Prima şi ultima victorie a Corinei Şuteu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corina Şuteu, în studioul Adevărul Live      FOTO: Eduard Enea
Corina Şuteu, în studioul Adevărul Live      FOTO: Eduard Enea

BUCURIE Corina Şuteu a anunţat marţi seară, pe Facebook, „o mare victorie“: adoptarea ordonanţei de modificare a Legii cinematografiei, pentru care se zbate de când şi-a preluat mandatul. Din păcate, este singura reuşită din ministeriatul său de 7 luni.

Faptul fusese confirmat, în cursul zilei, de purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, care declarase că în şedinţa de guvern a fost aprobată o Ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii cinematografiei. Aceasta cuprinde o serie de schimbări legate de modul de finanţare din Fondul cinematografic a producţiei cinematografice, Iolu precizând, totodată, că mai multe măsuri din OUG privesc susţinerea tinerilor creatori.

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a reacţionat imediat, publicând, marţi seară, un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care anunţă o „mare victorie“, adoptarea ordonanţei de modificare a Legii cinematografiei, şi preconizează că, astfel, industria îşi va ameliora capacitatea de producţie şi de distribuţie.

Dar de ce, totuşi, a fost nevoie de o Ordonanţă de urgenţă pentru a introduce aceste modificări? Întrebat în briefingul de presă, Liviu Iolu a motivat, citat de news.ro, prin faptul că există unele disfuncţionalităţi în domeniul cinematografiei.

„Din discuţiile cu doamna ministru, înţeleg că reprezintă o urgenţă culturală, care dacă nu s-ar fi concretizat printr-o reformă a legii cinematografiei, s-ar fi adâncit şi mai grav disfuncţionalităţile deja existente şi ar fi fost aduse prejudicii de imagine şi de funcţionare pentru domeniul cinematografiei din România în raport cu contextul internaţional“, a spus Iolu.

Cam aceleaşi cuvinte au fost folosite şi de Corina Şuteu în mesajul ei de pe Facebook „la drum de seară“, unde spune că „filmul românesc străluceşte în pofida tuturor piedicilor sistemice şi a complicităţilor care îl sufocă în acest moment“.

Ce prevede noul act normativ

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii Cinematografiei prevede o serie de schimbări privind modul de finanţare din Fondul Cinematografic pentru producţia de filme prin transformarea creditului direct în sprijin financiar pentru producţie şi dezvoltare de proiect, modul de organizare a concursului de proiecte cinematografice şi transparentizarea acestuia, asigurarea obligaţiilor de reciprocitate la nivel european privind coproducţiile internaţionale şi sprijinirea educaţiei audio-vizuale.

Liviu Iolu (foto jos) a precizat că mai multe măsuri din OUG privesc susţinerea tinerilor creatori – o categorie dedicată de concurs pentru regizorii aflaţi la primul şi al doilea lungmetraj şi o alta pentru filmele de micro-buget, ca şi încurajarea distribuţiei de film românesc prin mărirea procentului obligatoriu de proiecţii de la 5 la 10% cu astfel de producţii în cinematografe.



O altă serie de măsuri priveşte protejarea patrimoniului cinematografic naţional, printre altele prin trecerea Arhivei Naţionale de Filme din subordinea Centrului Naţional al Cinematografiei în subordinea Ministerului Culturii.

Potrivit Corinei Şuteu, citată de news.ro, ordonanţa de urgenţă prevede şi asigurarea unor măsuri suplimentare pentru deblocarea procesului de preluare a sălilor şi grădinilor de cinematograf de către autorităţile locale de la Regia Autonomă „România Film“, precum şi prelungirea termenului-limită în care autorităţile locale au obligaţia de a revitaliza şi moderniza sălile preluate, cu obligaţii suplimentare privind difuzarea constantă de film în spaţiile preluate.

Important este că în fondurile pentru alimentarea Fondului cinematografic nu se regăsesc taxe de la operatorii de telefonie, aşa cum se răspândise panica acum câteva luni, când proiectul a fost pus în dezbatere publică.

liviu iolu foto gov ro
O mare victorie pentru cinematografia românească şi pentru publicul cinefil: Legea cinematografiei, o prioritate a mandatului meu, a fost aprobată de Guvern! Corina Şuteu ministrul Culturii

Unde-a dat-o în bară Şuteu

Din păcate, de toate celelalte obiective asumate de Corina Şuteu la preluarea mandatului, la începutul lunii mai, s-a cam ales praful. Cel mai mare eşec este cel al campaniei de achiziţie pentru „Cuminţenia Pământului“ (foto dreapta), sculptura brâncuşiană, unde, după anunţarea faptului că nu s-au strâns banii, lucrurile au degenerat foarte rău, ajungându-se chiar la acuzaţii de natură penală. Degringolada, improvizaţia şi „nisipurile mişcătoare“ au fost speculate imediat de adversarii politici, în primul rând Liviu Dragnea şi Traian Băsescu, aceştia găsind astfel un motiv pentru a ataca întreg Guvernul Cioloş şi pe premier însuşi. Cei doi nu s-au sfiit chiar să solicite intervenţia DNA-ului în chestiune şi Corina Şuteu a recunoscut spăşită că lucrul ar putea să se întâmple, tocmai datorită tevaturii făcute de cei doi.

„Este practic imposibil să se returneze în acest an banii donaţi pentru Cuminţenia Pământului“, a spus Iolu în aceeaşi şedinţă de marţi, iar o ştire de ultimă oră anunţa ieri că preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, citat de news.ro, a declarat la Alba Iulia că Guvernul a încercat să îşi facă imagine prin campania privind Cuminţenia Pământului, iar acum vrea „să se spele pe mâini“ şi a trimis problema la Camera Deputaţilor, adăugând că „românii au fost minţiţi şi păcăliţi cu acest subiect“ şi nu crede că îşi vor putea primi banii înapoi.

O altă bilă neagră a mandatului Şuteu este situaţia nerezolvată de la Opera Bucureşti, unde Johann Kobborg şi Alina Cojocaru n-au mai fost aduşi înapoi, danezul fiind înlocuit tot de un străin ca director al Baletului, iar repertoriul ONB s-a reîntors la provincialismul tradiţional sau programează spectacole în turneu ale Operei din Iaşi.

cumintenia
image

Dacian Cioloş nu a fost prea impresionat de pledoariile din primăvară ale Alinei Cojocaru

image

Balerinul Johan Kobborg a fost una dintre victimele mandatelor Alexandrescu şi Şuteu

Balerinii s-au strâns în faţa Operei pentru a protesta faţă de modul in care Johan Kobborg a fost silit sa demisioneze   FOTO

Astfel de momente, din luna aprilie, au intrat în istorie şi au devenit legendă. Nu au impresionat, însă, triumviratul Alexandrescu-Şuteu-Rancea           FOTO: Eduard Enea

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite