VIDEO Tribut adus eroilor, printre ruine. În Castrul Roman s-a auzit muzică folclorică, pe ritmuri electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prelucrări după cântece patriotice, după melodii folclorice cunoscute sau după muzica de factură cultă, de inspiraţie folclorică au răsunat în Amfiteatrul de la Porolissum.

Turneul "Dacika - Tribut Eroilor" a debutat sâmbătă, 8 septembrie, la Castrul Roman de la Porolissum, printr-un concert multimedia vocal – simfonic original susţinut de Mihai Toma, alături de orchestra şi soliştii vocali ai Teatrului de Operetă şi Musical “Ion Dacian”.

Melodii precum “Aşa-i românul”, “Cântă cucu-n Bucovina”, "Barbu lăutaru`", “Unde e Târgoviştea”, “Balada” lui Ciprian Porumbescu sau “Rapsodia I” de George Enescu, reinterpretate într-un stil modern, au răsunat printre ruinele Castrului, în prezenţa a câteva sute se spectatori.

DACIKA la porolissum

"Gândindu-mă la muzica pe care o veţi asculta, îmi vin în minte cuvintele lui Nicolae Iorga, că o naţiune fără trecut nu are viitor. Prin muzica noastră încercăm să răstălmăcim aceste cuvinte, în felul următor: dacă nu ne orientăm spre viitor, trecutul e în zadar. Dacă muzica pe care o facem, dacă actele pe care le împlinim nu conţin o tradiţie, o bază întoarsă către viitor, atunci ele au fost în zadar. Pentru voi, pentru generaţiile care vin, această muzică vine să vă aducă în atenţie tradiţiile, să vă aducă trecutul, dar aşa cum ştiţi să-l înţelegeţi mai bine. Muzică folclorică, transformată în muzică modernă, într-o muzică pe care să o primiţi, aşa cum ştiţi să primiţi tot ce înseamnă modern şi vă place", le-a transmis spectatorilor, înainte de începerea concertului, pianistul Ştefan Doniga.

Proiectul “Dacika - Tribut Eroilor" este un concept muzical original, menit a simboliza printr-un produs artistic de cel mai înalt nivel profesional şi de o deplină decenţă cele două evenimente de maximă importanţă din istoria modernă a României: Primul Război Mondial şi Marea Unire.

DACIKA la porolissum

Manifestarea ce a marcat Zilele Europene ale Patrimoniului a fost organizată de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, în parteneriat cu Teatrul Naţional de Operetă ”Ion Dacian” din Bucureşti, şi finanţată de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Turneul va continua în 11 septembrie la Petroşani (Teatrul " Ion D. Sarbu"), în 12 Septembrie, la Lupeni (Palatul Cultural), în 13 Septembrie, la Piteşti (Grădina de Vară), iar în 15 Septembrie, la Mausoleul de la Mărăşeşti.

Mai puteţi citi:

Tânărul care vrea să aducă folclorul mai aproape de noua generaţie. „Aşa-i românul“ şi „Lie Ciocârlie“, cu sunete electronice şi ritmuri tribale

Povestea violonistului care a ajuns, la 35 de ani, cel mai tânăr dirijor de orchestră de muzică populară din România. „Secretul stă în pasiune şi multă muncă“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite