Scrisoare deschisă către Cioloş, cu privire la concursul MNŢR: Atitudinea MC nu are precedent, de la Ceauşescu încoace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Ţăranului Român
Muzeul Ţăranului Român

Peste 70 de persoane, între care se numără criticul de artă Pavel Şuşară şi academicianul Ioan Aurel Pop, au semnat o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului României, Dacian Cioloş, prin care acuză Ministerul Culturii de intervenţie directă pentru instalarea în funcţii a protejaţilor săi şi îi cer să corecteze atitudinea ”discreţionară” a Corinei Şuteu faţă de ocuparea postului de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR).

”Nu cunoaştem motivul pentru care managementul Muzeului Naţional al Ţăranului Român a devenit motiv de dispută şi a creat «tabere» în societatea românească, generând opinii absolute, diametral opuse. Ceea ce atrage atenţia şi ne îngrijorează este atitudinea ministrului Culturii, intervenţia directă pentru instalarea în funcţii a protejaţilor săi, cu sfidarea legii, ignorarea criteriilor de performanţă. Atitudinea prezentului ministru al Culturii faţă de ocuparea postului de manager al MNŢR nu are precedent la nici un alt ministru, de la Ceauşescu încoace”, arată scrisoarea.

Semnatarii scrisorii spun că, deşi concursul de proiecte de management pentru MNŢR, organizat de Ministerul Culturii potrivit O.U.G. 189/2008, a fost câştigat de Virgil Ştefan Niţulescu, conform anunţului afişat pe site-ul Ministerului Culturii, Corina Şuteu a declarat public că ”preferata sa pentru acest post este Liliana Passima”, o candidată la concurs care nu a obţinut notă de calificare, acesteia fiindu-i acordate doar 5 puncte.

”Ministrul Culturii a precizat, în plus, că «va face tot posibilul să dea o tentă de legalitate refuzului său de a încheia contractul cu câştigătorul concursului» (sic !) Aşa că, în ciuda rezultatului concursului, doamna ministru a numit-o manager interimar pe preferata sa, şi a refuzat semnarea contractului de management cu câştigătorul concursului, motivând că face acest lucru «pentru înlăturarea oricăror suspiciuni» (sic !)”, mai arată scrisoarea.

Semnatarii i-au mai scris lui Dacian Cioloş că a fost generată suspiciunea că la nivelul Ministerului Culturii posturile se ocupă după bunul plac al ministrului, fără să conteze legea, după ce Corpul de Control, trimis la MC, ca urmare a scrisorii deschise ce i-a fost transmisă de Andrei Pleşu, a încercat să îi ofere Corinei Şuteu ”justificare pentru măsurile sale abuzive”.

”Documentarea Corpului de Control la Ministerul Culturii a durat două ore. A apărut pe site. În Nota de Sinteză, Corpul de Control al Primului-Ministru ajunge la concluzia că ar fi existat unele deficienţe cu privire la organizarea concursului anterior, anulat pentru nelegala compunere a Comisiei de concurs numită de fostul ministru, Vlad Alexandrescu. CCPM conchide că «deficienţele au izvorul în deficienţele actelor normative». Totuşi, CCPM propune aberant nu doar schimbarea actelor normative, ci şi anularea concursurilor organizate în baza şi cu respectarea legilor actuale”, au mai scris semnatarii, precizând că logica raportului ”sfidează buna credinţă”.

Cei 75 de semnatari ai scrisorii au adăugat că, în acest context, protestează contra ”abuzului” de care se face vinovată ministrul Culturii, Corina Şuteu.

Ei au mai scris că sub mandatul lui Virgil Niţulescu, din perioada 2010 - 2016, MNŢR şi-a ”regăsit şi dezvoltat sinergic valenţele originare”, definite de echipa condusă de pictorul Horia Bernea.

”Niţulescu a intuit că nu este suficient să confrunte, de exemplu, artizanii din Olt cu cei din Maramureş, pentru a le activa spiritul de breaslă şi a le tonifia creativitatea”, au adăugat ei.
        
”La MNŢR au fost construite punţi între iconarii artizani şi arta religioasă a unui Octavian Smighelschi, iar expoziţiile de artă cultă organizate la MNŢR au fost gândite ca provocări constructive la adresa etnografilor, a istoricilor de artă şi, de ce nu, a tuturor specialiştilor interesaţi de imagine şi imaginar, un îndemn la dezvoltarea de noi instrumente de analiză şi de strategii de cercetare corelată a acestor sectoare de creativitate organic înrudite”, mai arată scrisoarea.

Semnatarii au mai precizat că în ultimii şase ani, muzeul a devenit una dintre mărcile culturale ale Capitalei, un loc în care au fost bine primite atât expoziţiile dedicate culturii tradiţionale, cât şi cele ale artelor contemporane.

”Această îmbinare, între cultura tradiţională şi cea contemporană, a fost extrem de apreciată de majoritatea covârşitoare a publicului românesc şi străin. Rapoartele de activitate ale Muzeului, pentru ultimii şase ani, înregistrează sute de evenimente, care au reuşit să pună în valoare filonul peren al culturii româneşti, pe care Horia Bernea îl înscria în registrul antropologic, nu în cel etnografic – ceea ce presupune juxtapunerea trecutului şi prezentului, ruralului şi urbanului. Muzeul a ajuns cunoscut nu numai publicului Capitalei, ci a fost promovat şi internaţional, prin acţiunile la care au participat numeroşi ambasadori”, se mai arată în scrisoare.

Semnatarii au scris că Virgil Ştefan Niţulescu este primul director al MNŢR care îl continuă pe Horia Bernea, ”într-un pariu cu miză enormă, chiar dacă dificil de asumat”.

”Accesul la dimensiunea fundamental identitară a culturii noastre ţărăneşti pretinde concatenarea în acelaşi spaţiu a artei ţărăneşti şi a artei culte – sămânţa confruntată cu rodul. Aceasta este orbita predestinată pentru MNŢR, în afara căreia pândeşte spectrul imploziei. Faţă de toate acestea, vă rugăm, domnule Prim-Ministru, să interveniţi în corectarea unei atitudini discreţionare a doamnei ministru Corina Şuteu, incompatibilă cu programul unui guvern tehnocrat”, au încheiat semnatarii.

Între persoanele care au semnat scrisoarea se mai numără sculptorii Vlad Ciobanu, Bogdan Breza, Florin Codre, regizorii de film Constantin Păun, Raluca Jurcovan, antropologul Matei Stîrcea-Crăciun, publicistul Marius Ghilezan, decanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti, Florentina Niţu, regizorul Nicolae Scarlat, managerul cultural Iulia Vrăjitoriu, deputatul Radu Zlati, Dan Matei, analist în Institutul Naţional al Patrimoniului, şi regizorul Cornel Mihalache.

Pe 21 septembrie, Virgil Niţulescu, câştigător al celui de-al doilea concurs de proiecte de management organizat anul acesta pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român, a declarat pentru Agenţia de presă News.ro că va acţiona în judecată Ministerul Culturii (MC), după ce ministrul Corina Şuteu l-a anunţat că, la recomandarea Corpului de control al Prim-ministrului, concursul de proiecte de management pentru MNŢR va fi reluat, pentru a elimina orice suspiciune de neregularitate în cazul ambelor concursuri care au avut loc anul acesta.

Virgil Niţulescu a fost declarat câştigător la al doilea concurs de proiecte organizat anul acesta de Ministerul Culturii pentru ocuparea funcţiei de manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti, cu nota 8,40. Vintilă Mihăilescu s-a clasat pe locul al doilea, cu nota 7,87, iar Liliana Passima a fost declarată respins, a anunţat săptămâna trecută ministerul Culturii.

La începutul lunii august, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a discutat la sediul muzeului, cu angajaţii instituţiei, care au semnalat o serie de disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte managementul actualului director interimar, Virgil Niţulescu. În urma discuţiilor, ministrul Corina Şuteu a declarat că nu va semna un ordin de numire al noului manager până la clarificarea situaţiei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite