O specie pe cale de dispariţie a fost clonată dintr-un animal mort de 30 de ani, în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dihor

Oamenii de ştiinţă au clonat prima specie americană pe cale de dispariţie, un dihor cu picioare negre, din genele unui animal care a murit acum mai bine de 30 de ani, potrivit AP.

Micul prădător simpatic, denumit Elizabeth Ann, s-a născut pe 10 decembrie şi a fost anunţat joi. Însă, spre deosebire de mama surogat, care este un dihor domestic, aceasta este sălbatică.

“Poţi ţine în mână un pui de dihor cu picioare negre care apoi va încerca să-ţi rupă degetul. Se ţine bine”, a declarat coordonatorul efortului de recuperare a speciei, din cadrul Serviciului de protecţie a Peştilor şi Faunei din SUA.

Elizabeth Ann s-a născut şi este crescută la un centru care se ocupă de specia de dihor cu picioare negre în cadrul Serviciului american, la Fort Collins, Colorado, arată digi24.ro. Este o copie genetică a unui dihor numit Willa care a murit în 1988 şi a cărui rămăşiţe au fost îngheţate când tehnologia care manipulează ADN-ul încă era nouă.

Clonarea ar putea readuce în peisaj specii dispărute precum porumbelul pasager. Momentan, tehnica este promiţătoare pentru a ajuta speciile pe cale de dispariţie, inclusiv un cal sălbatic mongol care a fost clonat şi care vara trecută s-a născut la un centru din Texas.

“Biotehnologia şi datele genomice chiar pot avea un impact pe teren în eforturile de conservare”, a spus Ben Novak, savant şef la Revive & Restore, o organizaţie nonprofit care se concentrează pe biotehnologie şi care a coordonat clonările dihorului şi a calului.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite