel Garcia Marquez a murit. Scriitorul, câştigător al premiului Nobel pentru literatură, avea 87 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit joi la vârsta de 87 de ani, potrivit unor surse apropiate familiei sale, citate de BBC. Laureatul premiului Nobel pentru literatură avea o stare precară a sănătăţii de mai mulţi ani şi a murit în urma complicaţiilor provocate de o pneumonie.

Trupul său va fi incinerat în cadrul unei ceremonii funerare private, potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de familia celebrului romancier sud-american, care nu precizează însă data şi locul evenimentului. Sora scriitorului, Aida Márquez, ceruse anterior ca trupul neînsufleţit al fratelui ei să fie adus în ţara sa de origine, Columbia, considerând că "Gabito este din Columbia", dar recunoscând totodată faptul că decizia finală aparţine văduvei şi copiilor defunctului.

Starea de sănătate a scriitorului Gabriel Garcia Márquez, externat pe 8 aprilie dintr-un spital din Ciudad de Mexico, a fost caracterizată de medici „extrem de fragilă“ , a precizat luni familia, în urma unor informaţii apărute în presă conform cărora cancerul limfatic de care suferea scriitorul columbian a recidivat.

În cursul aceleiaşi zile, cotidianul mexican El Universal, citând „surse demne de încredere”, a scris despre cancerul limfatic de care a suferit scriitorul columbian în urmă cu 15 ani, precizând că boala a recidivat şi se extinde la plămâni, ganglioni şi ficat.

Potrivit acestei publicaţii, familia şi medicii au stabilit de comun acord să nu îl supună pe Garcia Marquez unui tratament oncologic, ci să îi asigure o „îngrijire paliativă” la domiciliu.

Cu toate acestea, preşedintele columbian Juan Manuel Santos a declarat, miercuri, că scriitorul suferea de o „pneumonie”, care se afla „sub control”, şi nu de un cancer limfatic, aşa cum a scris presa din Mexic în ultimele zile.

Preşedintele Santos a decretat doliu naţional de trei zile în memoria scriitorului Gabriel Garcia Márquez şi a cerut „arborarea drapelului naţional în bernă în toate instituţiile publice“.

Sperăm că toţi columbienii vor face la fel în casele lor. Întreaga Columbie este în doliu, deoarece el este compatriotul cel mai admirat şi cel mai iubit din toate timpurile. El a fost, şi nu exagerez, columbianul care, din întreaga istorie a ţării noastre, a dus cel mai departe şi cel mai sus numele patriei noastre", a declarat Juan Manuel Santos.

Stabilit în Mexic din 1961, cu o perioadă de sejur la Cartagena (Columbia), Barcelona şi Havana, Garcia Marquez s-a retras de câţiva ani din viaţa publică, iar în timpul scurtelor sale apariţii la diverse evenimente, nu a făcut nicio declaraţie presei.

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a apărut la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieşte de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale.

Capodopera lui Gabriel Garcia Márquez, romanul din 1967 "Un veac de singurătate", descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Această carte este considerară una din cele mai bune opere ale realismului magic la nivel mondial.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Márquez locuia în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea târfelor mele triste"), apărut în 2004.

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În acel moment, scriitorul columbian era cel de-al al patrulea scriitor latino-american care a primit acest premiu, fiind considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX-lea.

În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai bun roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989) şi "Povestea târfelor mele triste" (2004).

Cuvinte de înţelepciune desprinse din cărţile lui Gabriel Garcia Márquez

„Nu, nu sunt bogat. Sunt un om sărac care are bani, iar asta nu-i acelaşi lucru“, în volumul „El amor en los tiempos del colera“ / „Dragostea în vremea holerei“ (1985).
image
„Viaţa nu înseamnă ceea ce ai trăit, ci ceea ce îţi aminteşti şi cum îţi aminteşti că ai trăit, pentru a putea povesti apoi“, din „Vivir para contarla“ / „Să trăieşti şi să povesteşti“ (2002)
image
„Un om nu moare atunci când trebuie, ci atunci când poate“, din „Cien años de soledad“ / „Un veac de singurătate“ (1967)
image
„Sexul este consolarea pe care o primeşti atunci când nu poţi avea parte de dragoste“, din „Memorias de mis putas tristes“ / „Amintirile curvelor mele triste“ (2004)
image
„Am descoperit, spre bucuria mea, că viaţa, şi nu moartea, este nelimitată“, din „El amor en los tiempos del colera“ / „Dragostea în vremea holerei“ (1985)
image
„Nu există medicament mai bun decât fericirea“, din volumul „Del amor y otros demonios“ / „Dragostea şi alţi demoni“ (1994)
image
„Un bărbat ştie că îmbătrâneşte atunci când începe să semene cu tatăl lui“, din volumul „El amor en los tiempos del colera“ / „Dragostea în vremea holerei“ (1985)
image
„Libertatea este adesea prima victimă a războiului“, din „El general en su laberinto“ / „Generalul în labirintul său“ (1989)
image

FOTOGRFII Huffington Post

Citiţi şi:

Cuvinte de înţelepciune desprinse din cărţile lui Gabriel Garcia Márquez

Vă prezentăm câteva citate celebre din volumele lui Gabriel Garcia Marquez, scriitorul columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982, care a murit, joi, la vârsta de 87 de ani.

Barack Obama: „Lumea a pierdut unul dintre marii scriitori vizionari“

Barack Obama, Mario Vargas Llosa, Isabel Allende şi Shakira se numără printre personalităţile din toată lumea care i-au adus un ultim omagiu, pe platformele de socializare, scriitorului columbian Gabriel Garcia Márquez, maestrul realismului magic, care a decedat joi, la vârsta de 87 de ani.

Varujan Vosganian: „Márquez a fost un maestru desăvârşit al realismului magic“

Scriitorul Varujan Vosganian a declarat, vineri, pentru Mediafax, că romancierul Gabriel Garcia Márquez a fost un maestru desăvârşit al realismului magic, afirmând că acesta a fost ataşat de spaţiul legendar şi cultural columbian, dar conectat la marile teme ale umanităţii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite