Începe festivalul  de film „Anonimul“ de la Sfântul Gheorghe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Anonimul începe mâine, 9 august, ediţia de acest an fiind şi una aniversară, întrucât renumitul festival de film sărbătoreşte 10 ani de existenţă. Festivalul de la Sfântul Gheorghe se va încheia pe 18 august, urmând să ducă şirul proiecţiilor de succes într-o retrospectivă bucureşteană ce va avea loc în perioada 30 august-1 septembrie la Cinema Studio.

Invitatul de onoare al ediţiei de anul acesta,  regizorul Istvan Szabo, va primi vineri, în cadrul galei de deschidere a evenimentului, trofeul Anonimul - 10 ani pentru întreaga sa carieră. Publicul prezent la Sfântu Gheorghe va avea ocazia să revadă în prezenţa regizorului filme importante semnate de acesta, precum „Mephisto“ (premiul Oscar, 1982), dar şi „Colonelul Redl“ (premiul juriului la Cannes, 1985) şi „Taking Sides/ Cazul Furtwängler“. De asemenea, Istvan Szabo va susţine un masterclass şi va răspunde întrebărilor publicului prezent la festival.

image

Istvan Szabo s-a făcut cunoscut cu trilogia „Mephisto“ (1981),  „Colonel Redl“ (1984) şi „Hanussen“(1988). Filmografia sa include, de asemenea, titlurile „Meeting Venus“ (1991), „Sunshine“ (1999) şi „Being Julia“ (2004). Cel mai recent film al său, „The Door“, cu Helen Mirren în rolul principal, a fost prezentat în deschiderea Festivalului Anonimul 2012.

Filmele care deschid şi închid glorios festivalul

Festivalul va fi deschis, anul acesta, de cel mai nou film al lui Wong Kar-wai, „Marele maestru/ The Grandmaster“, şi va fi închis cu proiecţia debutului în lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, „Roxanne“.

„The Grandmaster“ a fost proiectat în deschiderea Festivalului de Film de la Berlin 2013 şi va fi prezentat în avanpremieră la „Anonimul“, iar premiera o va avea în cinematografele din România, în data de 13 septembrie. În China anilor 1930, filmul urmăreşte viaţa legendarului Ip Man, mentorul lui Bruce Lee şi maestru al şcolii Wing Chun Kung Fu. În film îi veţi putea vedea pe Tony Leung – recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, în 2000, pentru rolul din „In the Mood for Love“ – şi pe Ziyi Zhang – nominalizată la Globurile de Aur pentru rolul din „Memoirs of a Geisha“ şi de trei ori nominalizată la premiile BAFTA.

   

Filmul „Roxanne“, de Valentin Hotea va avea premiera mondială pe 16 august, la Festivalul de la Locarno. „Roxanne“ spune povestea lui Tavi Ionescu, în vârstă de 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească. El îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi, totul se va complica însă din ziua în care se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate.

Lungmetrajele intrate în competiţia „Anonimul“

Anul acesta, în competiţia de lungmetraj a festivalului, puteţi urmări producţii internaţionale apreciate la festivaluri de film de prestigiu: „O poveste de dragoste Avgană“ de Barmak Akram (Afganistan - Franţa, 2013), „Maiorul“ de Yuri Bykov (Rusia, 2013), „O fată supusă greşelii“ de Conrad Clark (Marea Britanie - China, 2012), „Câinele meu, Killer“ de Mira Fornay (Slovacia - Cehia, 2013), „Lecţii de armonie“ de Emir Baigazin (Kazahstan- Germania- Franţa) şi  „Baobabul“ de Jeremy Teicher (Senegal - SUA, 2012).

Singurul film românesc din competiţia de lungmetraj a festivalului este „Matei copil miner“, de Alexandra Gulea. Filmul regizoarei va fi proiectat pe 13 august, în aceeaşi zi cu cel al tatălui său, regizorul Stere Gulea – „Sunt o babă comunistă“, cu Luminiţa Gheorghiu şi Ana Ularu în roluri principale, care va fi adus în avanpremieră în faţa publicului de la Anonimul.

„Matei copil miner“ este o coproducţie româno-germano-franceză. Matei, interpretat de Alexandru Czuli, un copil de 11 ani pasionat de biologie, ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în Italia, trăieşte împreună cu bunicul lui, jucat de actorul Remus Mărginean, într-o regiune minieră de munte. Din toamnă până în primăvară, întâmplările prin care Matei trece şi prima experienţă a morţii îl obligă să se maturizeze şi să decidă asupra propriului destin.

Scurtmetraje româneşti aflate în competiţia internaţională

Producţiile româneşti nu lipsesc nici din competiţia de scurtmetraje a festivalului. „Şanţul“ de Adrian Silişteanu şi „Vaca finlandeză“ de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele de ficţiune româneştide la festival. Acestora li se alătură „Pastila fericirii“ de Cecilia Felmeri, „Bad Penny“ de Andrei Creţulescu, „Waste“ de Anton Groves, „Prietenie, baratsag“ de Rusu Ionuţ, „Tuns, ras şi frezat“ de Bogdan Mureşanu, „Claudiu şi crapii“ de Andrei Tănase şi „La mulţi ani!“ de Armine Vosganian. De asemenea, la categoria scurtmetraj de animaţie figurează două filme româneşti: „Uşor poate oricine“ de Paul Mureşan şi „2 (Doi)“ de Ilinca Šeda.

Programul complet al festivalului îl găsiţi pe site-ul evenimentului.

Ediţia a X-a a Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul“ este organizată de Fundaţia Anonimul, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Tulcea, Institutului Cultural Român şi al Televiziunii Române - coproducător.

Festivalul „Anonimul“ se va desfăşura în două locaţii învecinate, din Sfântul Gheorghe:  în timpul zilei filmele sunt proiectate în sălile Compelxului Cinema din Green Village, iar în timpul nopţii, începând cu ora 22:00, filmele se proiecteză în aer liber pe un ecran uriaş.

Cum ajungi la Sfântu Gheorghe

Navele societăţii Navrom efectuaze curse spre Sfântu Gheorghe luni, miercuri, joi şi vineri (luni şi vineri vei merge cu nava clasică, iar miercuri şi joi vei ajunge la Sfântu pe catamaran).

Pentru nava clasică, trebuie să plăteşti un bilet de transport care costă 37,6 lei, iar pentru catamaran – 49 de lei.

Cinefilii care nu vor ajunge în perioada 9-18 august la Sfântul Gheorghe pentru a se desfăta cu filme de calitate timp de 8 zile, vor putea „să-şi dea întâlnire“ cu filmele proiectate în cadrul festivalului la Cinema Studio din Bucureşti, în perioada 30 august-1 septembrie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite