Rectorul SNSPA: Legionarii făceau propagandă politică în școli la fel cum face astăzi AUR

0
Publicat:

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, susține, în cadrul unui interviu pentru Digi24, că acțiunile AUR sunt aceleași cu cele ale legionarilor, care făceau propagandă politică în licee și la Universitatea București.

FOTO Facebook / Arhivă
FOTO Facebook / Arhivă

Este datoria unui profesor să-ți spună că lucrurile pe care le fac cei de la AUR au mai fost făcute în urmă cu 80 de ani de legionari? Eu sunt profesor. Eu nu pot să ignor sau să mint. Legionarii făceau propagandă politică în liceele din București și la Facultatea de Filosofie de la Universitatea București. Și atacau profesorii universitari din acea perioadă sau profesorii de liceu care îndrăzneau să aibă vreun comentariu la adresa instrumentelor politice pe care le foloseau legionarii atunci. Cel mai cunoscut caz este al lui Iorga, dar au fost și alții. Se duceau în sălile așa cum ieri cei de la AUR au intrat în sălile de clasă și încercau să spună că această școală nu e bună, veniți la noi, la AUR. Același mesaj era în perioada legionarilor, în 39-40. Punctul maxim a fost în toamna anului 1940”, a susținut rectorul SNSPA, Remus Pricopie, într-un interviu pentru Digi24.

„Eu nu îi etichetez că am eu o problemă cu ei. Eu îmi fac datoria de profesor să le spun studenților și opiniei publice că aceste lucruri se repetă, se întâmplă. Eu îmi fac datoria de profesor de comunicare să spun că, din păcate, Moscova și-a construit canale de comunicare publică peste tot, inclusiv în România”, a mai explicat Remus Pricopie.

Rectorul a mai explicat că activitatea profesorilor i-a mai deranjat pe cei care „fac parte din mașinăria propagandei rusești”, mai mulți colegi de-ai săi fiind în trecut atacați pentru a fi descurajați.

Scandal la deschiderea anului universitar

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, l-a acuzat pe liderul AUR, George Simion, de atacuri „legionaro-fasciste” la adresa universităților, după ce membrii formațiunii au împărțit pliante la deschiderea anului universitar. Studenților li se propunea să renunțe la studii și să se înscrie în partid. 

Contactat de „Adevărul”, George Simion a punctat: „Nu trebuie să renunțe, doar să nu le mai plătească taxe pentru teorie. Pot veni la practică la noi”. Ulterior, liderul formațiunii a confirmat public, într-un comunicat de presă, asumarea mesajelor transmise.

Pliantele transmise conțineau mesaje precum „spuneți NU politrucilor care folosesc mediul universitar în scopuri proprii”, dar și acuzații la adresa rectorului Pricopie și decanului Cristian Pîrvulescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite