Teodora Enache, la Adevărul Live: "Cânt doina românească în străinătate"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodora Enache, una dintre cele mai apreciate cântăreţe de jazz ale momentului, a fost prezentă în studioul Adevărul Live. Evenimentul este ocazionat de apariţia noului album al artistei, în care aceasta cântă muzică de Bela Bartok în manieră jazz.

Avand puternice influente balcanice, dar si elemente de world music, “Omagiu lui Bela Bartok” este una dintre cele mai importante si asteptate inregistrari etno-jazz, lansata in luna martie in premiera absoluta.

Este pentru prima data cand Bartok se canta in jazz, si mai ales vocal.

Teodora, una dintre cele mai importante artiste de jazz din Romania, declara despre acest album:

“Cred in vitalitatea si forta spirituala a acestui popor. Cred in puterea sa de regenerare, asemenea pasarii Phoenix. Cred in bucuria cu care isi traieste povestile si viata si durerea cu care isi ingroapa mortii. Cred in flacara care arde in sufletul acestui popor, Cred in legaturile vazute si nevazute care ne leaga, care urla din departari si care ne aduc laolalta. Cred in seva infinita care ne hraneste RADACINA. Cred in forta creativa care poate darama muntii, ca sa supravietuiasca. Cred in inocenta, puritatea si frumusetea feciorelnica a acestui popor.


Toate acestea au fost intuite de catre Bela Bartok, un mare culegator al filonului romanesc si al muzicii noastre traditionale.
A auzit acest fosnet, acest freamat si a compus Dansurile Romanesti care, pentru mine, au fost o sursa mare de inspiratie .
Prima data am cantat dansurile romanesti alaturi de uluitorul chitarist american Stanley Jordan, in formula chitara – voce. A fost o mare revelatie muzica lui Bartok, cantata pe acorduri americane, sustinute de rafinementul si stralucirea sunetului lui Stanley.
Dupa doi ani, l-am avut ca invitat pe Theodosii Spassov si intreaga viziune asupra proiectului s-a transformat radical.
Bineinteles, in studio, datorita fortei de improvizatie care ne stapaneste spiritul, multe lucruri s-au schimbat, au renascut intr-o forma unica, noua si vie.

Apoi, cele trei dansuri bulgaresti din capitolul Mikrokosmos au fost o adevarata revelatie pentru mine, de aceea le-am introdus cu mare bucurie in program.
Theodosii, un adevarat magician al instrumentului sau, m-a fermecat si vocea a capatat brusc nuante cu totul noi, invaluitoare si misterioase.
Oleksander Beregovski, care a participat cu mult suflet si daruire, a adaugat un suflu nou, imbogatind ritmic materialul, creand acele imagini ritualice, tribale, care mi au inspirat improvizatiile vizibil.
De asemenea Miroslav Turiyski si Attila Antal au tratat piesele intr o maniera jazzistica, swingul fiind prezent si cu mult efect.
Este prima oara cand Bartok se canta in jazz si mai ales vocal.
Va doresc ca auzind acest album, sa simtiti vibratia radacinilor voastre, indiferent de zona in care sunteti, de limba pe care o vorbiti, de nivelul cultural pe care il aveti.Cu totii avem o RADACINA comuna, numai una. Si acolo sunt toate povestile mele, ale tale, ale noastre, ale tuturor, inscrise in acelasi cod. Muzica ne ajuta sa descifram acest cod.”

image



Teodora este unul din cei mai importanti reprezentanti ai jazzului autohton.
Este prima artista din Romania care a avut curajul inovator de a aduce Doina in programul recitalurilor de jazz din Romania si apoi in intreaga lume, devenind prin aceasta sursa de inspiratie pentru curentul ethno jazz romanesc, atat de indragit astazi.
A participat in numeroase concerte si festivaluri de jazz din Romania, Franta, Italia, Germania, SUA, Elvetia, Ungaria, Rusia, Canada,  dar si Jazz in Marciac, Montreal Jazz Festival, Library of Congress, Iridium Jazz Club.
A cantat alaturi de vedete de talie mondiala: Stanley Jordan, Les Paul, Al Copley, Curtis Fuller, Johnny Griffin, Rick Condit, Benny Rietveld, Johnny Raducanu, Guido Manusardi si Philippe Duchemin. Este printre putinele inteprete avand calitatea de a fi descoperite pe deplin numai atunci cand sunt ascultate in concerte live.
 
Theodosii Spassov este considerat un artist emerit al Bulgariei, o adevarata comoara muzicala. A studiat cavalul – unul dintre cele mai vechi instrumente europene - la Plovdiv. Theodosii Spassov a reusit sa-si identifice propriul stil muzical atunci cand canta la acest instrument, reusind o imbinare stralucita intre folclor, jazz, fusion si muzica clasica.
De peste 20 de ani, Theodosii realizeaza turnee in intreaga Europa, in Asia, Australia, Canada si SUA. In 1994 a cantat alaturi de Corul Radio al Femeilor din Sofia, laureatii premiului Grammy pentru proiectul “ Misterele Vocilor Bulgare”. IN aprilie 1995, prestigioasa revista Newsweek il numeste pe Spasov “ unul dintre cei mai talentati muzicieni Est-Europeni… ce a reusit sa inventeze un nou gen muzical”.
De-a lungul carierei sale, Spasov a cantat alaturi de legende ale muzicii precum: Dave Liebman, Trilok Gurtu, Glenn Moore, Billy Cobham si Ennio Morricone, Wynton Marsalis.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite