Remus Pricopie: Sondajele online, un instrument în arsenalul politicienilor pentru a influența opinia publică

0
Publicat:

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat, vineri, că va demara, în contextul anului electoral, un amplu proces de cercetare pe teme aflate în dezbaterea publică. Rectorul Remus Pricopie a afirmat că sondajele online sunt o armă cu care politicienii influențează opinia publică.

Remus Pricopie: Manipularea nu trebuie tolerată FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Remus Pricopie: Manipularea nu trebuie tolerată FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

În contextul acestui an electoral, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), prin Departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Științe Politice, va demara un amplu proces de cercetare, legat de teme relevante, aflate în dezbaterea publică, precum cultura democratică a populației, agenda problemelor publice, valori și atitudini pro și antieuropene, prezența unor opinii de tip xenofob, rasist, extremist etc.”, potrivit unui comunicat transmis de SNSPA.

Conform sursei citate, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, a luat această decizie, la propunerea Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice (SNSPA), condus de prof. univ. dr. Alfred Bulai.

Remus Pricopie atrage atenția că este necesar ca publicul să conștientizeze problemele din spatele unor sondaje online.

Sondajele online au devenit un instrument în arsenalul comunicatorilor și politicienilor pentru a influența opinia publică. Adesea, sunt realizate fără respectarea standardelor științifice riguroase, punând în pericol validitatea și reprezentativitatea datelor, precum și încrederea publicului în acest instrument de cercetare socială.

Este imperativ ca publicul să fie conștient de aceste probleme și să fie mai exigent în evaluarea datelor prezentate în spațiul public. Rezultatele sondajelor realizate online trebuie privite cu prudență, nuanțat și fără generalizări. Aceasta deoarece sondajele online nu sunt reprezentative pentru populația României, mai ales atunci când vorbim de opțiuni politice ṣi comportament electoral. Fără astfel de precizări clare din partea celor care le promovează în spațiul public, ele devin simple instrumente de manipulare a populației. Manipularea nu trebuie tolerată, iar accesul la informație trebuie să fie un drept garantat pentru toți cetățenii”, a susținut rectorul SNSPA.

Bulai: O datorie deontologică pentru sociologi

Cercetarea va fi realizată de o echipă de experți, coordonată de prof. univ. dr. Alfred Bulai, directorul Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice (SNSPA).

Alfred Bulai a precizat că sistemul online „nu asigură un control al modului în care sunt selectați subiecții”.

Este obligatoriu ca oamenii să conștientizeze că valoarea unor date prezentate în spațiul public este fundamental legată de metodologia utilizată în cercetare. Din acest punct de vedere, sistemul online are probleme atât prin prisma lipsei de acces pentru o parte mare a populației, cât și din faptul că nu asigură un control al modului în care sunt selectați subiecții.

Este o datorie deontologică pentru noi sociologii, mai ales pentru cei care lucrăm în spațiul academic, să atragem atenția asupra faptului că populația trebuie să știe că astfel de date sunt utilizate pentru a manipula populația și, în niciun caz, pentru a cerceta un fenomen”,  a declarat Bulai.

Alfred Bulai a subliniat că reprezentativitatea statistică „este un element esențial al validității și fidelității datelor unei cercetări, alături de controlul procesului de culegere a datelor.”

O cercetare care este făcută în mediul online nu poate fi reprezentativă pentru populația României în primul rând pentru că aproape o cincime din gospodăriile din mediul rural nu au acces la internet. Mai mult, în cazul a peste jumătate din gospodăriile din România care au acces la internet, cel puțin un membru din gospodărie nu utilizează un calculator, deci nu poate răspunde la un chestionar online. Prin urmare, o parte importantă a populației nu poate să devină respondent la o cercetare făcută în mediul online. O cercetare este reprezentativă doar în măsura în care fiecare membru din populație are aceeași șansă de a fi inclus în eșantion”, a adăugat Bulai, menționând că SNSPA va oferi acces liber la tot instrumentarul metodologic al cercetării pentru oricine este interesat, inclusiv acces public la toate datele colectate.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite