Concert extraordinar de Crăciun la Ateneul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corul Filarmonicii "George Enescu", coordonat de Iosif Ion Prunner
Corul Filarmonicii "George Enescu", coordonat de Iosif Ion Prunner

Miercuri şi joi, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de dirijorul Nicolae Moldoveanu, în două concerte extraardinare cu public, susţinute de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

Concerto grosso în sol minor, op. 6, nr. 8 de Arcangelo Corelli, mai cunoscut sub numele de Concertul de Crăciun, a fost comandat de cardinalul Pietro Ottoboni şi publicat postum în 1714. Concertul, scris pentru două viori şi violoncel, poartă mottoul Fatto per la note de Natale ( Pentru Noaptea de Crăciun).

„Oratoriul de Crăciun” (1734) este cea mai populară dintre operele vocale religioase ale lui Johann Sebastian Bach şi face parte dintre cele mai renumite compoziţii religioase din toate timpurile. În Germania, este interpretat în  toate oraşele mari în perioada sărbătorilor. Oratoriul este alcătuit dintr-un ciclu de şase cantate, scrise pentru zilele de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează. La Filarmonica „George Enescu”, vor fi interpretate prima şi ultima parte ale oratoriului, alături de soliştii Cristina Vasilache, Geanina Munteanu, Călin Brătescu, Ştefan Lamatic şi de Corul Filarmonicii „George Enescu”, coordonat de Iosif Ion Prunner.

Nicolae Moldoveanu dirijor

„Ne aflăm într-o perioadă spirituală festivă înainte de Crăciun, care în tradiţia muzicii clasice occidentale abordează mai ales stilul baroc. În cazul meu, barocul reprezintă un interes primordial datorită educaţiei şi a experienţei pe care le-am acumulat în decursul anilor, atât în calitate dirijor, dar mai ales ca organist. Am ales ca atare un program care să includă repertoriul baroc, Concert de Crăciun de  Corelli şi Oratoriul de Crăciun de Bach. Actualele restricţii pandemice impun, din păcate, o reducere a prezenţei artistice pe scenă, a publicului în sală, iar alegerea repertoriului poate deveni subiectul unei constrângeri nedorite. Un ansamblu mai larg este dificil de abordat fără a compromite instrumentaţia cerută de partitură, însă ne străduim să dăm tot ceea ce e mai bun din noi. Vă aşteptăm cu drag la aceste concerte festive de la Ateneul Român”, declară dirijorul.

Nicolae Moldoveanu (foto), născut la Hunedoara, a urmat cursurile Liceului de Muzică din Deva, unde a început studiul viorii şi al pianului. A urmat apoi cursurile de dirijat şi orgă la Müsikhochschule din Leipzig, Zürich şi Royal Academy of Music din Londra. În 1986 a emigrat în Elveţia, iar din 1997 a devenit membru al Grupării muzicienilor de la Royal Academy of Music din Londra, unde a avut şansa de a colabora cu Sir Colin Davis. A susţinut cu regularitate concerte alături de orchestre prestigioase din Europa, fiind interesat şi de operă. Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat se numără Opera Covent Garden, St. Martin-in-the-Fields, Orchestra Naţională a Franţei, Opera din Dallas, Orchestra Simfonică Radio din Praga. De asemenea, a colaborat cu numeroase alte ansambluri internaţionale, precum Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Cameră din Stockholm, Orchestra Naţională din Johannesburg, Orchestra de Cameră din Scoţia, Orchestra Simfonică din Islanda ş.a., cât şi cu majoritatea orchestrelor filarmonice din România. 

 În urma prevederilor Hotărârii nr. 112 din 07.12.2021, prin care se declară prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, însă cu o serie de relaxări, Filarmonica “George Enescu” anunţă că publicul va putea ocupa 50% din capacitatea celor două săli de concert din incinta Ateneului Român.

Accesul în sala Ateneului Român este permis "cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.şi este asigurată purtarea măştii de protecţie".Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

CONCERT SIMFONIC CU PUBLIC

concert extraordinar de craciun

Joi şi vineri, 22 şi 23 decembrie 2021, Sala mare a Ateneului Român, ora 19.00

Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
NICOLAE MOLDOVEANU

Program

Arcangelo Corelli
Concert de Crăciun

Johann Sebastian Bach
Oratoriul de Crăciun, părţile I şi VI

Solişti
CRISTINA VASILACHE
GEANINA MUNTEANU
CĂLIN BRĂTESCU

ŞTEFAN LAMATIC

Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER

Preţurile biletelor sunt:

Categoria I: 110 lei;

Categoria II: 100 lei.

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român ( doar cu o oră înainte de începerea concertului !)
Program: Marţi - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - sectiunea „Calendar“. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Concertele de Crăciun ale Filarmonicii „George Enescu” sunt realizate în parteneriat cu Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite