Tragediile şi poveştile de iubire din ungherele castelelor din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul din Jibou este cea mai mare clădire în stil baroc din Transilvania
Castelul din Jibou este cea mai mare clădire în stil baroc din Transilvania

Povestea de iubire dintre baronul Wesselenyi Miklos şi Nemes Zsuzsa, devenită prin căsătorie contesa Haller din Gârbou, şi care era, se pare, amanta împăratului austriac Iosif al II-lea, animă şi azi zidurile obosite de vreme şi de nepăsare ale castelelor ce le-au aparţinut celor doi amorezi.

Povestea a avut loc la sfârşitul secolului al XVIII lea şi  face obiectul cărţii ”Bourul din Jibou”, cum era supranumit, datorită staturii sale impresionante şi firii sale năvalnice, baronul Wesselenyi Miklos . Cartea a fost scrisă de Nyiro Jozsef şi tradusă de scriitorul sălăjean Gyorfi Deak Gyorgy, care a şi publicat fragmente din lucrare în revista Caiete Silvane.


Potrivit fragmentelor publicate de Gyorfi Deak , baronul Wesselenyi Miklos, aparţinând uneia dintre cele mai importante familii nobiliare a Sălajului, a iubit-o in tinereţe pe Nemes Zsuzsa, devenită prin căsătorie contesa Haller din Gârbou, care a ajuns, apoi, amanta împăratului austriac Iosif al II-lea. Când baronul a aflat despre relaţia dintre cei doi şi-a dat demisia din armata imperială şi s-a căsătorit cu Cserey Helena, în ciuda împotrivirii familiei şi a curţii de la Viena.


Căsătoria nu i-a fost pe plac, se pare, amantei împăratului, o frumoasă blondă, ce locuia într-un alt castel, situat în apropiere, la Gârbou, aşa că, folosindu-se de influenţa ei la Viena, a început să uneltească împotriva tinerilor căsătoriţi. Baronul nu s-a lăsat mai prejos şi a înarmat o mică oaste de argaţi şi a plecat să-şi asedieze vecina. Condamnat în justiţie pentru atac, Wesselenyi a fost în cele din urmă prins de soldaţi, bătut şi trimis la închisoarea Kufstein. În urma incidentului, prietenii şi rudele baronului din Jibou au fost demişi din funcţiile deţinute. Drama a fost şi mai puternică în familia baronului, după ce copiii acestuia, asistând la încătuşarea tatălului lor, au suferit un şoc şi s-u îmbolnăvit. Împăratul le-a agravat situaţie poruncind să fie luaţi de lângă mamă. I-a încredinţat contelui Kememy Farkas,  la Cluj, unde starea lor s-a înrăutăţit şi, în cele din urmă, amândoi au murit. Deloc impresionat de tragica turnură a evenimentelor, împăratul i-a interzis baronesei îndoliate să părăsească Jiboul.


În vara anului 1786, împăratul a venit in vizită la Cluj, unde le-a primit în audienţă pe baroneasa Banffy şi pe contesa Teleki, surorile lui Miklos şi i s-a înmânat cererea baronesei din Jibou, prin care i se solicita clemenţă pentru soţul acesteia. Se întâlneşte şi cu Nemes Zsuzsa, de care între timp se despărţise şi care îi mărturiseşte că, prin măsurile luate, au păcătuit amândoi împotriva familiei Wesselenyi. Se spune că femeia se simţea bântuită de un bărbat care purta sub braţe două sicrie mici, de copii, probabil efectul vinovăţiei pe care o resimţea în urma uneltirilor împotriva familiei Wesselenyi. Autorul povesteşte că aceeaşi viziune li s-a arătat şi altor persoane, inclusiv împăratului, în drumul său de întoarcere spre Viena.

Iertarea baronesei Wesslenyi i-a adus liniştea


După întâlnirea cu împăratul, Nemes Zsuzsa, ar suferit un şoc nervos şi a spart totul prin casă: oglinzi, porţelanuri, statui de marmură. Cum n-a suportat să călătorească în caleaşcă, în cele din urmă soţul a angajat o lectică ca s-o ducă la Garbou. Pe drum, contesei i s-a părut că-l vede iar pe bărbatul cu sicriele, moment care a scos-o din minţi şi a făcut-o să-şi declare public vina care o chinuia. După ce a ajuns la Gârbou, starea ei s-a agravat, astfel că a ajuns să fie legată de pat. Oamenii locului au povestit că contele Haller a adus un călugăr de la Cluj pentru a o calma, însă stropirea ei cu apă sfinţită a enervat-o şi mai tare. Călugărul a supus-o şi la un ritual de exoricizare, fără niciun rezultat. Povestea are, totuşi, un final relativ fericit, pentru că la un moment dat în uşa încăperii conteset apare baroneasa Cserey Helena,  care îi spune că o iartă pentru tot, iar apoi o sărută, redându-i liniştea.


Astăzi, din castelul de la Gârbou nu a mai rămas decât ruina porţii de la intrarea pe domeniu şi cupola ce adăpostea o fântână. Castelul din Jibou se încăpăţânează se reziste trecerii timpului, însă nu fără urmele lăsate de indiferenţa celor ce îl administrează.

Citeşte şi Definitiv: Castelul din Jibou, evaluat la 1,5 milioane de euro, restituit nepoatei lui Wesselenyi. Pentru teren va primi despăgubiri

Lux: Caii din Dragu se adăpostesc într-un castel monument istoric

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite