Anim'est înveseleşte copiii cu filme şi scurtmetraje din toate colţurile lumii
0Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, aflat la cea de-a VIII-a ediţie, se va desfăşura anul acesta în perioada 4-13 octombrie, la Cinema Patria şi Cinema Studio din Bucureşti. În secţiunea „Minimest“, dedicată spectatorilor tineri şi foarte tineri, vor rula 18 scurtmetraje din toate colţurile lumii şi patru lungmetraje, după cum anunţă organizatorii.
În fiecare dintre cele două weekenduri ale festivalului vor fi organizate, la Cinema Studio din Capitală, o serie de activităţi interactive. Astfel, sâmbătă, de la ora 10.00, vor fi proiectate primele şase scurtmetraje din secţiunea Minimest, de la „Zmeul lui Miriam“, în regia lui Riho Unt, Estonia, la filmul leton „Cu mâţa în sac“, în regia lui Nils Skapanas,şi până la „Crăciun cu Clopoţel şi Clopoţica“, în regia lui Chel White.
Baba Yaga, Toni şi renii lui Moş Crăciun
De la ora 12.00, tot la Cinema Studio, este programtă o întâlnire specială cu Andreas Hykade, regizor şi animator din Germania, dar şi membru al juriului la Project Worksheep, care va prezenta serialul său animat pentru copii „Tom“ şi alte scurtmetraje (în afara competiţiei), iar apoi va sta la poveşti cu participanţii într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Totodată, duminică, de la ora 10.00, va avea loc proiecţia primului lungmetraj din selecţia Minimest, „Jean, băiatul de pe Lună“, coproducţie Franţa-Germania, în regia lui Stephen Schesch, care spune povestea unui băiat care se hotărăşte să viziteze Pământul atunci când se plictiseşte de stat pe Lună.
Competiţia Minimest continuă de la ora 12.00, la Cinema Studio, cu filme ca „Pilipka“, o poveste bielorusă despre fuga de Baba Yaga cea rea, în regia Tatianei Koublitskaja, „Fereastra“, în regia cineastului Camille Müller, care prezintă un băieţel care iubea atât de mult poveştile încât se credea unul dintre eroii lor, şi „Spike 2“, în regia lui David Alaux şi Eric Tosti, în care ursul polar Tony fură toţi renii lui Moş Crăciun.
Ştrumpfi şi copii
În cel de-al doilea weekend Anim’est, copiii sunt invitaţi din nou la film. Sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 10.00, la Cinema Studio, competiţia Minimest continuă cu ultimele şase scurtmetraje din selecţie.
Cei mici vor face cunoştinţă cu un băieţel african care primeşte o scrisoare cu un cadou neobişnuit în producţia „Un fulg de nea“, în regia lui Natasha Chernishova, cu Emilie, o fetiţă curioasă care construieşte jucării pline de imaginaţie în „Emilie“, în regia lui Olivier Pesch, şi cu o vrăjitoare bună care-şi invită toţi prietenii pe coada măturii în „Călare pe-o coadă de mătură“, o animaţie britanică în regia lui Jan Lachauer & Max Lang.
De asemenea, de la ora 12.00, la acelaşi Cinema Studio, e programat lungmetrajul german „Corbul poznaş“, în regia lui Ute von Münchow-Pohl & Sandor Jesse. Astfel, cei mici vor afla povestea micului corb care iubeşte la nebunie spaghetele şi şoseta lui dungată.
În ultima zi de festival, duminică, 13 octombrie, copiii mai pot vedea, de la ora 10.00, lungmetrajul „Ştrumpfii 2“ în care vrăjitorul cel rău, Gargamel, creează nişte fiinţe care seamănă cu ştrumpfii, dar care sunt rele şi se numesc Obraznicii.
De la ora 12.00, urmează „Rodencia şi dintele“, coproducţie Peru-Argentina, în regia lui David Bisbano, câştigătoare a premiului publicului la BAFICI Argentina 2013 şi selectată la Anima Mundi Brazil, o poveste plină de aventuri în care şoricelul neîndemânatic Edam şi o frumoasă şoricică plină de îndrăzneală pornesc în căutarea dintelui prinţesei din Rodencia, pentru a salva regatul paşnic al şoarecilor de o armată de şobolani fioroşi.
Ateliere creative gratuite
De luni, 7 octombrie până vineri, 11 octombrie, în fiecare seară de la ora 17.00, la Centrul Cultural Maghiar, nouă copii cu vârste între 8 şi 12 ani sunt invitaţi să-şi dea frâu liber imaginaţiei la workshopul special gândit pentru ei, la care trainerul Vasile Alboiu îi va iniţia pe cei mici în tainele animaţiei, învăţându-i să creeze un scurtmetraj de animaţie folosind plastilina.
O serie de ateliere organizate de Creative Arts completează programul dedicat copiilor, precum cel de reciclare creativă, în care cei mici vor realiza din materiale reciclate figurine/ animale/ personaje din cele vizionate în scurtmetraje, cel de pictură pe lampioane transformate în planete, stele şi întreg sistemul solar sau cel de decoruri.
Preţul unui bilet pentru o proiecţie este de 6 lei şi poate fi achiziţionat atât online, de pe site-ul eventbook.ro, cât şi de la casieria cinematografelor. Participarea la ateliere este gratuită.