Pariul pe artiştii de rangul al doilea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Cheller (1911-1952), „Mahala“, operă cu o estimare de 19.000 de lei
în licitaţia Alis de pe 22 ianuarie
Jean Cheller (1911-1952), „Mahala“, operă cu o estimare de 19.000 de lei în licitaţia Alis de pe 22 ianuarie

Nicolae Vermont, Corneliu Michăilescu şi Jean Cheller sunt cei mai importanţi autori din oferta curentă a caselor de licitaţii. Marii maeştri, ca Grigorescu şi Tonitza, sunt aşteptaţi să reintre pe piaţă în ultima zi a lui ianuarie.

Casele de licitaţii încearcă până atunci să profite de creşterea de formă a artiştilor de rang doi, fie că s-au numit Ipolit Strâmbu şi Sorin Ilfoveanu (în prima licitaţie a lunii) sau Bălţatu, Vermont, Michăilescu şi Cheller (în licitaţiile următoare). Prima vânzare importantă din 2013 a fost cea a unui tablou de Ilfoveanu, anticipând un an în care marile pariuri vor fi pictorii în viaţă şi vechii maeştri din linia a doua.

Luna decembrie a fost una extraordinară în casele de licitaţii, cu peste 700 de opere oferite şi vânzări raportate de 1.645.736 de euro. Campion a fost Nicolae Grigorescu, cu cinci opere vândute şi un total de 348.500 de euro. Tot lui i-a aparţinut şi cea mai valoroasă lucrare, 165.000 de euro pentru carul cu boi „Întoarcerea de la târg (1903-1904)“. Aproape toţi ceilalţi autori de top au fost prezenţi în licitaţiile lunii trecute, în care şi-au făcut loc şi foarte mulţi artişti contemporani. După o activitate atât de intensă, care a însemnat dublarea cifrei de afaceri faţă de noiembrie, era de aşteptat ca ianuarie să aducă o ofertă diminuată şi lucrări cu un preţ de pornire mai accesibil.

Bariera de o mie de euro

Prima licitaţie din ianuarie a fost organizată, ca în fiecare an, de casa Alis. Desfăşurată pe 8 ianuarie, când mulţi dintre colecţionari se aflau încă în vacanţă, licitaţia a avut o rată de adjudecare modestă, fiind vândute doar 23 dintre cele 89 de loturi ale secţiunii de pictură.

Cea mai importantă adjudecare a fost „Portret II (din seria pe albastru)“, de Sorin Ilfoveanu, cu 7.500 de lei. Autorul, născut în 1946, este unul dintre cei mai importanţi pictori români în viaţă şi are un record personal de 32.250 de lei pentru o pictură vândută în 2011. El are 88 de opere vândute prin licitaţii, dintre care 33 de picturi. Tabloul lui Ilfoveanu a fost singurul care a trecut bariera de 1.000 de euro, toate celelalte care aveau evaluări superioare rămânând neadjudecate, chiar dacă aveau semnături ca Ipolit Strâmbu, Gh. Vânătoru, Nicu Enea sau Margareta Sterian.

Alte rezultate notabile ale primei licitaţii din 2013 au fost legate de tranzacţionarea lucrărilor de grafică (unde rata de adjudecare a fost dublă şi au apărut semnături ca Aman, Chirnoagă şi Tia Peltz), dar şi de picturi ale unor mici autori internaţionali, tran-zacţionate sub o mie de euro.

Aparţinând prin tematică mişcării Biedermeier, caracteristică micii burghezii din secolul al XIX-lea, asemenea opere apar cu oarecare regularitate în licitaţiile din România. Însă ponderea lor mare în sumarul sesiunii şi în lista de adjudecări au dat o notă de inedit primei licitaţii din an.

Miza picturii contemporane

A doua licitaţie din an a avut loc la Goldart pe 17 ianuarie şi s-a intitulat „Culorile modernismului“. Secţiunea „Artă plastică“ a cuprins 80 de lucrări şi a reunit semnături ca Ion Pacea, Rodica Maniu şi Gheorghe Vânătoru. Opere de Adam Bălţatu, Octav Băncilă şi Iosif Steurer şi-au făcut şi ele loc într-un sumar dominat totuşi, ca volum, de arta contemporană.

Un accent similar pe artiştii postbelici este evident şi în licitaţia care va avea loc la Alis pe 22 ianuarie. Lucrările vedetă sunt semnate de Jean Cheller, Nicolae Vermont şi Adam Bălţatu şi au evaluări de aproximativ 15.000 de lei. Cea mai valoroasă operă îi aparţine lui Corneliu
Michăilescu, cu un preţ de referinţă de 24.000 de lei. Luna va fi încheiată la Artmark, pe 30 ianuarie, cu o dublă licitaţie de pictori postbelici şi de autori clasicizaţi cu opere provenite din colecţii importante.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite