Tinerii se sinucid pentru fleacuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambulanţa l-a transportat pe tânărul de 16 ani la Spitalul de Pediatrie din Piteşti
Ambulanţa l-a transportat pe tânărul de 16 ani la Spitalul de Pediatrie din Piteşti

Un adolescent de 16 ani din comuna Poiana Lacului a vrut să-şi pună capăt zilelor pentru că prietenii au râs de pozele lui de pe hi5. I-au spus că e prea slab. Specialiştii spun că, în adolescenţă, tinerii nu au o identitate clară, ci sunt în căutare de modele. În această perioadă ei au nevoie de sprijin emoţional din partea părinţilor.

Pot fi glumele răutăcioase ale prietenilor un motiv serios de a-ţi pune şteangul de gât? Pentru Laurenţiu Andrei, un adolescent de 16 ani din comuna Poiana Lacului din judeţul Argeş, a fost.

Mai citiţi şi:

Un copil a luat otravă ca să scape de sărăcie

Slatina: Drama elevei olimpice, ignorată de comunitate

Duminică-seară, supărat că băieţii cu care stătea de vorbă la poartă au râs de pozele pe care le-a postat pe pagina de internet hi5, adolescentul s-a dus în fânarul gospodăriei şi a încercat să-şi pună capăt zilelor.

Resuscitat timp de o jumătate de oră

Întâmplarea a făcut ca mama sa, care se afla în curte, să-l vadă pe băiat când acesta îşi dădea drumul în funia pe care o pregătise pentru a-şi lua viaţa.

Disperată, femeia şi-a luat copilul în braţe şi a strigat după ajutor. Alarmaţi de ţipetele femeii, vecinii au sunat la 112, iar un echipaj al serviciului de urgenţă a ajuns în câteva minute la faţa locului. 30 de minute s-au luptat medicul şi asistentul de la Salvare pentru ca inima lui Laurenţiu să bată din nou.

După ce pacientul a fost stabilizat a fost transportat la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. „Copilul este în comă de gradele II, III. Pronosticul este bun, pacientul va supravieţui. Urmează să vedem cu ce leziuni va rămâne din cauza faptului că a stat în hipoxie (scăderea nivelului oxigenului sub limite normale în ţesuturi)", a declarat duminică-seară dr Eduard Morlova, medic la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.

Mama l-a luat acasă

Poliţiştii fac cercetări în acest caz. „Minorul, care ieri (duminică n.r.) a împlinit vârsta de 16 ani, a încercat să se spânzure probabil din cauza unei depresii pe care a suferit-o în urma glumelor ce au fost făcute pe seama sa de către prietenii de joacă", a declarat subinspectorul Robert Radu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Argeş. 

Mama lui Laurenţiu Andrei

No title

Cu toate că medicii de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti i-au explicat mamei că Laurenţiu are nevoie de consult psihologic şi de tratament de specialitate, femeia a decis să-şi ia băiatul acasă.

„Sunt două aspecte ce trebuie luate în seamă. Starea sufletească, ce l-a împins la un asemenea gest, deoarece sigur cauzele sunt mai vechi, iar copilul trebuie investigat. Şi, în al doilea rând, sechelele care rămân din cauza lipsei de oxigen. Copilul ar trebui să fie văzut de un medic specialist", a precizat medicul Victoria Irimia, directorul Centrului de Sănătate Mintală Argeş.

13% din tineri s-au gândit la sinucidere

Potrivit unui studiu despre tineri, efectuat în anul 2008 de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, pe un eşantion de 2.662 de elevi bucureşteni arată că 13,5% din tineri au spus cuiva că vor să se sinucidă şi 5,6% au încercat să o facă.

Medicii care au contribuit la realizarea studiului arată că aproximativ 40% dintre copiii şi adolescenţii cu vârste între 9 şi 18 ani suferă din lipsă de comunicare, ceea ce duce la tentativă de suicid.

Sărăcia şi dragostea, motivele adolescenţilor

Lorena era elevă în clasa a X-a 

No title

Vineri, Lorena Hudea, de 16 ani, din Brad, judeţul Hunedoara, s-a spânzurat într-o pădure de la marginea oraşului. Motivul gestului său: pasiunea neîmpărtăşită pentru Alin, profesorul de matematică din liceul unde tânăra învăţa.

Prietenii şi colegii spun că fata făcuse chiar o obsesie pentru profesor şi că recent acesta o respinsese deoarece între ei o relaţie ar fi imposibilă. Poliţiştii şi Inspectoratul Şcolar au demarat o anchetă.

Petre Tinău, un alt adolescent de 16 ani din satul Glodenii Gândului, judeţul Iaşi, a încercat să-şi ia viaţa. Sâmbăta trecută tânărul a înghiţit otravă pentru şoareci convins fiind că este sortit să rămână „prost şi sărac".

Adolescentul are cinci fraţi, iar părinţii lui sunt pensionaţi pe caz de boală. Tânărul a fost salvat în cele din urmă de medicii Spitalului de Pediatrie „Sfânta Maria" din Iaşi. Petre va fi externat la sfârşitul săptămânii, dar va ajunge la Spitalul de Psihiatrie Socola, pentru că are la activ mai multe tentative de suicid. ; Cosmin Turcu

Opinia specialistului:Anturajul, supravegheat de părinţi

Florin Tudose
psihiatru

Specialiştii arată că sinuciderile în cazul tinerilor au loc mai ales în rândul adolescenţilor care nu au o relaţie bună cu părinţii lor. „În perioada adolescenţei, nu ai o imagine constantă despre tine, eşti în căutarea unei imagini sau a unei personalităţi. Nu ai o identitate clară", a spus profesorul Florin Tudose, medic psihiatru la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Medicul mai afirmă că tinerii au nevoie de sprijin emoţional din partea familiei. „Părinţii trebuie să ştie care este anturajul acestora, chiar şi pe hi5 sau pe orice altă reţea de socializare. De cele mai multe ori, cei care folosesc astfel de reţele nu mai au imaginea lor, ci imaginea de pe hi5. Aşa s-a întâmplat şi în cazul adolescentului de la Piteşti, el i-a pedepsit pe cei care au râs de el. Când te omori nu te omori pe tine, ci îi pedepseşti pe cei care te-au supărat", a mai spus Tudose. Specialistul recomandă părinţilor să vorbească mai mult cu copiii lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite