„Nimfă dormind” de Nicolae Grigorescu va fi licitată la Casa de licitaţii Goldart

„Nimfă dormind” de Nicolae Grigorescu va fi licitată la Casa de licitaţii Goldart

„Nimfă dormind” va fi protagonista unei licitaţii care va avea loc pe 24 mai, la casa de licitaţie Goldart. sursă FOTO: Casa de licitaţie Goldart

Pe 24 mai, lucrarea de Nicolae Grigorescu, „Nimfă dormind”, va fi scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de Casa de licitaţii Goldart.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul licitaţiei care va avea loc pe 24 mai, la sediul casei de licitaţii Goldart, vor fi puse în vânzare 93 de opere de artă, între care şi lucrarea „Nimfă dormind” de Nicolae Grigorescu, al cărei preţ de pornire este de 220.000 de euro.

“Din perspectiva investiţiei, “Nimfă dormind” este cea mai bună lucrare Nicolae Grigorescu tranzacţionată din 2010 până azi. Prezenţa operei în orice colecţie creşte valoarea colecţiei cu 30%. Această lucrare are toate atuurile să fie adjudecată în marja de 330.000-370.000 de euro, adică, 5% din valoarea recordului stabilit de o lucrare de Adrian Ghenie, “Nickelodeon”, tranzacţionată la Londra în octombrie 2016 pentru suma de 7,1 milioane lire sterline.” a declarat Cristian Anghel, Director Executiv Goldart.

Ceea ce diferenţiază această lucrare de altele semnate de Grigorescu sunt influenţele stilistice europene. Dacă, spre exemplu, lucrări precum “Ţărăncuţe (De la fântână)” sau “Ţărăncuţă odihnindu-se” se înscriu în curentul tradiţionalist de la începutul secolului al XX-lea , “Nimfă dormind” este o lucrare cu o temă specific simbolistă, cea a femeii între flori, a nimfei în mijlocul pădurii în care este zeiţă.  

Licitaţia va cuprinde şi alte lucrări de referinţă precum „Odihnă” (Ion Theodorescu Sion), „Scenă biblică” (Eustaţiu Stoenescu), „Margine de pădure” (Ion Andreescu), „Nud în interior” şi „Natură statică cu fructe” (Petre Iorgulescu Yor), „Femeie cu voal spaniol” (Samuel Mützner), „Dalila” (Marcel Guguianu) şi „Memento mori” (Sabin Bălaşa), după cum arată un anunţ postat de site-ul casei de licitaţii Goldart.

citeste totul despre: