Ce cărţi au furat românii din librării în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul pe piaţa editorială poate fi măsurat şi prin numărul de exemplare furate din librării, iar în acest an, deşi se pare că românii au fost mai cinstiţi ca în alţi ani, totuşi, printre cărţile care au dispărut misterios s-au numărat bestseller-urile, precum volume scrise de Andreea Esca, Lucian Boia sau Andrei Pleşu.

În urma unui studiu efectuat de librăriile Humanitas, la care au participat echipele de inventar din 11 oraşe din ţară, a rezultat că românii au fost mai cinstiţi în 2014, scrie Mediafax. „Trendul a fost semnificativ influenţat de instalarea camerelor de luat vederi şi de cele câteva intervenţii hotărâte ale librarilor care au apelat în cazurile flagrante numărul 112”, a declarat, pentru agenţia de presă, Bogdan Baciu, coordonator PR & Marketing librăriile Humanitas. Şi totuşi, cu toată vigilenţa librarilor, iubitorii de cărţi, care le „iubesc” atât de mult, încât nu se pot dezlipi de ele când ies din magazin şi uită şi să treacă pe la casele de marcat, au reuşit să plece din magazine cu diverse volume preferate, printre care se numără cele mai vândute cărţi din 2014, ale unor nume în vogă, precum Andreea Esca, Lucian Boia şi Andrei Pleşu.

Potrivit lui Bogdan Baciu, printre preferinţele celor care au reuşit să iasă din librării cu buzunarele pline se mai numără magneţii, semnele de carte, cărţile poştale şi felicitările.

Dacă la librăria Humanitas Kretzulescu cele mai mari minusuri sunt din categoria revistelor literare sau cărţi pentru copii, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, hoţii au fost mai degrabă interesaţi de cărţile de drept, psihologie şi medicină, unul dintre motive fiind probabil acela de a le vinde mai departe în anticariate, a mai spus Bogdan Baciu.

Totodată, bestsellerurile anului 2014 sunt pe primele locuri şi în topul minusurilor. „Adulter”, de Paulo Coelho, „Balcic. Micul paradis al României Mari”, de Lucian Boia, „Despre frumuseţea uitată a vieţii”, de Andrei Pleşu, „Fluturi”, de Irina Binder, „Ce-am făcut când am tăcut”, de Andreea Esca, „Suveranii României. Monarhia, o soluţie?” şi „Primul Război Mondial”, de Lucian Boia sunt doar câteva dintre cărţile care, conform studiului efectuat recent, au fost furate din librării în 2014.

De asemenea, printre cărţile care au subjugat inimile „cititorilor” se numără şi volume din serii la modă şi ecranizate, precum „Cântec de gheaţă şi foc” de Gorge R.R. Martin sau „Jocurile foamei”, de Suzanne Collins, de la Editura Nemira, unde a apărut, de altfel, în acest an, şi o carte aflată în mare vogă în acest moment la nivel internaţional şi care are ca erou principal exact un hoţ de cărţi celebru. Este vorba despre „Omul obsedat de cărţi” de Allison Hoover Bartlett, care spune povestea reală a lui John Gilkey, care ani de zile a furat o mulţime de cărti rare din librării şi anticariate.

Pe de altă parte, Petre Dănilă, reprezentant al Companiei de Librării Bucureşti, a precizat, pentru Mediafax, că printre cele mai furate cărţi ale anului 2014 din lanţul de librării au fost „Atlas geografic”, de Octavian Mândruţ (editura Corint), „Oameni buni şi oameni de bine”, de Iris Murdoch (editura Polirom) şi „Copilăria”, Maxim Gorki (editura Polirom).

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite