Cum se face risipă din banul public: Lucrări neexecutate, dar plătite şi ambulanţe reparate pe bani, în perioada de garanţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controalele efectuate de către auditorii Curţii de Conturi în instituţiile publice au scos la iveală o serie de nereguli privind modul în care este cheltuit banul public.

Printre instituţiile incluse pe "lista neagră" a Curţii de Conturi se numără Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sălaj, Agenţia Judeţean pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj şi Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj.

Cele mai multe nereguli au fost găsite la Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj, unde, potrivit raportului Curţii, în 2015 nu a fost înregistrat în evidenţa financiar-contabilă debitul de 1,68 milioane de lei reprezentând servicii decontate şi neprestate de către un furnizor de servicii, pentru care instituţia s-a constituit parte civilă. În plus, au fost validate şi decontate nelegal prescripţii medicale cu compensare de 90 la sută din preţul de referinţă al medicamentelor pentru asiguraţii care beneficiază de pensii de până la 700 de lei, dar care realizeaz venituri şi din alte surse. Au fost decontate ilegal şi reţete compensate cu 20, 50 90 sau 100 la sută din preţul de referinţă al medicamentelor pentru persoane care nu deţineau calitatea de asigurat de natura celei pentru care au beneficiat de respectivul nivel de compensare (veteran, persoană cu handicap, beneficiar de ajutor social, şomer, revoluţionar etc.) Tot la CAS Sălaj, au fost decontate servicii medicale şi prescripţii medicale pentru pacienţii internaţi în spitale în regim de spitalizare continuă, precum şi medicamente prescrise de către alţi medici decât cei prevăzuţi în protocoalele terapeutice.

La Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sălaj, auditorii descoperit că în 2015 aici au fost majorate nejustificat cheltuielile, prin înregistrarea eronată pe cheltuielile entităţii a medicamentelor şi materialelor sanitare aflate în stoc la 31 decembrie 2015, şi nu au fost înregistrate sau au fost înregistrate eronat în evidenţa contabilă, bunurile aparţinând domeniului public şi privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale.

De asemenea, se precizează în raport, Ambulanţa sălăjeană ar fi achitat ilegal suma de 68.000 de lei pentru lucrări care nu au fost realizate şi a plătit în mod nejustificat cheltuieli cu reparaţii la autospeciale, efectuate în perioada de garanţie. Alte nereguli identificate vizează inventarierea patrimoniului fără respectarea tuturor prevederilor legale, precum şi neluarea măsurilor prevăzute de lege privind reevaluarea activelor fixe.
În ceea ce priveşte, Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Sălaj, reprezentanţii Curţii de Conturi susţin că aici au fost efectuate plăţi nelegale de natura cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, în timp ce Inspectoratul Şcolar a acordat în mod necuvenit burse profesionale în valoare de 91.000 de lei.

La AJOFM Sălaj au fost plătite în mod ilegal indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare către persoane care au realizat concomitent şi venituri peste limita legală.

Vă mai recomandăm:

Dărnicie în precampanie electorală. Bisericile din Sălaj primesc peste 800.000 de lei de la bugetul judeţului

Sălajul, exemplu de bune practici în administraţia publică. Un proiect implementat de Consiliul Judeţean, în topul celor mai bune opt aplicaţii din ţară

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite