Un preot a negociat patru ani de detenţie pentru un prejudiciu de 2 milioane de lei. Ce surpriză i-a făcut instanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preotul reformat este căsătorit cu o judecătoare FOTO Facebook.com
Preotul reformat este căsătorit cu o judecătoare FOTO Facebook.com

Preotul a sperat că va scăpa cu patru ani de închisoare pentru că a obţinut ilegal peste 2 milioane de lei prin Start-Up Nation.

Acuzat de comiterea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri, înşelăciune şi spălare de bani, cu un prejudiciu de aproape 2,4 milioane de lei, un preot reformat din comuna sălăjeană Şamşud, a încheiat cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Bărbatul, soţ al unei judecătoare de la Judecătoria Zalău, a negociat o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare.

Potrivit anchetatorilor, în calitate de administrator al SC A.T. SRL, a încheiat în cursul anului 2017 contracte de consultanţă cu opt societăţi comerciale înfiinţate la iniţiativa sa, pe numele unor persoane fizice, dar pe care tot el le administra, având chiar şi specimen de semnătură pentru efectuarea operaţiunilor bancare.
În numele respectivelor firme, el a solicitat finanţări de la bugetul de stat în cadrul programului “Start Up Nation” şi a determinat administratorii statutari să semneze acordul de finanţare cu Agenţia pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovarea Exportului, în vederea acordării finanţărilor nerambursabile, reprezentând ajutorul de minimis acordat din bugetul de stat.

Ulterior semnării acordurilor de finanţare, inculpatul a prezentat băncii şi Agenţiei documente falsificate, respectiv procese verbale de predare primire a utilajelor, procese verbale de recepţie şi punere în funcţiune a utilajelor, procese verbale de selectare a ofertei câştigătoare, etc., în contextul în care administratorii statutari ai societăţilor comerciale nu au semnat aceste documente şi nu aveau cunoştinţă despre întocmirea lor, nici un utilaj nefiind recepţionat şi nefiind introdus în fluxul tehnologic.

În această activitate, sălăjeanul a fost ajutat de către inculpatul I.F., şi el reţinut în dosar, despe care procurorii spun că a întocmit o parte din documentaţii.

"Prin folosirea înscrisurilor falsificate inculpaţii au obţinut fără drept fonduri în valoare totală de 1,6 milioane de lei provenite sau garantate de la bugetul de stat, fonduri care au fost virate în cea mai mare parte în contul unei societăţi comerciale cu sediul în Ungaria", mai spun procurorii. Prejudiciul nu a fost recuperat, însă procurorii au dispus măsuri asiguratorii, respectiv sechestru pe mai multe terenuri proprietatea preotului.

În luna octombrie a anului trecut, aceştia l-au reţinut pentru 24 de orei şi l-au vrut după gratii, însă magistraţii sălăjeni au respins propunerea de arestare preventivă formulată în acest sens şi au dispus plasarea sub control judiciar.

Zilele trecute, instanţa de fond a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de preot şi a întors dosarul la procuror în vederea continuării urmăririi penale. De asemenea, a revocat măsura controlului judiciar luat faţă de inculpat. Reprezentanţii Parchetului Sălaj au declarat pentru "Adevărul" că vor face apel.

Vă mai recomandăm:

Mii de facturi falsificate de un afacerist chinez din România. Ce pedeapsă a primit pentru imensa fraudă

Reţeta de evaziune fiscală a unui afacerist din Sălaj. A înregistrat aproape 7.000 de bonuri fiscale fictive

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite