Vânzări de 250.000 de euro, la Licitaţia de Eleganţă&Marine a casei Artmark de la Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la Licitaţia de Postmodernism  şi Contemporană (Bucureşti, 2012) a casei Artmark FOTO artmark.ro
Imagine de la Licitaţia de Postmodernism  şi Contemporană (Bucureşti, 2012) a casei Artmark FOTO artmark.ro

Licitaţia de Eleganţă şi Marine a casei Artmark, organizată duminică, la Mamaia, a avut vânzări totale de 250.000 de euro şi o rată medie de adjudecare de 81%.

Conform aşteptărilor evaluatorilor, cele mai ridicate valori au atins operele autorilor Francisc Şirato („Turcoaice la Moşi“, 25.000 de euro), Theodor Pallady („Coastă în Bretania“, 18.000 de euro) şi Gheorghe Petraşcu („Marea la Balcic“, 12.000 de euro).

Pe de altă parte, un şal din voal de lână şi lurex Yves Saint-Laurent, anii '80, a fost adjudecat cu 600 de euro, o colecţie de cravate din mătase Hermes, anii '80, a fost adjudecată cu 300 de euro, în timp ce o poşetă de zi, Coco Chanel Russian Collection, cu simboluri care marchează istoria Rusiei, a fost adjudecată cu 1.600 euro.

De asemenea, licitaţia organizată la Mamaia reprezintă ultimul eveniment al acestui sezon al casei Artmark pe piaţa de artă.

"După un an 2012 caracterizat de stabilirea unei noi ordini pe piaţa de artă românească, prima jumătate a anului 2013 confirmă direcţiile către care se îndreaptă acest segment: o temperare a creşterii cotaţiilor artiştilor foarte importanţi şi o orientare spre obiectele de artă situate într-un palier mediu de preţ (1.000 - 5.000 de euro), cu potenţial ridicat de creştere în perioada următoare. Totodată, se remarcă un interes tot mai crescut pentru arta tânără, post modernă şi contemporană, care evoluează din record în record de la o licitaţie la alta. Acest segment al pieţei de artă a atins maximul la ultima licitaţie de profil, organizată de casa Artmark în urmă cu două săptămâni, la data de 10 iulie, cu un volum total al vânzărilor de 321.700 de euro“, precizează reprezentanţi ai casei Artmark.

„Atenţia pe care arta românească contemporană a captat-o pe plan internaţional s-a reflectat în mod evident şi pe piaţa din România, unde colecţionarii români se arată tot mai dispuşi să investească sume importante în artiştii contemporani. De altfel, acesta este şi trendul întâlnit pe piaţa internaţională de artă (conform ultimelor bilanţuri ale marilor case de licitaţii, Sotheby's şi Christie's, piaţa de artă contemporană înregistrează cele mai bune rezultate, întrecând chiar în vânzări licitaţiile de Vechi Maeştri). În primul semestru al lui 2013, am asistat la o creştere importantă a vânzărilor de artă contemporană la Artmark, cu aproape 60% mai ridicate faţă de media aceleiaşi perioade a lui 2012, precum şi cea mai mare rată de adjudecare pe acest segment, de 92%“, declară aceleaşi surse, precizând că, totuşi, cele mai mari tranzacţii sunt atribuite în continuare marilor maeştri ai picturii româneşti.

„Tablourile acestora continuă să reprezinte pentru colecţionari o investiţie sigură, de durată. Astfel, am asistat la noi recorduri de autor pentru Ştefan Luchian ( „Două fete“, 300.000 euro), Ion Andreescu ( „Ulcică cu flori de camp“, 150.000 euro) şi Theodor Aman (42.500 euro pentru tabloul de mici dimensiuni intitulat „Veneţiană“) şi reconfirmări ale valorii maestrului Nicolae Grigorescu ( „Întoarcerea de la târg“, 150.000 euro şi „Costum verde de bal/ Colombina în verde“, 142.000 euro)“, mai spune casa de licitaţii.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008. Vânzările publice (prin licitaţii de artă) ale Artmark au crescut de la 10,7 milioane de euro în 2011, la 11,9 milioane de euro în 2012 - într-o piaţă a licitaţiilor de artă care a crescut de la aproximativ 13,7 milioane euro în 2011 la aproximativ 14,6 milioane euro în 2012. Artmark continuă să fie lider de piaţă, cu 75% din totalul pieţei secundare de artă din România.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite