Cum se văd firmele româneşti în Silicon Valley? Antonio Eram: "Expunerea antreprenorilor este practic zero"

Antonio Eram, CEO Netopia - despre plăţi cu telefonul mobil şi avântul online-ului 

Antonio Eram, CEO şi fondator Netopia mobilPay a vorbit la Adevărul Live despre plăţile mobile, dar a abordat şi subiectul startup-urilor din România, văzute chiar din Silicon Valley.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe un fond de optimism crescut privind startup-urile din România, Eram consideră că în Silicon Valley suntem aproape inexistenţi şi ieşim de obicei în evidenţă doar prin capacităţile tehnice.

„Se vede foarte bine, suntem percepuţi tehnologic avansaţi, dar nu diferit de restul lumii. Expunerea antreprenorilor români în Silicon Valley este practic zero. Practic zero. Există comunităţi mult mai mari chiar şi a unor state mult mai mici, care fac eforturi de promovare. La noi efortul este individual, cinci-şase oameni care sunt entuziaşti care pun mult suflet şi sunt în Silicon Valley", a declarat Antonio Eram. 

Antonio Eram a spus că „filosofia e: am făcut o aplicaţie şi gata. Dar conceptul de business din spate sau felul în care acea aplicaţie sau platformă va monetiza, va face bani, va creşte şi aşa mai departe este dat la o parte. Toată lumea vrea să facă o aplicaţie de mobil şi restul se face mai încolo. Există o superficialitate în a trata business-ul în esenţă şi asta nu face decât foarte rău.

Faţă de o realizare tehnică, Eram menţionează că a văzut companii care nu aveau niciun plan tehnic realizat, ci doar o idee şi un plan de business foarte bun. „Am văzut companii care au primit finanţări şi care nu aveau nici măcar o linie de cod scrisă, dar aveau un business plan şi un business case extrem de bine făcut. Dovedeau prin simulări că nu e nevoie să dezvolţi un produs ca să arăţi că poate avea succes până la un anumit nivel“, a spus Eram.

„99% din oamenii care cer bani habar n-au de ce-i cer. 99% din cei care fac o prezentare se concentrează pe cât de bun şi frumos e produsul lor, faţă de motivele pentru care l-au construit. În general, execuţia este bună, dar felul în care este pus în piaţă şi este marketat este prost“, a încheiat antreprenorul român.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările