Oamenii de ştiinţă germani creează organe transparente cu ajutorul imprimantelor 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Celule stem sunt introduse în imprimantele 3D, acţionând ca un fel de cerneală care, odată injectată în poziţia corectă, ajută la funcţionarea organului.

Cercetătorii germani de la Universitatea Ludwig Maximilians din Munchen au creat organe umane transparente, folosind o nouă tehnologie. Aceasta poate reprezenta începutul reproducerii unor părţi ale corpului uman cu ajutorul imprimantelor 3D, care pot fi folosite ulterior în transplanturi, precum rinichii.

Oamenii de ştiinţă folosesc un solvent pentru a face organele transparente. Acestea sunt apoi scanate de laserele dintr-un microscop, permiţând cercetătorilor să reproducă întreaga structură, inclusiv vasele de sânge şi locaţia specifică a fiecărei celule.

Folosindu-se de schiţa astfel construită, oamenii de ştiinţă printează apoi organele, cu ajutorul unor celule stem, care acţionează drept cerneală pentru imprimantă, şi, odată injectate în poziţiile corecte, fac ca acestea să devină funcţionale.

Imprimanta 3D FOTO Shutterstock

Următorul pas este testarea pe animale, pentru a vedea dacă acestea pot supravieţui cu organele astfel create. Testele clinice ar putea începe în următorii 5-10 ani, conform lui Ali Erturk, liderul echipei de cercetători.

”Până acum, organelor printate 3D le lipseau detaliile structurilor celulare, deoarece erau bazate pe imagini rezultate din tomografia computerizată sau aparate IRM. Cred că suntem mult mai aproape de crearea unui organ uman real şi funcţional”, a declarat Erturk, citat de Reuters.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite