Oamenii de ştiinţă au creat un microchip care stochează lumina sub formă de sunet. Ce sunt calculatoarele optice

Oamenii de ştiinţă au creat un microchip care stochează lumina sub formă de sunet. Ce sunt calculatoarele optice

Atunci când vine vorba de avansări semnificative în domeniul ştiinţific, calculatoarele optice ţin capul de afiş, alături de reţelele neurale. Acestea au potenţialul de a schimba industria caluclatoarelor aşa cum o ştim.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă chipset-urile obişnuite folosesc electroni pentru transmiterea informaţiei, cele optice se bazează pe particule luminoase pentru a deplasa datele, şi anume fotonii. Singura problemă intervine la recepţionarea acestora. Microchip-urile nu erau suficient de rapide încât să ”prindă” o informaţie trimisă cu viteza luminii. Asta până de curând.

Doi cercetători de la Universitatea din Sydney au creat un microchip care poate stoca semnale optice transformându-le în unde sonore. Pratic, ia fotonii care sunt transmişi şi-i transformă în fononi. Faptul că sunetul este mult mai încet decât lumina constă într-un avantaj destul de mare, mai ales la partea finală a traseului datelor.

Un lucru şi mai important este faptul că un chipset bazat pe semnale optice se încălzeşte mult mai greu decât unul bazat pe electroni. Producţia la scară largă a noii tehnologii pare science-fiction în acest moment, însă în viitorul apropiat am putea vedea pe rafturile magazinelor calculatoare optice care să proceseze cu viteza luminii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările