Câştigătorii Galei Corneliu Coposu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonia de decernare a Premiilor Galei Corneliu Coposu FOTOGRAFII: Florin Eşanu
Ceremonia de decernare a Premiilor Galei Corneliu Coposu FOTOGRAFII: Florin Eşanu

Gala de premiere a lucrărilor câştigătoare dedicate lui Corneliu Coposu s-a desfăşurat sâmbătă, la Ateneul Român, în prezenţa unui public numeros. Poeta Ana Blandiana, Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii "George Enescu", Ion Gherasim, preşedinte-executiv al Fundaţiei Coposu s-au aflat printre invitaţii şi organizatorii Galei.

Concursul literar de anul acesta şi-a propus să scoată în evidenţă rolul şi importanţa pe care le-au avut personalităţile din fiecare provincie sau regiune istorică la desăvârşirea României Mari, precum şi viziunea tinerilor participanţi la felul cum va arăta România ca naţiune în următorii 100 de ani.

Juriul concursului de eseuri ”Generaţia Marii Uniri – Personalităţi, Demnitari, Martiri”  a desemnat următorii câştigători:

Premiul I

Victor Constantin Vlăduţ – doctorand,  Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti

Premiul al II-lea

– Ioana Elena Anghelache– anul 3, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca

– Andreea Georgiana Bunea –  anul 3, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti

Premiul al III-lea

 Cătălina Frangopol Tudor –  anul 4, Facultatea de Ştiinţe Umaniste şi Pedagogice, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu”, Cahul, Basarabia (Rep.Moldova)

Premiu special

 Anastasia Efimenco – clasa a 11-a, Liceul Teoretic European, Chişinău, Basarabia (Rep. Moldova)

23 de ani fără Senior!

coperta Corneliu Coposu 163 de vorbe memorabile

" Ediţia a treia a Galei Corneliu Coposu a fost vegheată de un om care nu a vrut nimic pentru el, ci totul pentru ceilalţi: Seniorul, Corneliu Coposu! Pe 11 noiembrie 2018, s-au împlinit 23 de ani de la plecarea la Domnul a celui mai mare om politic de după 1989. Prezenţa numeroasă a tinerilor la Gala Coposu a adus credinţa şi speranţa că nu e totul pierdut şi că educarea lor, precum şi transmiterea adevărului istoric din ultimii 73 de ani de întuneric, reprezintă şansa noastră de redresare”, a declarat preşedintele executiv Ion-Andrei Gherasim.

Imagine indisponibilă

„Ne bucurăm că aceste premii se acordă într-un templu al culturii, Ateneul Român. Corneliu Copusu rămâne liderul de vocaţie, un model pentru generaţiile tinere care vor să-l urmeze. Este un model care, din păcate, astăzi, este abandonat. Mesajul esenţial al acestui lider politic rămâne intuiţia salvatoare pentru România a orientării pro-europene.

Nu există, în prezent, acel lider, nici acea formaţiune politică capabile să urmeze şi transmită ferm şi consecvent acest mesaj pro-european al lui Corneliu Coposu“, a declarat  Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“. 

Fundaţia Corneliu Coposu, Fundaţia Academia Civică şi Fundaţia Hanns Seidel au fost organizatorii celei de-a treia ediţii a concursului de eseuri „Generaţia Unirii – Personalităţi, demnitari şi martiri”, împreună cu partenerii lor, Filarmonica "George Enescu", Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, TVR şi Radio România Cultural.

Gala Premiilor Coposu

În cadrul Galei Coposu, părintele Cristian Borz, custodele Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin, a evocat, sâmbătă, la Ateneu, personalitatea lui Iuliu Maniu şi a expus situaţia în care se află reabilitarea monumentului istoric. Ansamblul Baroc Transylvania (Cluj-Napoca) a susţinut un concert intitulat Carpatografii sonore, inspirat de Centenarul Marii Uniri, cu un program care reflectă multiculturalitatea în muzica veche din regiunile istorice ale României în perioada secolelor XVIII – XIX.

Ansamblul Baroc Transylvania se dedică încă din 1995 interpretării muzicii baroce, cu precădere, celei autohtone. Folosind cópii ale unor instrumente din Barocul muzical, ansamblul se preocupă însă şi de muzica contemporană transilvăneană, interpretând în primă audiţie absolută lucrări de Hans Peter Türk, Adrian Borza, Dan Voiculescu, Adrian Pop şi Cornel Ţăranu. Activitatea formaţiei este documentată de cinci CD-uri şi un DVD, transmisiuni radio, filmări TV şi peste 600 de concerte. În afara participărilor la festivaluri în România, la ceremonii şi recepţii organizate de Preşedinţia României sau de misiuni diplomatice, ansamblul a efectuat numeroase turnee în străinătate: Germania, Olanda, Elveţia, Austria, Italia, Belgia, Franţa, Portugalia, Anglia, Ungaria, Turcia, Republica Moldova. Toţi membrii ansamblului sunt absolvenţi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, perfecţionându-se ulterior la cursuri de măiestrie în străinătate. Ei desfăşoară, de altfel, o foarte bogată activitate concertistică la nivel european şi în cadrul altor formaţii camerale. 

Zoltán Majó este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, fiind un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat în mai multe formaţii clujene de muzică veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ansamblul Baroc Transylvania), fiind fondatorul ansamblurilor Flauto Dolce şi Sartorius, dar şi colaborator permanent al ansamblului Sectio Aurea. Predă la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

poza Gala Corneliu Coposu

Mátyás Bartha este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. A câştigat numeroase premii la concursuri de muzică de cameră. A colaborat cu Zürcher Streichquintett, Euler Quartett, Swiss Baroque Soloists, Beethoven Quartett. Este membru al Sinfonieorchester din Basel (Elveţia) şi concert maestru al Orchestrei MÁV din Budapesta.

Ciprian Câmpean a studiat violoncelul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Ca violoncelist baroc, a urmat cursuri de specializare în muzică veche cu Mira Glodeanu, Bruno Cocset, James Munro şi Frederick Haas. În 2015, a obţinut diploma de master în muzică veche (violoncel baroc) la Haute École de Musique din Geneva, clasa Bruno Cocset. Are o intensă activitate camerală (formaţiile La Follia, Napocelli). În prezent, face parte din orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Erich Türk este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde predă orgă, clavecin, muzică de cameră şi organologie. În anul 2000, a fost laureat al Concursului internaţional de orgă „J.S. Bach” din Bruges (Belgia). Este fondatorul casei de discuri TransylvANTIQs, implicându-se activ în organizarea unor evenimente de muzică veche. 

CONCERT

Carpatografii sonore

Multiculturalitatea în muzica veche din regiunile istorice ale României (sec. XVIII-XIX) 

Ansamblul Baroc Transylvania (CJ)

PROGRAM

Vechi melodii din Sălaj (ar. Zoltán Majó):

Cântecul ciobanului

Dansul miresei

primă audiţie absolută

Air greque (François Rouschitzki: Musique orientale. 42 chansons et danses moldaves, valaques, grecs et turcs, Iaşi, 1834)

Două melodii moldoveneşti (Allgemeine musikalische Zeitung, Leipzig, 1822)

Sonate au Bestref turque (François Rouschitzki: Musique orientale. 42 chansons et danses moldaves, valaques, grecs et turcs, Iaşi, 1834)

Două dansuri româneşti din Transilvania (Franz Josef Sulzer: Geschichte des transalpinischen Daciens, Viena, 1781)

Air moldave (Codex moldavus, Odessa, 1824)

János Lavotta (1764-1820): Dans Verbunkos

Dansuri maghiare din Transilvania (Ms. de la Sf. Gheorghe, 1757)

Adrian Borza (n. 1967): Suită maramureşeană (2003)

Flori dalbe – Zdroboleanca – Păpăruga – Ardeleana mare – Nătânga

Ansamblul Baroc Transylvania:

Zoltán Majó – flaut drept baroc

Mátyás Bartha – vioară barocă

Ciprian Câmpean – violoncel baroc

Erich Türk – clavecin

Celebrare Iuliu Maniu – 145 de ani de la naştere – şi Corneliu Coposu

Programul concertului este inspirat de tema Centenarului Marii Uniri, dar şi de cea a diversităţii culturii multiseculare din toate provinciile care fac sau au făcut parte de-a lungul timpului din teritoriile ţărilor române, propunând o selecţie de muzică veche din sec. XVIII – începutul sec. XIX. Este un material muzical interesant şi mai puţin cunoscut, rezultat al îndelungatelor cercetări ale unor muzicologi şi muzicieni români. Muzica veche şi tradiţională din regiunile istorice ale României de azi a fost adesea prezentată cu mare succes, de-a lungul celor 23 de ani de existenţă ai Ansamblului Baroc Transylvania, în numeroase centre culturale europene, aducând astfel un important serviciu răspândirii culturii vechi autohtone. Ansamblul foloseşte drept surse muzicale diferite culegeri şi manuscrise de epocă, integrând în stilul său influenţe orientale (turceşti, ebraice, armeneşti, greceşti etc.) sau de altă natură, dar inspirându-se în egală măsură din folclorul autentic şi din muzica veche de curte sau orăşenească: Codex Moldavus, F. Rouschitzki: Musique orientale, Ms. de la Sf. Gheorghe, F.J. Sulzer: Geschichte des transalpinischen Daciens. Cele două Vechi melodii din Sălaj sunt prezentate în primă audiţie absolută, ca un omagiu adus personalităţilor lui Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu, ambii fiind născuţi în Sălaj. Materialul muzical al concertului acoperă toate zonele geografice ale României, manuscrisele de provenienţă aparţinând diferitelor regiuni ale ţării: Oltenia, Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania, Maramureş, locuite încă din vechime de etnii de diferite culturi şi confesiuni (români, maghiari, germani, evrei, armeni, greci, turci, romi, respectiv, ortodocşi, greco-catolici, romano-catolici, evanghelici, reformaţi, unitarieni, musulmani etc.), aici întâlnindu-se cultura occidentală şi cea orientală. Ca atare, programul are un profund caracter multicultural, celebrând astfel Centenarul Marii Uniri. Prin accentele specifice de culoare ale culturii minorităţilor, concertul urmează un concept integrator de unitate în diversitate.

Concertul Carpatografii sonore este dedicat personalităţilor lui Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu. Anul acesta se împlinesc 145 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu (1873), în localitatea Bădăcin, în care se află Casa Memorială Iuliu Maniu, monument istoric de importanţă naţională, aflat în fază avansată de reabilitare. 

Acest concert susţine campania Salvaţi Istoria Naţională! Salvaţi Casa Memorială „Iuliu Maniu!”, potrivit programului organizatorilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite