Maratonul NexT, în sincron, în Bucureşti şi Târgu Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă şi duminică vor fi proiectate, în cadrul maratonului NexT, cele mai apreciate şi premiate scurtmetraje din cadrul Festivalului Internaţional de Film NexT.

de Mădălina Moraru

Proiecţiile sunt programate să se desfăşoare simultan în Bucureşti şi Târgu Mureş, sub cerul liber. Sâmbătă, 24 august, cinefilii se vor putea întâlni, la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău, cu filmele care au câştigat premiul publicului la cele şapte ediţii de până acum ale festivalului.

Scurtmetraje câştigătoare pot fi revăzute în aer liber

Sâmbătă, la Bucureşti, vor fi proiectate scurtmetrajele „Cel mai trist băiat din lume/ The saddest boy in the world“, regizat de Jamie Travis, câştigător al premiului publicului la NexT IFF, în 2007; urmat de „Maimuţa ablastră/ Der blaue affe“, în regia lui Carsten Unger, care a primit premiul publicului în cadrul NexT IFF în 2008.

 Acestora li se alătură scurtmetrajul „Toate visele mele pe VHS/ All my dreams on VHS“, de Timothy X Attack, care a primit premiul publicului în 2009, şi  „Şifonierul/ The armoire“, regizat de Jamie Travis Canada, câştigător al aceluiaşi premiu, în 2010. 

Vor urma „Cronoscopul/ The Chronoscope“, de Andrew Legge (premiul publicului în 2011), „ Apele tac“, în regia Ancăi Miruna Lăzărescu (premiul publicului pentru film românesc la NexT IFF 2011),  „Aglaee“, de Rudi Rosenberg (premiul publicului pentru film străin la NexT IFF 2012), „Hello Kitty“, de Millo Simulov (premiul publicului pentru film românesc la NexT IFF 2012), „Kaiser & Konig“, de Timon Modersohn (premiul publicului pentru film străin la NexT IFF 2013), şi „Şanţul“, de Adrian Silişteanu (premiul publicului pentru film românesc la NexT IFF 2013).

Se lasă seara, se vizionează scurtmetraje

În paralel, la Târgu Mureş, vor rula cele patru titluri româneşti prezentate în competiţia de anul acesta a NexT IFF: „Treizeci“, în regia lui Victor Dragomir, „În acvariu“, de Tudor Cristian Jurgiu, „Şanţul“, în regia lui Adrian Silişteanu, alături de „Betoniera“, regizat de Liviu Săndulescu.

Seara de duminică va fi dedicată scurtmetrajelor de ficţiune, nominalizate anul acesta la premiile Oscar, care vor putea fi vizionate atât în Bucureşti, cât şi în Târgu Mureş, la J’ai Bistrot. Printre proiecţii se vor număra „Moartea unei umbre/ Dood van een Schaduw“, în regia lui Tom Van Avermaet, „Henry“, de Yan England, „Stingerea/ Curfew“, de Shawn Christensen, „Băieţii Buzkashi/ Buzkashi boys“, în regia lui Sam French, şi „Asad“, de Bryan Buckle. 

Startul maratonului se va da o dată cu lăsarea serii, începând cu ora 21.30, în toate spaţiile de proiecţie.  

Evenimentul are rolul de a aminti că se împlinesc şapte ani de la accidentul mortal suferit de regizorul Cristian Nemescu şi sound designerul Andrei Toncu. În memoria acestora a fost înfiinţată Societatea Culturală NexT, cea care-şi propune să păstreze viu spiritul în care cei doi lucrau, dar şi să susţină cinematografia imaginativă şi inovatoare din întreaga lume. Misiunea Societăţii Culturale NexT este să descopere şi să promoveze, în plan local, naţional şi internaţional, tinerii cineaşti aflaţi la început de drum.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite