10 lucruri pe care nu le ştiai despre Luna Roşie, evenimentul care pentru unii înseamnă o nouă Apocalipsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu vei avea nevoie de ochelari speciali pentru a privi această eclipsă
Nu vei avea nevoie de ochelari speciali pentru a privi această eclipsă

Mâine, o eclipsă totală de Lună va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Asia şi unele regiuni ale Australiei. Noi vă aducem 10 lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre această eclipsă.

Este prima eclipsă de lună a anului 2015

Numărul minim de eclipse care apar în decursul unui an este patru. Prima eclipsă a acestui an, eclipsa totală de Soare, a avut loc pe 20 martie. Două săptămâni mai târziu, pe 4 aprilie, Pământul se va deplasa între Soare şi Lună, marcând prima eclipsă de lună a anului 2015. Aceasta va fi urmată de o eclipsă parţială de Soare, pe 13 septembrie, şi o a doua eclipsă totală de Lună, pe 28 septembrie.

Face parte dintr-o tetradă

Eclipsa de Lună de pe 4 aprilie este a treia dintr-o serie de patru eclipse totale de Lună, numit Tetradă. Primele două eclipse ale tetradului au avut loc pe 15 aprilie şi 8 octombrie, 2014, iar ultima va fi pe 28 septembrie, 2015. Eclipsele din Tetradă au loc la aproximativ 6 luni distanţă una de alta, iar între ele sunt 5 nopţi de Lună plină.

Tetradele pot fi rare în anumite secole, şi pot fi foarte dese în altele. Secolul XXI va avea 8 Tetrade lunare, acesta fiind maximul de Tetrade care pot avea loc într-un secol. Următorea tetradă va începe cu o eclipsă totală de Lună pe 25 aprilie, 2032.

Locuitorii Statelor Unite ale Americii vor vedea cel mai bine

Fiecare eclipsă din tetradă este vizibilă din majoritatea regiunilor Statelor Unite, mai ales din punctul de vedere al condiţiilor meteo. Locuitorii Coastei de Vest a Statelor Unite vor avea cea mai bună vedere spre Luna Roşie. Cu toate acestea, locuitorii anumitor regiuni ar putea rata acest spectacol, deoarece, aici, eclipsa se va desfăşura după apusul Lunii

Eclipsă la răsăritul sau la apusul Soarelui

Pentru cei din America de Nord, eclipsa va avea loc chiar înainte de răsăritul Soarelui, iar pentru cei din Australia şi Noua Zeelandă, eclipsa se va desfăşura după apus.

Se numeşte Luna de Sânge sau Luna Roşie

În ultimii ani, termenul de Lună de Sânge a fost folosit din ce în ce mai mult pentru evenimentele de eclipsă totală de Lună. Anumite surse spun că acest termen, referitor la Tetradul anilor 2014 şi 2015, ar putea veni de la pastorii creştini, Mark Blitz şi John Hagee, care susţin că eclipsele îndeplinesc o profeţie biblică, ce anunţă venirea unei perioade dificile.

Pe de altă parte, Luna de Sânge nu este un termen ştiinţific folosit de astronomi. Este posibil ca termenul să fie inspirat din culoarea roşiatică a Lunii din timpul eclipsei.

În ciuda zvonurilor, nu va avea loc Apocalipsa

Eclipsele din aprilie 2014 şi aprilie 2015 coincid cu Paştele evreiesc, în timp ce eclipsele din octombrie 2014 şi octombrie 2015 se desfăşoară în timpul Sărbătorii Corturilor. Anumite persoane au considerat că acest lucru nu este o coincidenţă, ci un semn care anunţă Sfârşitul Lumii.

Alţii au exclus posibilitatea oricărei semnificaţii apocaliptice a Tetradului. Informaţiile despre eclipsele din trecut arată că cel puţin opt Tetrade lunare s-au desfăşurat concomitent cu anumite sărbători evreieşti, încă din Secolul I.

Mai mult decât atât, Calendarul evreiesc este lunar, iar Paştele evreiesc are loc întodeauna în preajma unei nopţi de Lună plină. Aşadar, pentru că o eclipsă poate avea loc numai într-o noapte cu Lună plină, este foarte posibil ca aceasta să aibă loc aproape de Paştele evreiesc.

Astfel, oamenii de ştiinţă şi astronomii nu au niciun motiv să creadă că actualul Tetrad lunar prevesteşte Apocalipsa

Va fi cea mai scurtă eclipsă totală

Eclipsa totală de Lună de poimâine va avea o acoperire totală de numai 4 minute şi 43 de secunde, fiind cel mai scurt timp de acoperire a Lunii într-o eclipsă, din secolul al XXI-lea.

Întreaga eclipsă, de la început până la sfârşit, va dura 5 ore şi 57 de minute. Datorita timpului scurt de acoperire totală a Lunii, anumite surse o numesc eclipsă parţială de Lună.

Cea mai lungă perioadă de acoperire totală într-o eclipsă de Lună, a secolului, va avea loc pe 27 iulie, 2018. Acoperirea totală va dura o oră şi 42 de minute.

Face parte din ciclul lunar Saros numărul 132

La fel ca şi eclipsele Solare, eclipsele de Lună tind să aibă loc în cicluri de 18 ani, numite cicluri Saros. Eclipsele Lunare separate de un ciclu Salos au caracteristici similare, precum perioada anului în care se desfăşoară şi distanţa de la Lună la Pământ.

Eclipsa de azi face parte din ciclul Saros 132. Acesta include 71 de eclipse de Lună şi a început printr-o eclipsă prin penumbră, pe 12 mai, 1492 şi se va încheia abia în anul 2754.

Nu vei avea nevoie de echipament protector pentru a vedea eclipsa

Eclipsele de Lună sunt unele dintre cele mai spectaculoase şi uşor de privit evenimente astronomice. Spre deosebire de eclipsele Solare, pentru care e nevoie de ochelari speciali pentru a le privi, o eclipsă de Lună poate fi privită cu ochiul liber.

O eclipsă de Soare a avut loc acum numai două săptămâni

Eclipsele de Lună şi de Soare  vin în perechi. O eclipsă de Lună are, întodeauna, loc cu două săptămâni înainte sau după o eclipsă de Soare. Eclipsa de azi a fost precedată de o eclipsă totală de Soare, care a fost vizibilă în Europa.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite