VIDEO Efectele defrişărilor: încercările disperate ale unui urangutan de a opri buldozerul care-i distruge pădurea
0În noul documentar BBC, prezentat de Sir David Attenborough, despre schimbările climatice, „Climate Change: The Facts“, sunt prezentate imagini înduioşătoare cu un urangutan care pare că vrea să se lupte cu un buldozer care ridică copacii tăiaţi din junglă, unde animalul avea casa.
Imaginile cu urangutanul filmat în Borneo, Indonezia, în timp ce se lupta cu un buldozer care-i defrişa pădurea, apar în noul documentar al lui David Attenborough,„Climate Change: The Facts“, trezind reacţii de revoltă şi emoţie printre internauţi. În filmare, urangutanul e surprins cum încearcă să-i alunge pe oamenii veniţi să-i distrugă habitatul, dar eforturile sale eşuează.
Multe specii de urangutani pe cale de dispariţie
Imaginile au fost surprinse în 2013, iar anul trecut au fost date publicităţii de o organizaţie care luptă pentru salvarea urangutanilor. Activiştii atrăgeau atunci atenţia că numărul acestor mamifere a scăzut dramatic în Indonezia din cauza defrişărilor. În proaspătul lansat documentar de către BBC, Attenborough subliniază că extinderea rapidă a plantaţiilor de palmieri a condus la despăduriri pe scară largă şi la scăderea populaţiilor de urangutani.
Potrivit unui studiu, din 2018, realizat de World Wide Fund (WWF), acum 100 de ani erau în total 230.000 de urangutani de Borneo (de pe insula cu acelaşi nume), însă, în prezent, mai sunt numai 104.700, ceea ce face specia una pe cale de dispariţie. În schimb, urangutanii de Sumatran, de pe insula Sumatra din Indonezia mai sunt numai 7.500, iar specia este critic pe cale de dispariţie. De asemenea, urangutanii de Tapanuli, de pe insula Sumatra, sunt cei mai ameninţaţi cu dispariţia, fiind numai 800 de exemplare în sălbăticie.
Palmierii iau locul pădurilor tropicale
În documentarul de o oră, jurnalistul şi activistul în vârstă de 92 de ani, alături de echipa sa de experţi, prezintă efectele nocive pe care le are asupra planetei schimbările climatice. Aceştia arată cum zonele întinse de păduri tropicale au fost arse pentru a fi înlocuite cu plantaţii de ulei de palmier – din cauza unei cereri tot mai mare a consumatorilor pentru acest produs (folosit în diverse consumabile, de la săpun la chipsuri). Iar atunci când pădurile vechi de secole sunt tăiate, eliberând CO2 în atmosferă, planeta se încălzeşte într-un ritm accelerat.
„La acest ritm de încălzire riscăm un viitor devastator“, spune Sir David Attenborough. „Ştiinţa ne arată că sunt necesare acţiuni urgente. Ce se întâmplă acum şi în următorii câţiva ani va afecta profund următorii mii de ani. Ne confruntăm cu un dezastru provocat de om la scară globală. S-ar putea suna înfricoşător, dar dovezile ştiinţifice ne arată că, dacă nu luăm măsuri drastice în următorul deceniu, ne-am putea confrunta cu daune ireversibile asupra lumii naturale şi prăbuşirea societăţii noastre“, a mai spus acesta în documentarul, care face parte din seria „Planeta noastră contează“ .