Ce spune operatorul Orange România despre legea reţelelor 5G

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Proiectul Guvernului privind ”Legea 5G” a fost adoptat în mai 2021 de Camera Deputaţilor, doar un singur deputat votând împotriva, iar 23 alegând să se abţină. Actul normativ a trecut în forma transmisă de Guvern, fără a fi modificat niciun amendament.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind reţelele 5G în luna următoare, iunie.

Potrivit legii (legea 163 din 11 iunie 2021), furnizorii de comunicaţii vor putea utiliza în reţelele 5G numai tehnologii, echipamente şi programe software de la producători autorizaţi în prealabil prin decizie a premierului, pe baza avizului CSAT. De asemenea, documentul prevede că România va ţine cont de obligaţiile faţă de UE şi SUA.

Despre legea 5G şi despre licitaţiile de spectru 5G care urmează am adresat Orange, cel mai mare operator de telefonie mobilă din România, câteva întrebări. Ne-a răspuns Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships And Wholesale Director Orange România.

În Franţa, de unde este compania mamă a Orange România, există o astfel de lege? Care priveşte autorizarea producătorilor de tehnologii 5G pe alte criterii decât tehnice?

”Legea 5G”, aşa cum a fost ea prescurtată de presă şi a intrat în limbajul colocvial, se referă la cerinţele de securitate ce trebuie respectate de către furnizorii de echipamente destinate reţelelor 5G. Este adevărat că această lege recent promulgată, privind condiţiile implementării reţelelor 5G, nu este singulară la nivel european. Din informaţiile noastre, există şi în Franţa o lege referitoare la securitatea 5G, cu prevederi care acoperă acest subiect, dar care nu coincid în totalitate cu cele din România.

Credeţi că adoptarea acestei legi va grăbi organizarea licitaţiei de spectru radio 5G în România?

Reţelele 5G se află în România de câţiva ani, deja, iar licitaţia preconizată va fi pentru un anumit spectru de frecvenţe ce se pot utiliza cu ajutorul mai multor tehnologii, printre care se află şi 5G. Deoarece ”Legea 5G” a fost deja adoptată şi este în vigoare, licitaţia de spectru 5G nu mai este condiţionată de aceasta. ANCOM va organiza licitaţia respectivă după ce actele necesare vor fi emise în prealabil de către autorităţi, iar modul în care se vor derula lucrurile în cazul fiecărui proces legislativ în parte va influenţa cu siguranţă data acestei licitaţii.

Dacă România va transpune în legislaţia naţională Codul european al Comunicaţiilor, credeţi că se vor simplifica procedurile pentru licitaţia de spectru radio 5G?

Odată cu transpunerea în legislaţia locală a Codului, respectiv cu adoptarea sa în Parlament, se vor crea condiţiile ca licitaţia de spectru 5G să poată fi organizată.

Ţinând cont de Articolul 10 din lege, la cât timp se schimbă de obicei “tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate” 3G şi 4G?

Articolul la care faceţi referire menţionează înlocuirea într-o anumită perioadă de timp a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software ce privesc reţeaua 5G, ai căror producători nu obţin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi.

Legea nu face referire explicita la tehnologiile 3G şi 4G; ca atare înlocuirea reţelelor bazate pe aceste tehnologii depinde de mai mulţi factori, specifici fiecărui operator în parte, dintre care cel mai important este politica de investiţii.

Dacă ar trebui să înlocuiţi toate echipamentele de reţea produse de Huawei, în următorii 5-7 ani, la ce sumă s-ar ridica investiţia?

Aşa cum menţionam anterior, trebuie să reţinem faptul că legea nu prevede înlocuirea tuturor echipamentelor, ci doar a celor ce privesc reţeaua 5G.

Textul legii trebuie completat cu un ghid de aplicare a acesteia, care să descrie detaliat obligaţiile noastre. Vom face o evaluare a impactului financiar de îndată ce acest ghid va apărea.

Dorin Odiatiu Public Affairs Partnerships And Wholesale Director Orange România

Dorin Odiaţiu, Public Affairs, Partnerships And Wholesale Director Orange România

Ancom a anunţat că în toamna acestui an va organiza o licitaţie mai mică de spectru radio, prin care să pună în vânzare licenţe pe termen redus, de  câţiva ani, a unor porţiuni de spectru radio din benzile de 800 MHz, 2.600 MHz şi 3.400 - 3.600 MHz. V-aţi înscris? 

Avem o preocupare constantă pentru a valorifica orice element care contribuie la dezvoltarea reţelei noastre de comunicaţii.

În acest sens, aşteptăm finalizarea tuturor condiţiilor ANCOM referitoare la anunţata licitaţie pentru acordarea unor licenţe pe termen redus a unor anumite porţiuni de spectru radio, după care vom lua o decizie.

În cât timp, până în ce an, aproximaţi că vom avea acoperire 5G în toate oraşele mari din România?

Ne mândrim cu faptul că România a fost prima ţară din Grupul Orange în care s-au lansat serviciile 5G. De la debutul ei din 2019, reţeaua Orange 5G a fost extinsă în 2020 şi 2021, iar astăzi este prezentă în mai multe oraşe din România, capitala fiind acoperită în totalitate. 

Însă nu putem avea o viziune exactă asupra momentului în care vom beneficia de acoperire 5G în toate oraşele mari din România. Acest lucru depinde de mulţi factori: evoluţia pieţei telecom, a cererii din partea clienţilor, dar şi a climatului investiţional. Noi vom continua să facem eforturi în sensul extinderii acoperirii, desigur, iar de fiecare dată când vom avea veşti pozitive în acest sens, ne vom informa prompt clienţii, la fel cum am procedat şi până acum.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite