„Cât de des întorc bărbaţii capul după tine pe stradă?”: chestionarul prin care Alfred Bulai ar fi vrut să știe care sunt „femeile vulnerabile”
0După ce mai multe studente de la SNSPA și-au luat inima în dinți și au dezvăluit că au fost hărțuite sexual de sociologul Alfred Bulai, apar noi informații. De această dată este vorba despre un chestionar realizat chiar de protagonistul scandalului sexual.
În rândul foștilor studenți ai sociologului circulă un chestionar, pe care el însuși l-a înmânat studentelor, și care, susțin ei, urmărea să-i indice femeile vulnerabile, conform Antena 3 CNN.
Iată câteva dintre întrebările care se regăsesc în respectivul chestionar: „Cât de des întorc bărbaţii capul după tine pe stradă?”, „Cât de des îţi fac ochi dulci iubiţii prietenelor tale?”, „Cât de des eşti în centrul atenţiei într-un grup de bărbaţi?”.
Deși în primă fază întrebările par neobișnuite, sociologii susțin că întrebări de acest tip pot fi prezente în cercetările sociologice. Aceste întrebări pot fi întemeiate în cadrul unei cercetări, însă este importantă și tema acestuia.
Până la acest moment, nu este cunoscut subiectul chestionarului realizat de sociologul Alfred Bulai, motiv pentru care nu poate fi realizată o legătură între acuzațiile care i se aduc și întrebările din acesta.
Amintim faptul că sociologul Alfred Bulai, șeful Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii de Studii Politice și Administrative (SNSPA), este acuzat de mai multe studente de abuz și hărțuite sexuală. Tinerele au povestit jurnaliștilor de la Snoop cum acesta le făcea avansuri și le punea să se dezbrace în fața lui. Totul s-ar fi întâmplat în timpul orelor de practică pe care studenții, însoțiți de dascăl, le urmau în diferite zone din țară. Profesorul a fost suspendat din funcție, iar polițiștii au deschis o anchetă pe numele său.
Reacția ANES la „cazul Bulai”
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES) și-a exprimat „profunda îngrijorare” și a condamnat conduita sociologului Alfred Bulai, conform unui comunicat de presă.
„Hărțuirea de orice natură este inacceptabilă și contravine principiilor de egalitate și respect pentru demnitatea umană. ANES își exprimă solidaritatea cu victimele care au găsit puterea de a-și împărtăși poveștile și experiențele trăite. Astfel de acte de curaj sunt esențiale pentru schimbarea percepției sociale asupra abuzurilor.
Încurajăm victimele și martorii unor astfel de cazuri să apeleze linia telefonică gratuită, 0800.500.333, dedicată victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane, serviciu asigurat 24/7. Aici vor primi informații cu privire la demersurile pe care victima le poate iniția pentru a ieși din situația de criză, consiliere primară de natură psihologică și juridică, dar și îndrumarea către instituțiile abilitate din proximitate. Menționăm că numărul apelurilor la helpline a crescut, în ultimii ani, de cinci ori. În anul 2023 s-au înregistrat 9.490 de apeluri (8 apeluri au fost în domeniul egalității de șanse și 9 apeluri în domeniul violenței sexuale, alt context decât violența domestică), iar în primele 7 luni din 2024, 5.667 de apeluri (9 apeluri au fost în domeniul egalității de șanse și 14 apeluri în domeniul violenței sexuale, alt context decât violența domestică).
Cazul prezentat public în ultimele zile scoate în evidență, încă o dată, prevalența violenței împotriva femeilor în toate mediile, inclusiv cel academic, și subliniază relațiile de putere inegale dintre femei și bărbați, care stau la baza acestor abuzuri. Este esențial să înțelegem dificultatea cu care victimele reușesc să se elibereze din ciclul abuzurilor și să creăm un mediu în care se simt încurajate și susținute să raporteze astfel de incidente, fără teamă de repercusiuni. Susținerea victimelor hărțuirii sexuale nu se oprește la încurajarea raportării, ci trebuie oferit sprijin continuu, pe tot parcursul procesului de raportare, dar și ulterior”, se arată în comunicatul de presă al ANES.