
Scandalul universităţilor: O caricaturală discriminare pozitivă
Adevărata problemă nu este ministrul Valentin Popa. El e doar un agent mai lipsit de pudoare al viciilor tolerate care au cuprins de multă vreme şcoala din România.
Adevărata problemă nu este ministrul Valentin Popa. El e doar un agent mai lipsit de pudoare al viciilor tolerate care au cuprins de multă vreme şcoala din România.
Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, reacţionează în scandalul alocării locurilor bugetate în universităţi. Fostul şef de la Educaţie în Guvernul Ponta spune că deciziile actualului ministru, Valentin Popa, au adus o stare de tensiune în învăţământul universitar.
Declaraţia comună a lui Mircea Dumitru (UB) şi Remus Pricopie (SNSPA) vine după ce 45 de rectori şi-au exprimat, într-o scrisoare deschisă la sfârşitul lunii ianuarie, susţinerea faţă de ministrul Educaţiei, Valentin Popa.
Comisia Europeană a constituit un grup la nivel înalt din 39 de experţi pentru dezvoltarea unei strategii în blocul comunitar în vederea combaterii fenomenului ştirilor false şi a dezinformării în mediul virtual, conform unui comunicat al instituţiei.
Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) şi Centrul Pentru Participare Civică şi Democraţie (CPD) din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) au organizat joi, la sediul CEPA din Washington D.C., un eveniment dedicat analizei discursurilor antioccidentale şi dezinformării de inspiraţie rusă practicate în România.
După sociologii securişti, avem sociologii bătăuşi. Mirel Palada, ultima oară cînd am auzit de el, era investigat de DNA cu privire la CCSB, o instituţie de sondare din banii lui Voiculescu condusă de el.
În şase domenii esenţiale – Educaţie, Sănătate, Apărare, Afaceri Externe, Afaceri Interne şi Transporturi – România a schimbat, din 1990 până în prezent, circa 150 de miniştri, de trei ori mai mulţi decât Germania, arată o analiză a SNSPA. În medie, un ministru român rezistă în funcţie doar un an. Experţii contactaţi de „Adevărul“ vorbesc despre efecte.
În zilele ce urmează, studenţii care au terminat facultatea vor trece prin emoţiile prezentării lucrării lor de licenţă. De multe ori, se întâmplă ca prezentarea acesteia să conteze mai mult decât lucrarea în sine, iar asta pentru că acela este momentul în care profesorii se conving de calitatea lucrării academice. Pentru a trece cu bine peste emoţiile acestor momente, Liliana Popescu, lector în cadrul SNSPA le-a oferit câteva ponturi.
Peste 40 de studenţi ai Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi-au mutat pentru o zi sala de curs la Salonul Internaţional de Carte Bookfest pentru a participa la un dublu eveniment, o dezbatere pe tema „Puterea morală a cărţilor” şi lansarea romanului profesorului şi scriitorului Caius Dobrescu, „Moarte în ţinutul secuilor”.
Care e treaba cu comunicarea asta până la urmă? Comunicau ei oamenii şi în epoca de piatră, ce atâta importanţă pe subiectul ăsta? Aţi auzit poate specialişti care spun că şi relaţiile interumane se rup din cauza lipsei comunicării, deci iată ce efecte poate avea. Am putea însă spune un singur lucru să înţelegeţi care e diferenţa între adevărata comunicare şi vorbărie.
Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) lansează două programele postuniversitare de formare continuă „Comunicare în sectorul medical” şi „Public Speaking”. Ambele programe sunt organizate în 112 ore didactice şi o serie de module practice.
Activitatea industrială a crescut în februarie, după patru luni la rând de declin, pe fondul creşterii comenzilor, arată barometrul industrial realizat de IRSOP şi SNSPA, transmis News.ro. Industria este un sector-cheie al economiei româneşti, cu o contribuţie de circa 23% la formarea produsului intern brut (PIB).
Antropologul şi profesorul universitar, Vintilă Mihăilescu, a răspuns, printr-un drept la replică remis ziarului „Adevărul“, cu privire la acuzaţiile făcute de Alina Mungiu-Pippidi, politolog şi iniţiatorul platformei civice „România Curată“.
Statisticile cu privire la sărăcie în România sunt îngrijorătoare şi ne indică faptul că trebuie luate măsuri urgente pentru ameliorarea fenomenului pe termen mediu şi lung. Mulţi privesc sărăcia ca pe o problemă strictă a categoriilor afectate. Însă acest fenomen priveşte în primul rând statul, pentru că nivelul sărăciei unui stat arată, de fapt, şi gradul lui de dezvoltare economică.
Liceenii petrec peste 3 ore în mediul on-line, utilizând reţelele de socializare şi vizionând filme, seriale sau documentare. Aproximativ jumătate dintre aceştia utilizează internetul pentru a consulta materiale folositoare în procesul educaţional, arată o cercetare sociologică.
Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) organizează, în perioada 29 martie - 1 aprilie, proiectul interdisciplinar de învăţare experienţială "Experienţe: pieţe recreate. ReThink Food". În cadrul proiectului, Facultatea oferă studii de piaţă bazate pe joc, workshopuri şi expoziţii hand made. Masterchef Petru Buică va fi unul dintre invitaţi.