Şanse la un diagnostic precoce pentru copiii condamnaţi la o lume a tăcerii: s-a deschis un nou centru de diagnosticare, ce va scurta perioadele de aşteptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă cele şapte centre universitare din ţară care au centre de diagnosticare a hipoacuziei, de zilele acestea funcţionează un centru de diagnostic şi în afara acelor centre universitare. Este vorba despre cel de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, înfiinţat cu sprijinul unor asociaţii.

Printr-o finanţare în valoare de 18.000 de euro asigurată printr-un parteneriat între Asociaţia Audiosofia, Fundaţia Orange şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în cadrul compartimentului ORL al spitalului funcţionează, de zilele acestea, un centru de diagnostic al hipoacuziei (scăderi de auz). Până acum, nou-născuţii depistaţi cu posibile probleme de auz în cadrul screening-ului ce se face la spitalul din Zalău din 2011 erau trimişi pentru un diagnostic precis la centrul din Cluj. Din cauza numărului mare de pacienţi care se adresează centrului clujean, perioadele de aşteptare până la programarea testării audiometrice sunt chiar şi de trei luni.


Potrivit medicului ORL Anamaria Matioc, cea care s-a zbătut mai întâi pentru implementarea, la Zalău, a screeningului audiometric pentru bebeluşi, iar apoi pentru înfiinţarea acestui centru,  de testări vor putea beneficia nu doar bebeluşii, ci şi copiii mai mari şi chiar şi adulţii, aparatura permiţând un diagnostic de precizie la orice vârstă. Pentru recuperarea bună a auzului şi o viaţă normală este nevoie, însă, de o depistare cât mai precoce.

image


La conferinţa de presă au fost prezenţi şi conferenţiarul Dan Gheorghe, medic Alexandra Neagu (reprezentantul Asociaţiei Audiosofia), ambii medici la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Marie Curie” din Bucureşti. Cei doi specialişti au vorbit despre importanţa unui diagnostic precoce al hipoacuziei la copii. ”Se consideră la ora actuală că cu cât se pune diagnosticul mai precoce, cu atât este mai bine. Se spune că dacă până la vârsta de şase luni deja un copil este protezat sau măcar se face ceva pentru depăşirea handicapului auditiv, el se va dezvolta normal”, a explicat conf. Dan Gheorghe. Potrivit medicului Alexandra Neagu, unu – doi copii la mie se nasc, în medie, cu dificultăţi de auz, iar pentru a le asigura acestora o viaţă normală este necesară diagnosticarea lor în primele luni de existenţă, diagnosticul putând fi urmat de protezare auditivă sau implant cohlear.


La conferinţa de presă a fost invitată să participe să să-şi împărtăşească experienţa şi Nicoleta Homone, mama unui băieţel de 10 ani care s-a născut cu probleme de auz şi care nu a putut beneficia, din păcate, de un diagnostic precoce, dată fiind lipsa aparaturii disponibile azi. Femeia a povestit cum nici ea, ca mamă, nici medicii la care l-a dus pe băieţel, nu şi-au dat seama ce nu este în regulă cu el. ”Copilul mea avea un handicap invizibil”, a spus femeia, adăugând că a reuşit să obţină un diagnostic pentru micuţ abia la vârsta de doi ani şi jumătate. Cu tratament de specialitate şi sub îndrumarea medicului Anamaria Matioc, copilul s-a recuperat, însă, foarte bine şi este astăzi elev în clasa a III-a în învăţământul de masă, ajutat de un profesor de sprijin.


 

image
Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite