Articol publicitar

Proiectul legii 5G, discutat în Parlament fără respectarea cerinţelor europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

România trebuie să informeze Comisia Europeană cu privire la proiectul de lege privind tehnologia 5G, în conformitate cu Directiva (EU) 2015/1535, prin care statele membre trebuie să anunţe Comisia cu privire la orice proiect de lege ce conţine reglementări tehnice.

Conform Directivei 2015/1535, toate statele membre trebuie să fie informate cu privire la reglementările tehnice preconizate de către orice alt stat membru. Această directivă a fost creată pentru promovarea bunei funcţionări a pieţei interne unde trebuie asigurată transparenţa cu privire la iniţiativele naţionale având ca scop stabilirea reglementărilor tehnice. În acest sens, autorităţile europene susţin că este esenţial pentru Comisie să deţină informaţiile necesare înaintea adoptării reglementărilor tehnice.

Astfel că, începând cu data notificării proiectului, există o perioadă de suspendare de trei luni – în cursul căreia statul membru care a făcut notificarea nu poate adopta regulamentul tehnic în cauză – permiţând Comisiei şi celorlalte state membre să examineze textul notificat şi să răspundă în mod adecvat.

Definiţia oferită de Directivă termenului de reglementare tehnică include următoarele caracteristici: o specificaţie tehnică sau o altă cerinţă sau normă cu privire la servicii, inclusiv dispoziţiile administrative relevante, a cărei respectare este obligatorie, de jure sau de facto, în cazul comercializării, prestării unui serviciu, stabilirii unui operator de servicii sau utilizării într-un stat membru sau într-o parte semnificativă a acestuia, precum şi actele cu putere de lege sau actele administrative ale statelor membre, cu excepţia celor prevăzute la articolul 7, care interzic fabricarea, importul, comercializarea sau utilizarea unui produs sau care interzic prestarea sau utilizarea unui serviciu sau stabilirea în calitate de prestator de servicii.

Proiectul de reglementare tehnică presupune textul unei specificaţii tehnice sau al unei alte cerinţe sau norme cu privire la servicii, inclusiv dispoziţiile administrative, formulat în scopul adoptării sale ca reglementare tehnică, textul fiind într-un stadiu de elaborare în care pot fi făcute încă modificări substanţiale.

Conform Directivei, statele membre comunică de îndată Comisiei orice proiect de reglementare tehnică, cu excepţia situaţiei în care doar se transpune integral textul unui standard internaţional sau european, caz în care este suficientă informaţia referitoare la standardul în cauză.

Până la acest moment, nu există însă nici o informaţie că aceste cerinţe ar fi fost respectate de autorităţile române în procesul de promovare a proiectului legii 5G. În cazul în care legea va fi adoptată fără urmarea cerinţelor Directivei (EU) 2015/1535, există riscul demarării de către Comisia Europeană a procedurii de neîndeplinire a obligaţiilor europene în temeiul articolului 258 (ex-articolul 226 TCE) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene. Procedura privind încălcarea dreptului comunitar începe cu o scrisoare prin care Comisia permite statului membru să îşi prezinte punctele de vedere cu privire la încălcarea observată. Dacă nu se primeşte niciun răspuns la scrisoare sau dacă observaţiile prezentate de statul membru ca răspuns la notificarea respectivă nu pot fi considerate satisfăcătoare, Comisia va trece la următoarea etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, care este avizul motivat; dacă este necesar, Comisia va sesiza Curtea de Justiţie.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite