Tot ce trebuie să ştiţi despre fraude bancare şi despre folosirea cardului la Campionatul Mondial din Brazilia

Tot ce trebuie să ştiţi despre fraude bancare şi despre folosirea cardului la Campionatul Mondial din Brazilia

Atenţie mare la bancomatele din Brazilia

Vă pregătiţi să vă duceţi în Brazilia pentru Campionatul Mondial de Fotbal? Ei bine, experţii Kaspersky avertizează asupra pericolelor la care vă expuneţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui Fabio Assolini, expert Kaspersky Lab, folosirea cardului bancar este des întâlnită în Brazilia. Potrivit Băncii Centrale, 70% din plăţi sunt făcute cu cardul în ţara din America de Sud. Cardurile cu cip şi pin sunt acceptate de aproape orice afacere, chiar şi de către taximetrişti.

Primul lucru pe care trebuie să-l ştiţi e să nu vă daţi cardul chelnerului la restaurant. În România practică e rar întâlnită şi de obicei aceştia vin cu POS-ul la masă, dar în Europa oamenii îşi dau cardul pentru plată. În Brazilia, chemaţi chelnerul cu POS-ul la masă, pentru că altfel puteţi să vă treziţi cu un card clonat sau cu un card diferit. Verificaţi dacă vi s-a adus cardul şi nu-l scăpaţi din ochi.

Al doilea lucru pe care trebuie să-l ştiţi este faptul că Brazilia a fost centrul unui atac numit Chupacabra malware, care afecta POS-urile. Acestea erau infectate cu troieni şi trimiteau datele către infractori.

Majoritatea dispozitivelor trebuiau actualizare cu un firmware nou, dar nu toate afacerile din Brazilia au făcut acest lucru. Nu puteţi să vă apăraţi direct de această problemă, dar fiţi mereu pe fază privind balanţa contului vostru. De asemenea, e preferabil să aveţi roaming-ul pornit pe telefon şi activată opţiunea de a primi SMS-uri la fiecare retragere.

Bancomatele false, o problemă

În Brazilia sunt printre cele mai multe ATM-uri din lume. 160.000 de asemenea dispozitive sunt instalate în toată ţara. Hoţii simpli stau pe lângă bancomate, vă urmăresc atunci când tastaţi PIN-ul şi apoi vă fură cardul. Aceştia sunt greu de identificat, deoarece le place să pozeze în turişti.

Multe bancomate sunt false, tot sistemul fiind înlocuit de infractori periculoşi. Aceste bancomate vă fură direct datele de autentificare. Trebuie să fiţi atenţi la cum arată bancomatul, dacă este ceva ciudat şi dacă nu vi se pare că arată normal. De preferat, să întrebaţi în bancă dacă sunt probleme cu bancomatul. Unele vor avea şi autentificare biometrică, dar nu poate fi folosită de străini.

Kaspersky menţioneză că în Brazilia nu trebuie să cereţi ajutorul atunci când nu vă descurcaţi cu bancomatul. De asemenea, fiţi atenţi la persoanele din jurul vostru. Dacă rămâneţi cu cardul blocat în bancomat, apăraţi butoanele Cancela sau Anula şi contactaţi rapid banca. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările