VIDEO Proiect de realitate virtuală pentru toţi, făcut de un român. Viiwok Deva HMD vrea să înlocuiască TV-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un român vrea să ofere o alternativă la realitatea virtuală clasică printr-un accesoriu pentru tablete care să aducă 3D-ul în faţa ochilor. Viiwok Deva este o cască ce se montează la tablete şi Dragoş Ioan Coste caută acum finanţare pe Indiegogo.

Dragoş Ioan Coste are 31 de ani şi este inginer de sisteme. S-a stabilit în Spania în 2008, unde a lucrat până anul trecut la companii precum Accenture şi HP. În momentul de faţă, toate resursele lui sunt alocate proiectului Viiwok Deva HMD, în care a investit aproximativ 2.000 de euro. “Face parte dintr-un ansamblu lărgit, care va permite imersiunea totală în lumea virtuală. M-am apucat de el pur şi simplu pentru că am putut, mi-a venit ideea observând că există o lacună, o legătură în mecanismul social al consumului de new media, jocuri şi realitate virtuală”, a declarat Coste pentru adevarul.ro.

Viiwok Deva este un adaptor universal pentru tablete de 7 inci. Mai exact, e un vizor 3D, un display montat pe cap, cu capacităţi stereoscopice. De asemenea, poate fi folosit ca un monitor separat pentru computer, în momentul când jucăm ceva la computer. Punem casca pe ochi şi vedem în 3D ceea ce e pe ecran. Cum a reuşit acest lucru? Imaginile văzute de ochiul drept şi de cel stâng sunt unite pe display 3D, cu ajutorul vizorului.

Potrivit creatorului său, Viiwok Deva e ca şi cum am sta la un metru de un televior de 80 de inci.

De la idee la realizare

L-am întrebat pe Dragoş Ioan Coste care au fost paşii de la idee până la produs. “Lumea e obişnuită să tasteze pe ecranele tactile, să cumpere diverse huse şi suporturi pentru a se uita la un film sau pentru a naviga. E o prostie! Putem face asta mult mai uşor. Aşa a apărut conceptul”, a spus Coste.

După ce a realizat un model 3D computerizat, a folosit o imprimanta 3D pentru miniaturi din plastic. Apoi, totul a fost trecut în realitate. Pentru a folosi casual această creaţie, trebuie doar să instalăm o aplicaţie simplă de vizualizat filme, ca pe orice tabletă.

Coste crede că a produs o schimbar ede paradigmă. “În loc să cheltuim sute de mii de euro pe produse cu diagonală mare, sisteme surround, mobilier de birou, planuri şi logistică, în câteva secunde realizezi că nu ai nevoie de ele. Calitatea vizuală e mult peste ce oferă un televizor în momentul de faţă. Fluxul video este convertit din clasic în SBS (Side by Side), necesar pentru ca utilizatorul să vadă imagini coerente”, consideră creatorul Viiwok.

După realizare la vânzare

Cât va costa produsul, dacă el va deveni realitate? Pe Indiegogo, campania a fost pornită ieri şi are nevoie de 10.000 de euro în 37 de zile pentru a ajunge la final. Coste spune că Viiwok va costa 70 de euro, cu primele livrări estimate în aprilie 2014. Preţul după lansarea oficială va ajunge probabil la 80 de euro.

Produsul este unul riscant, deoarece realitatea virtuală nu are încă succes de masă, dar Coste este optimist de calitatea produsului său. De asemenea, el vede şi noi modalităţi prin care poate fi folosită, asemănătoare cu cele ale realităţii virtuale deja existente.

“O altă componentă a acestui ansamblu va fi un mecanism care permite utilizatorului să meargă, alerge, sară, aplece fără să se deplaseze în mod absolut. Un fel de bandă de alergat , dar omnidirecţională. În tandem cu adaptorul 3D actual, va constitui o soluţie completă şi integrată pentru realitate virtuală”.

image

Campania de pe Indiegogo poate fi accesată aici. 

De ce se cheamă Viiwok Deva ?

Numele companiei vine de la Vii (virtual) şi Wok (ustensilă tradiţională chinezească de forma unei tigăi). Deva este oraşul natal al lui Coste şi consideră că e o un nume potrivit pentru un produs 100% românesc. 

De ce l-am folosi?

E o întrebare dificilă pentru orice startup. Produsul trebuie să fie atât de bun, încât să fie irezistibil. Iar Coste este optimist, aşa că-l voi lăsa pe el să explice cum vede viitorul şi avantajul lui Viiwok, fără a-i interpreta cuvintele.

Intrebaţi-vă prietenele dacă nu le-ar plăcea să stea tolănite în dormitor, în timp ce se uită la Anatomia lui Grey în 3D pe o plasmă cu diagonala de 2 metri, în timp ce voi vă uitaţi la fotbal. Sau dacă în timpul navetei către lucru nu v-ar plăcea să citiţi presa sau să vă uitati la ştiri fără să aveţi mâinile ocupate, să reglaţi poziţia tabletei, să căutaţi un loc liber, etc. Sunt doar unele dintre situaţiile posibile şi probabile de viaţă în care v-aţi putea regăsi. Nu mai vorbesc de gamerii înrăiţi sau de profesioniştii din diverse domenii.”

Haideţi să-l ajutăm pe Dragoş Ioan Coste cu feedback - ce părere aveţi de Viiwok Deva? Aţi folosi-o? Şi dacă da, cum vedeţi aplicaţiile posibile în viaţa reală?

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite