Inventatorul Internetului spune că giganţii tech ar trebui fărâmiţaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tim Berners-Lee spune că s-a pierdut sentimentul de împuternicire individuală FOTO Arhivă
Tim Berners-Lee spune că s-a pierdut sentimentul de împuternicire individuală FOTO Arhivă

Giganţi tech precum Facebook sau Google au devenit atât de dominanţi încât ar putea fi nevoie să fie fărâmiţaţi, cu excepţia situaţiei în care ar apărea alţi competitori ori dacă supremaţia lor s-ar reduce, a declarat Tim Berners-Lee.

Berners-Lee, specialistul care a inventat Internetul în 1989, a spus că este dezamăgit de situaţia curentă al lumii virtuale, referindu-se în special la scandalurile privind abuzul datelor cu caracter personal şi folosirea reţelelor sociale pentru a răspândi ură.

Începând cu anii '90, revoluţia digitală a generat o serie de companii tech americane care combinat, au acum o putere financiară şi culturală mai mare decât majoritatea statelor suverane, relatează The Guardian.

Berners-Lee a declarat pentru Reuters că „ceea ce se întâmplă este că ajungi cu o companie care să domine un domeniul, astfel încât nu apare nicio altă alternativă pentru a sparge lucrurile. Există pericolul unui monopol”.Acesta a cerut prudenţă, explicând că viteza de inovare în tehnologie şi în schimbarea trendurilor ar putea în cele din urmă să lase în urmă multe dintre cele mai mari firme. 

Apple, Microsoft, Amazon, Google şi Facebook au un capital combinat de piaţă de 3.7 miliarde de dolari, care este egal cu PIB-ul Germaniei de anul trecut.

În prezent profesor la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) şi la Universitatea din Oxford, Barners-Lee şi-a exprimat dezamăgirea faţă de modul în care firma de consultanţă Cambridge Analytica a obţinut datele personale ale 87 milioane de utilizatori Facebook de la un singur cercetător.

Acesta a spus că scandalul a fost un punct de reper pentru multă lume. „Sunt dezamăgit de starea actuală a web-ului. Am pierdut sentimentul de împuternicire individuală şi, într-o anumită măsură, cred că şi optimismul s-a stricat”, a adăugat „părintele Internetului”.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a cerut scuze după scandalul Cambridge Analytica şi s-a angajat să depună mai multe eforturi pentru a proteja datele utilizatorilor. Totuşi, Berners-Lee menţionează că reţelele sociale sunt folosite în continuare ca un mijloc de a propaga ură. 

„Dacă puneţi o picătură de dragoste în Twitter, aceasta va părea că risipeşte. Dar dacă puneţi o picătură de ură, simţi cum se propagă mult mai puternic. Aşa ajungi să te întrebi: «Ei bine, asta e din cauza modului ]n care Twitter a fost conceput?»".

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite