Salariile medicilor, între 1.700 de lei şi 11.000 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii din spital şi-au afişat salariile, nenominal, pe site până în luna ianuarie FOTO Arhivă
Medicii din spital şi-au afişat salariile, nenominal, pe site până în luna ianuarie FOTO Arhivă

Chiar dacă sunt plătite din fonduri publice, salariile medicilor din spitalele de stat şi din cabinetele de medicină de familie sunt, în Sălaj, un secret bine păstrat. Am reuşit să aflăm, totuşi, suficient de multe informaţii pentru a trage concluzia că salariile sunt mici doar pentru unii.

Cele mai „ascunse” venituri sunt cele ale medicilor de familie şi asta pentru că reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), cărora le-am solicitat date în acest sens, spun că veniturile acestora nu sunt informaţii publice. Preşedintele CJAS Sălaj, dr.Marius Tăutu, ne-a declarat că o eventuală publicare, chiar şi nenominală, a informaţiilor privind veniturile ar crea o imagine eronată asupra câştigurilor din acest domeniu al medicinei, pentru că aceste venituri nu intră intergal în buzunarul medicilor, din ele fiind plătite şi salariile asistenţilor, contribuţiile la stat, chiria şi cheltuielile de întreţinere.


Din datele pe care le-am primit, totuşi, rezultă diferenţe destul de mari între medicii de familie, diferenţe date în primul rând de numărul de pacienţi înscrişi în liste, dar şi de gradul profesional al medicului, de tipul de pacienţi, de mediul în care profesează. Vorbim de diferenţe destul de mari, în condiţiile în care veniturile minime se situează, în Sălaj, în jurul valorii de 5.000 de lei, iar cel maxim, de 15.000 de lei. Pe lună.


Potrivit lui Tăutu, venitul mediu brut, achitat de Casă medicilor de familie din mediul urban sălăjean este de aproximativ 10.200 de lei pe lună, în timp ce în mediul rural acest venit scade la 9.300 de lei.


Diferenţe sunt şi între medicii care lucrează în spital. Din datele referitoare la salarii afişate, nenominal, pe site-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău până în luna ianuarie a acestui an, rezultă diferenţe de până cinci – şase ori între cele mai mici şi cele mai mari salarii încasate de medicii angajaţi. Spre exemplu, cel mai mic salariu l-a încasat în luna ianuarie un medic specialist în recuperare, 1.788 de lei, şi un specialist în neurologie, 1.798 de lei. La polul opus este un medic primar de la Serviciul de medicină legală, cu un venit net în luna ianuarie de 11.511 lei.


Diferenţe şi între directorii din Sănătate


Ceva mai transparentă este situaţia veniturilor conducătorilor de instituţii din domeniu, care sunt obligaţi să îşi completeze, anual, declaraţiile de avere. Cel mai bine plătit este managerul Spitalului Judeţean, Laurenţiu Barna, care, potrivit veniturilor afişate pentru luna ianuarie, a încasează, în medie, pe lună, 5.200 de lei.
Bine plătit este şi preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, dr.Marius Tăutu, care a încasat anul trecut, când era director de relaţii contractuale în aceeaşi instituţie, 60.358 de lei, adică peste 5.000 de lei pe lună.


Mult mai mici par să fie salariile la Direcţia de Sănătate Publică, unde directorul Ligia Marincaş a câştigat anul trecut, conform declaraţiei de avere, 27.439 de lei, adică mai puţin de 2.300 de lei pe lună.


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite