Noaptea, ca pomanagiii: ipocrizia vizitatorului ocazional de muzeu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a întâmplat şi anul acesta celebrul eveniment „Noaptea Muzeelor”. Ce-i drept, mai promovată a fost mişcarea de protest a muzeografilor care a precedat pomana culturală, pentru că vremea ploioasă nu i-a mai scos pe români din case ca în alte dăţi, dar nici de această dată nu au lipsit cozile la care oamenii au aşteptat ore în şir.

Anul trecut pe vremea asta scriam un text despre participarea românilor la „Noaptea Muzeelor”, şocat de coada interminabilă de câteva sute de persoane pe care am văzut-o de-a lungul dealului Cotrocenilor. Şi am spus atunci, iar acum subliniez încă o dată, aceleaşi muzee au gratuităţi pe parcursul anului, la care nu participă mai nimeni, conform angajaţilor pe care i-am întrebat ulterior.

În Bucureşti există 29 de muzee şi case memoriale, majoritatea muzeelor naţionale fiind concentrate în capitală. Dintre acestea, 13 muzee oferă cel puţin 12 zile de intrare gratuită pe parcursul unui an, câte una pe lună, desigur. Chiar şi aşa, România se clasează pe ultimele locuri în Europa în privinţa numărului de vizitatori la muzee, teatre, filarmonici şi alte spaţii culturale. 

Redau mai jos integral textul pe care l-am scris anul trecut (la fel de actual şi anul acesta) şi subliniez pentru a evita discuţii ulterioare: chiar dacă mai au ocazii pentru a vizita muzee gratuit pe parcursul anului, românii au o doză de masochism şi nostalgie, care îi împinge să stea la cozi interminabile, uneori de la 4 dimineaţa, pentru a vedea pe fugă câteva muzee accesibile fără probleme şi la fel de gratuit în alte 12 zile ale anului.

Ipocrizia vizitatorului ocazional de muzeu

„Un străin care ar fi venit ieri în Bucureşti ar fi rămas şocat văzând oamenii care au luat cu asalt muzeele capitalei. Cozi pe sute de metri, mii de oameni de toate vârstele, cu toţii aşteptând răbdători să vadă "minunea".

Fireşte că este îmbucurător faptul că oamenii simt nevoia să viziteze muzeele patriei, fie şi o dată pe an. Însă este trist faptul că cei mai mulţi o fac doar atunci şi doar pentru că este gratis.

"Noaptea Muzeelor", un eveniment care are loc concomitent în mai multe ţări, şi-a propus să-i apropie pe oameni de zona cultural-istorică, iar această apropiere să le deschidă apetitul pentru cunoaştere, pentru dorinţa de a explora mai mult decât un muzeu sau două. Sau câte pot vedea într-o zi.

Dar în cazul nostru, al românilor, lumea dă năvală doar în această zi/noapte, iar în restul anului aceleaşi clădiri (luate acum cu asalt) aşteaptă într-o sihăstrie dezolantă publicul care nu poate să scoată din buzunar 5-10 lei pentru o vizită normală şi relaxantă.

Am auzit de cazuri în care oamenii s-au aşezat la coadă încă de la ora 4 dimineaţa pentru a fi în faţă. Am văzut copii chinuiţi de părinţi ore în şir la cozi interminabile. Am văzut găşti de selfie-işti care defilau cu telefoanele prin curţile muzeelor, dând check-in pe Facebook, că "dă bine la prieteni".

Coadă uriaşă la Muzeul Naţional Cotroceni

Cineva îmi spunea "bine că încă mai merg oamenii la muzee!", ca şi când ar trebui să ne bucurăm că românii, mari amatori de tigăi şi anvelope "la ofertă", încă se mai duc acolo unde este pomană. Refuz să cred că asta ar trebui să ne fie bucuria, că intratul gratuit la muzeu poate să facă din oameni o turmă de oi încolonate ore-n şir, doar pentru a vedea, la înghesuială, pe fugă, nişte tablouri, un animal împăiat sau cine mai ştie ce, lucruri pe care a doua zi şi în tot restul anului le pot vedea, admira, contempla în linişte şi fără înghesuială şi gălăgie.

În Bucureşti există 29 de muzee şi case memoriale, majoritatea muzeelor naţionale fiind concentrate în capitală. România se clasează pe ultimele locuri în Europa în privinţa numărului de vizitatori la muzee, teatre, filarmonici şi alte spaţii culturale.

Conform Barometrului de Consum Cultural din 2014, "vizitarea muzeelor şi a caselor memoriale în Bucureşti are un caracter ocazional şi este o activitate pe care foarte puţini o repetă în decursul unui an, procentele nefiind astfel încurajatoare pentru profesioniştii din muzee. Un procent de 56% nu desfăşoară niciodată astfel de activităţi, doar 9% au mers o dată la un muzeu sau casă memorială în ultimul an, 7% au mers de două ori şi doar 4% de mai multe ori. Rata de non-răspuns la această întrebare a fost de 24%". (n.p. conform Barometrului de Consum Cultural pe 2015, 64% dintre români nu au mers nici măcat o dată la muzee sau expoziţii în ultimul an) 

În iulie 2015, am făcut un reportaj la Casa Memorială şi Muzeul George Enescu, de pe Calea Victoriei. Scriam atunci despre starea deplorabilă a construcţiei, dar şi despre faptul că lumea nu prea vine în vizită, în contextul unui formidabil festival internaţional, dedicat marelui compozitor. La vremea respectivă s-a vorbit despre lucrări de consolidare şi alte asemenea lucruri care ar fi trebuit să repună în circuit muzeul prăfuit, văduvit acum de public. Ceea ce s-a întâmplat până în prezent, puteţi să vedeţi şi singuri, dacă scoateţi din buzunar impresionanta sumă de... 6 lei, sau de 3 lei dacă sunteţi pensionari. Elevii şi studenţii plătesc 1,5 lei...

Pe deasupra, accesul este gratuit în fiecare zi de 26 a fiecărei luni sau în ziua lucrătoare imediat următoare a lunii, dacă data de 26 cade într-o zi când instituţia este închisă pentru public.

Şi pentru că tot am ajuns la acest capitol, iată care sunt câteva dintre muzeele care au gratuităţi în cursul anului:

Muzeul Naţional de Artă al Romaniei - Palatul Regal, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady - Casa Melik - În prima miercuri a fiecărei luni este intrare liberă.

Muzeul Curtea Veche - Palatul Voievodal, Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Muzeul Memorial Dr. Victor Babeş, Muzeul Memorial C.I. si C.C. Nottara, Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei, precum şi Colecţia de artă plastică Fr.Storck şi Cecilia Cuţescu Storck - Intrarea gratuită în prima sâmbătă a fiecărei luni.

Muzeul Ţăranului Român - Intrarea gratuită în ziua a 26-a a fiecărei luni.

Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor şi colecţionar - În ultima zi de miercuri a fiecărei luni intrarea este liberă.

Preţurile biletelor sunt şi ele modice, în cele mai multe dintre cazuri:

Muzeul Naţional de Geologie: 8 lei pentru adulţi, 4 lei pentru pensionari, copii, elevi, studenţi

Muzeul Naţional al Ţăranului Român: 6 lei pentru adulţi, 3 lei pentru pensionari, 1,5 lei pentru elevi şi studenţi

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) - 5 lei pentru adulţi, gratuit pentru studenţi, artişti şi pensionari

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) - Galeria de Artă Europeană - 8 lei, Galeria Naţională (Tezaur inclus) - 10 lei , Bilet combinat Galeria de Artă Europeană + Galeria Naţională (Tezaur inclus) - 15 lei, Bilet combinat Muzeul Naţional de Artă al României + Muzeul Colecţiilor de Artă - 20 lei

Muzeul Militar Naţional - 10 lei adulţi, 2,5 lei copiii cu vârsta peste 5 ani, elevi, studenţi şi pensionari, gratuit pentru copiii sub vârsta de 5 ani, copiii instituţionalizaţi, elevii de şcoală militară, invalizii şi veteranii de război

Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu - 6 lei adulţi, 3 lei elevi, studenţi, pensionari.

Muzeul Pompierilor (foto dreapta) - Elevi, studenţi şi pensionari - 1,50 lei, adulţi - 3 lei.

foisorul de foc

Muzeul Naţional Cotroceni - Vizitatori români: 12 lei / persoană, Elevi clasele V-XII, studenţi, pensionari: 6 lei/ persoană, Elevi clasele I-IV: 4 lei / persoană, Gratuit: - veterani de război, preşcolari, persoane cu handicap, eroi ai Revoluţiei, membrii U.A.P., specialişti din muzee şi biblioteci, membrii Societăţii Colecţionarilor de Artă din România. 

Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa - 20 de lei pentru adulţi, 10 lei pentru pensionari, 5 lei pentru elevi şi studenţi, gratuit pentru preşcolari şi pentru copiii în vârsta de până la 18 ani, pe perioada vacanţelor.

Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" - 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru pensionari, 2,5 lei pentru elevi şi studenţi, gratuit pentru preşcolari, veterani, persoane cu dizabilităţi, bursieri ai statului român.

După cum se poate lesne observa, un adult nu plăteşte pentru toate aceste muzee nici măcar 100 de lei. Dacă este o sumă prea mare sau prea mică, asta judecă fiecare, în funcţie de propriul buzunar, desigur.

Nu aş îndrăzni să compar Bucureştiul cu Londra, de exemplu, unde principalele muzee sunt susţinute în totalitate de autorităţi şi din donaţii, iar intrarea este oricând gratuită. Însă nu am cum să nu mă gândesc la faptul că românii sunt ipocriţi: preferă să stea ore în şir la coadă pentru a vedea gratuit şi în fugă un muzeu, în loc să scoată câţiva lei din buzunar pentru o zi liniştită şi frumoasă la oricare dintre muzeele de mai sus, pe care, apropo, le pot vizita chiar şi gratuit dacă vor.

S-a vorbit despre socializare, despre ieşit din casă "pentru că e primăvară", pentru că "oamenii se simt bine când ies pe străzi seara, e frumos afară şi e lume multă". Apropo, şi azi este vreme frumoasă, doar că muzeele... costă".

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite