Scandal la început de an universitar. Rectorul SNSPA, acuzații la adresa AUR: Au împărțit pliante în care îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, îl acuză pe George Simion, liderul partidului AUR, de atacuri „legionaro-fasciste” la adresa universităților, după ce unii simpatizanți ai formațiunii ar fi împărțit pliante în care le cereau studenților să renunțe la cursuri și să se înscrie în partid.

George Simion, președintele AUR FOTO Inquam Photos
George Simion, președintele AUR FOTO Inquam Photos

UPDATE Într-o precizare pentru „Adevărul”, George Simion a punctat: „Nu trebuie să renunțe, doar să nu le mai plătească taxe pentru teorie. Pot veni la practică la noi”. Liderul AUR a punctat apoi că formațiunea a reacționat pe Facebook.

---

Luni, 2 octombrie 2023, la deschiderea noului an universitar, susținători ai partidului AUR au distribuit pliante, în curtea și în sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în care promovează partidul, îi îndeamnă pe tineri să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în AUR”, anunță SNSPA, într-un comunicat de presă.

De altfel, rectorul SNSPA a venit cu un mesaj foarte dur, susținând că George Simion e un politician de „factură legionară” „NU este o noutate faptul că politicienii nedemocrați sunt deranjați de universități, de gândirea critică și cercetările serioase. Pe această logică, duminică, 1 octombrie 2023, într-o emisiune de televiziune, preşedintele AUR George Simion, politician de factură legionară, a amenințat că va veni la sediul SNSPA. Luni, 2 octombrie 2023, cu ocazia deschiderii noului an universitar, George Simion, președintele AUR, a ales să promoveze discursul urii la SNSPA și să redeschidă calea atacurilor legionaro-fasciste la adresa universităților. La ordinul său, a fost organizat un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic.  Susținătorii săi au distribuit pliante care îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în partidul AUR”, a precizat Remus Pricopie, potrivit comunicatului de presă.

Asemănări cu atitudinea unor lideri legionari

„Studenții și profesorii au decis să-i ignore. Universitatea este un spațiu al libertății de exprimare și de gândire, unde studenții sunt încurajați să exploreze idei noi, să își dezvolte capacitatea critică și să se angajeze în dialog deschis și constructiv pe orice temă. Această libertate intelectuală este fundamentul unui învățământ de calitate, care promovează înțelegerea profundă, toleranța și inovarea în societate. Singurele bariere de manifestare în spațiul academic sunt legea și bunul simț. De aceea, politicieni nedemocratici, precum George Simion, au avut întotdeauna o problemă cu universitățile. Exemplele de tristă amintire ale legionarilor nu sunt foarte îndepărtate. Ultimele „evenimente” de acest tip, respectiv manifestări violente față de vocile critice din spațiul universitar, s-au petrecut în toamna anului 1940, sub coordonarea lui Horia Sima și cu complicitatea ministrului legionar al educației, din acea perioadă”, mai arată rectorul SNSPA.

Într-o școală de guvernare, în care se studiază principiile și normele de organizare și funcționare ale unei societăți democratice, este esențial să se discute și despre virușii care pot afecta democrația. Astăzi, studenții SNSPA au asistat la o lecție practică, în care au avut posibilitatea să vadă cum arată și cum se manifestă un astfel de virus al democrației, respectiv cum acționează un politician de factură legionară. După o analiză a legalității demersului de azi al AUR, SNSPA va stabili ce instituții ale statului vor fi sesizate. Conform Legii învățământului superior, art. 13 (3) “Spațiul universitar este inviolabil”, iar Art. 25. — (1) “În instituțiile de învățământ superior sunt interzise activitățile care constau în prozelitism politic”. Nu putem să ignorăm creşterea manifestărilor politice de tip extremist, legionar, fascist, xenofob, antisemit, la care se adaugă o prezență tot mai accentuată a mesajelor publice de negare / ignorare a adevarului, inclusiv a evidențelor ştiințifice, cu scopul explicit de a conduce la dezbinare socială. În fața acestor provocări, este mai important ca oricând să avem atitudini ferme față de atacurile la adresa democrației şi a echilibrului social”, a mai arătat reprezentantul SNSPA.

„Dărâmarea României pro-europene și euroatlantice”

„Rolul SNSPA în formarea unor specialiști în științele guvernării este fundamental, iar el nu va fi perturbat de exprimările și acțiunile nedemocratice ale unor politicieni care lucrează zi de zi la dărâmarea României pro-europene și euroatlantice, nu la ‘salvarea’ ei.”, a conchis Pricopie.

„Adevărul” a solicitat un punct de vedere și de la liderul AUR, George Simion, dar până în prezent acesta nu a venit cu un răspuns.

În schimb, pe pagina de Facebook a formațiunii a fost publicat mesajul: „Spuneți NU politrucilor care folosesc mediul universitar în scopuri proprii”. În acest mesaj apare și un mesan anti-Pricopie și anti Cristian Pîrvulescu. 

Pricopie si Pirvulescu FOTO Facebook AUR jpg
PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite