Cea mai nouă achiziţie Intel are filială la Timişoara şi a creat un procesor prin care telefonul „înţelege“ lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intel RealSense va fi platforma pentru cartografiat lumea.
Intel RealSense va fi platforma pentru cartografiat lumea.

Intel, cel mai mare producător de procesoare, a cumpărat Movidius, care a reuşit să creeze cipul viitorului pentru telefoane, roboţi, drone şi maşini. Compania aceasta are filială la Timişoara şi 90 de angajaţi.

Intel a anunţat achiziţia companiei Movidius, cu filiale în Irlanda, Sillicon Valley şi Timişoara. Americanii aveau nevoie de o expertiza acestei companii pentru dezvoltarea platformei RealSense prin care vrea să „înveţe“ computerele să cartografieze uşor şi eficient lumea din jur. Până acum, cipul Myriad e cea mai cunoscută componentă dezvoltată de Movidius şi acesta a ajuns deja într-un telefon disponibil pe piaţă.

Achiziţia este cu atât mai importantă pentru România, cu cât un român este printre cofondatori. Valentin Mureşan a lucrat cu Sean Mitchell şi David Moloney pentru a crea un cip cu consum redus pentru a fi folosit în diverse gadgeturi mici, de la drone la telefoane, şi care poate fi capabil să cartografieze tridimensional ceea ce vede o cameră video. Proiectul iniţial a fost schiţat de cei trei pe spatele unui meniu şi compania a fost fondată în 2005. În acelaşi an a fost deschisă filială de la Timişoara. Avea trei angajaţi la început, iar anul 2015 l-a terminat cu 90 de oameni în echipă şi cu o cifră de afaceri de 11 milioane de euro.

Tehnologia dezvoltată în Timişoara este folosită, în special, în construcţia de drone care detectează obstacole şi le evită în timp ce urmăresc obiectul sau persoana de interes. Au mai furnizat cipuri pentru căşti de realitate virtuală, care pot recunoaşte gestica şi mimica, dar şi camere de supraveghere programate să recunoască oameni, pietoni, situaţii de criză. Movidius a devenit din ce în ce mai populară odată cu parteneriatul încheiat cu Google şi anunţat în 2014, când cipul Myriad a ajuns în telefoanele Tango. Doi ani mai târziu, prototipul Tango a ajuns pe piaţă drept modelul Phab 2 Pro fabricat de Lenovo.

lenovo phab2pro

Intel, prin RealSense şi achiziţia Movidius, vrea să creeze tot felul de gadgeturi mai mari sau mai mici capabile să se orienteze singure în spaţiu. De la maşini autonome care recunosc pietoni, utilaje industriale sau drone de recunoaştere până la roboţi de uz casnic, căşti de realitate virtuală sau telefoane. Totuşi, suma pe care o va plăti pentru achiziţie nu a fost comunicată.

Până acum, Movidius a fost susţinută prin finanţări, cea mai mare fiind în aprilie 2015: 40 de milioane de dolari. Piaţa este, de asemenea, una cu un potenţial foarte mare, dar contează foarte mult şi adopţia în rândul utilizatorilor. Movidius are parteneriat cu Google pentru a folosi reţeaua neurală capabilă să înveţe prin inteligenţă artificială, cu DJI pentru drone sau Lenovo pentru telefoane.

Valentin Mureşan, directorul Movidius România, susţinea într-un interviu pentru „Adevărul“ din 2014 că asistăm la perioada de revoluţionare a telefonului. „Totul va deveni şi mai inteligent, în sensul că şi camera care este pe telefon va fi mai inteligentă şi va fi în stare să descompună imaginea în obiecte. De asemenea, vor fi create aplicaţii de realitate augmentată direct de pe telefon. Practic, realitatea este augmentată cu informaţie în timp real despre diferite obiecte, diferite persoane din scena respectivă“, explica acesta. În 2017, ceea ce numim „smartphone modern“ împlineşte 10 ani. Ar putea fi aniversarea care îl reinventează. 

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite