Cristian Ungureanu, pelerin printre semne şi minuni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când l-am cunoscut, în anii 90, pe Cristian Ungureanu, puţini erau artiştii care îndrăzneau să facă, în România, intervenţie în peisaj. 20 de ani mai tîrziu, înarmat cu uneltele matematicii şi filozofiei, intervine direct pe obrazul lui Dumnezeu din cele mai desăvîrşite opere de artă ale umanităţii.

L-am filmat la 20 de ani cum picta, deasupra unei pleoape negre de tunel de tren, un ochi uriaş, albastru, replică celuilalt iris, ceva mai vast, deschis deasupra noastră, a tuturor. Un semn voluntar şi sigur de pe atunci – copleşitoarea noastră lume nu e doar ceea ce se vede, lumea are nevoie de cineva care să-i deschidă pleoape, să i le deseneze măcar, acolo unde pare că nu e nimic...

Între timp, Cristian Ungureanu a fait son chemin, cum spun francezii. A fugit mai întîi din lume, cea românească, a vizitat ţări şi călcat pe mări, a bătut la uşi închise de mai multe ori, altele i s-au deschis singure, în zid. Şi-a trasat drumul ca un pelerin care adulmecă semne şi minuni.  S-a întors mai apoi în România, fiu risipitor, căruia foamea de lume, de căutare, i-a dat o consistenţă şi o vibraţie aparte: nimic nu e întîmplător, sau dacă vreţi, întîmplarea e o proporţie secretă în alcătuirea armonioasă a lumii.

Minte de matematician, cugetător adăpat la toate filozofiile lumii, la care se adaugă vizionarismul unui artist care vede sinapsele între diferitele niveluri de realitate, Cristian Ungureanu e un renascentist post –post –modern, anacronic cu vremurile şi în fază cu viitorul. Între ultimele sale proiecte, „Dialog între sferă şi cub”, „Muzica sferelor” şi „God as Geometer” revizitează cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui nedezvăluitul, geometria secretă şi simbolică (www.cristianungureanu.ro). În mijlocul laviurilor de sepia ale lui Cristian Ungureanu, privind ţesătura de proporţii, corespondenţe şi căi care apare în tablouri vechi, unii ar fi îndreptăţiţi să audă muzica lui Bach, cea poate pe care artistul o şi alege ca fundal sonor al unui clip-art, al unei expoziţii. Mie mi se pare că el a prins „liniştea în năvod”, şi caut mai departe versul din Elytis care i se potriveşte, „Nimic să nu vină Nimic/Să nu plece/Toate frunţile libere/Iar ca sentiment un cristal.”

De la civilizaţia sumeriană la contemporanul Damien Hirst, trecînd prin modulul lui Brancuşi, icoana „Sfînta Treime” a lui Rubliov sau tavanul lui Tiepolo din biserica „Madonna del Rosario” din Veneţia, saltul poate părea vertiginos şi Cristian Ungureanu îl face riguros posibil prin punerea în evidenţă a unei invizibile structuri cristaline de adîncime care străbate curente, epoci, maniere stilistice, natura şi arta: existenţa unei constante gîndiri geometrice, armonice şi simbolice, de o mare varietate şi complexitate.

Filozoful Basarab Nicolescu, marele teoretician al transdisciplinarităţii şi al nivelurilor de realitate, vede în Cristian Ungureanu un continuator al gînditorului Matila Ghyka (1881-1965), specialist al numărului de aur şi al sintezei dintre matematică şi poezie. „Sunt impresionat de calitatea a ceea ce face şi de viziunea care îl animă. Pare un continuator al lui Matila Ghyka dar  Cristian Ungureanu are în plus uneltele artei în era electronică.”  afirmă Basarab Nicolescu.

Cristian Ungureanu continuă şi astăzi, 20 de ani mai tîrziu şi 40 de cînd e pelerin prin viaţă, să facă intervenţii în peisaje, cele mai sacre cu putinţă: lîngă obrazul lui Dumnezeu, în cele mai desăvîrşite icoane din istoria picturii.

Nici o insolenţă: artistul, cu ştiinţa lui magică, iluminează un miez splendid şi neştiut, iar noi ştim deodată că era dintotdeauna acolo.

Născut în 1972, Cristian Ungureanu este un artist vizual transdisciplinar, curator şi lector universitar dr. la Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi. A publicat numeroase articole şi studii de teoria artei iar în 2005 semnează volumul „Geometria secretă a picturii europene [dialog între sferă şi cub]”, apărut la Editura Artes. Creaţiile sale au făcut obiectul a peste 30 de expoziţii personale şi de grup în România, Italia şi Rusia.                            

„God as Geometer”:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=aaa_tyPXyfM

Expoziţie „Muzica sferelor”:

http://www.sclubtv.ro/index.php/club-arte/1112-expozitia-muzica-sferelor-10-11-2012

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite