Singurul parlamentar PMP care a votat la moţiune a fost exclus din partid. Tomac: „S-a comportat ca un maidanez politic“
0La o zi şi jumătate de la votul în plen, deputatul PMP Liviu Balint explică, într-o postare pe contul său de Facebook, motivele pentru care a ales să ignore ordinele de partid şi să voteze la moţiune. El a fost exclus din partidul pe care-l conducea la nivelul judeţului Sălaj.
Deputatul sălăjean Liviu Balint a votat la moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, deşi conducerea PMP, partid pe care îl conduce la nivel de judeţ, a decis ca parlamentarii formaţiunii să nu participe la acţiunea iniţiată de PSD-ALDE. Politicianul a plătit gestul, fiind dat afară din partid.
Decizia a fost anunţată joi, 22 iunie, la Zalău, de către preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, care l-a catalogat pe deputat drept un "maidanez politic": "Domnul Balint a avut un comportament de maidanez politic, crezând că mandatul pe care i l-a dat partidul poate face ce vrea cu dumnealui. Poate face ce vrea, dar nu în acest partid. Noi credem că politica se face cu bună credinţă şi cu respect faţă de cetăţeni, cu respect faţă de colegi, cu angajamente politice ferme, aşa că am luat decizia de a-l exclude din partid şi aşa vom proceda de fiecare dată când un coleg de-al nostru va crede că a venit de-acasă cu funcţia în sac. Nu există aşa ceva. În politică este nevoie de echipă, este nevoie de atitudine politică şi de responsabilitate politică. Nu se poate să tratezi cu atâta iresponsabilitate un efort comun făcut de un partid tânăr, să pretinzi că nu înţelegi de ce este vorba".
Tomac s-a arătat indignat de gestul fostului său coleg de partid, acuzându-l că este "un om fără coloană vertebrală şi care nu îşi respectă cuvântul". "Astăzi ne-a trădat pe noi, mâine îi poate trăda pe oricare. Oamenii care nu ştiu să-şi respecte cuvântul în politică sunt oameni fără caracter”, a punctat preşedintele executiv al PMP.
Acesta a mai spus că aşteaptă ca Balint să îşi dea demisia din funcţia de parlamentar şi "să lase locul următorului de pe listă, pentru că mandatul nu este al lui, ci al partidului".
Explicaţiile lui Balint
Joi seară, Balint a făcut publice motivele pentru care a ales să "meargă contra vântului" din PMP. "Nu vedeam nici o rezolvare prin a rămâne Grindeanu premier alături de un ministru şi secretarul general al Guvernului, în persoana lui Victor Ponta, fără nicio legitimitate şi susţinere politică în spate. Se risca aruncarea României într-o mare criza politică, cât şi într-o criză economică. De exemplu, euro a urcat la 4,6 lei, activitatea celor care lucrează în ministere este blocată total. (...) Eu am ajuns în Parlamentul României să îi reprezint pe cetăţeni şi să votez, indiferent dacă votez pro sau contra. Nu am ajuns parlamentar ca sa lipsesc de la şedinţele de lucru", a precizat deputatul într-o postare pe contul său de Facebook.
Balint mai spune că a fost foarte deranjat de faptul că a văzut la televizor aproximativ 10 parlamentari PMP prezenţi în sala plenului "şi în acel moment al hotărât să îmi exprim şi votul împotriva Guvernului Grindeanu". Înainte de a coborî în sală, deputatul susţine că le-a comunicat celor doi preşedinţi executivi ai PMP că nu are de gând să părăsească partidul, "dar constiinta şi unele nemulţumiri mă obligă să particip la vot şi să îmi asum toate criticile şi sancţiunile venite din partea colegilor şi nu numai".
Potrivit postării parlamentarului sălăjean, în cadrul şedinţei de grup reunit, în 20 iunie, conducerea PSD a invitat PMP "să pună umărul la stabilitatea politică, economică a ţării şi implicit intrarea PMP-ului la guvernare. Conducerea PMP a refuzat oferta PSD-ului, lucru pe care eu nu-l consider normal, pentru ca stand in opoziţie nu poţi sa rezolvi doleanţele cetăţenilor".
Cât despre zvonurile potrivit cărora în spatele acestei decizii s-ar afla negocierea postului de manager al Serviciului de Ambulanţă Sălaj, pentru soţia lui, Liviu Balint a ţinut să le infirme, menţionând "nu am avut nici o discuţie cu vreun reprezentant al puterii legat de aceste lucruri".
Vă mai recomandăm: